söndag 6 februari 2011

10 punkter som avgör Super Bowl


1.Vilket lag blockar zone blitz bäst?
Båda lagens defensiva coacher tror mycket på att sätta press på QBn och spela zone coverage bakom bollen, ett så kallat fire zone blitz. Det finns ingen i hela ligan som utför detta bättre än Steelers defensiva koordinator Dick LeBeau och Packers dito Dom Capers, som båda har jobbat tillsammans i Pittsburgh under tre år. Sist dess lag möttes under 2009 års säsong så försökte inte ens offensiven att springa med bollen. Totalt så callade man 100 passpel. Ikväll kommer vi att få se ett Packersdefence med ett helt nytt zoneblitz och ett Steelers som kommer att förlita sig på sina gamla, inövade pressurespel. Roethlisberger blev sackade fem gånger i den där matchen 2009, Rodgers bara en. Det borde ju betyda att Packers blockade zone blitzen bäst. Om det inte vore för det faktum att Roethlisberger kastade för 503 yards och vann matchen...

2. Lyckas lagen etablera springspelet?
Det råder ingen tvivel om att Packers rushing attack har förbättrats nämnvärt sedan man flyttade bak James Starks i fältet. I Packers tre slutspelsvinster har Starks haft kontakt med bollen 73 gånger, för 278 yards och en touchdown. Packers kommer nog börja matchen med att försöka springa med bollen men jag tvivlar på att Steelers kommer att dra bak en safety för att supporta run defence. Steelers kan nämligen sätta stopp på ett springspel med sju män i "boxen". I deras 10 senaste slutspelsmatcher har man i snitt bara tillåtit motståndarna 73 rushingyards. Under hela den här säsongen har man bara släppt till 100 yards två ynka gånger. Jag gissar att Packers vill lura Steelers försvar med några play-action passningar och då måste man springa med bollen för att det ska fungerara. Men Steelers vet med största sannolikhet detta. Vad det gäller Steelers running game så har Rashard Mendenhall haft två raka 20+ matcher vad det gäller ballcarries och totalt tre touchdowns. Mendenhall gillar att gå till höger om motståndarnas defence.

3. Rörelse på QB kan avgöra matchen!
Aaron Rodgers är otroligt kvick och bra på att springa, det kommer bli en nyckel den här matchen. Han har satt iväg 12 gånger under slutspelet för totalt 56 yards och hade två mäktiga runs mot Bears som ledde till touchdowns. Han sprang ifrån Urlacher och nu är det Lawrence Timmons som få se upp. Att anta att Rodgers kommer försöka sig på att springa själv 5-6 gånger i natt är ingen dum gissning. Roethlisberger å andra sidan är inte den runner som "Houdini" Rodgers är men han har ändå korsat line of scrimmage 17 gånger(inklusive två QB-sneaks). Han kommer att försöka om han får chansen. Tvivlar på att Packers vågar spela QB-spy ikväll.

4. Kan Packers stoppa The Bunch?
The Bunch innebär att ett lag, i det här fallet Steelers, ställer tre receivers nära OT:n. Det tvingar ofta lag att spela zone coverage på grund av vad som kan komma hända i spelet. Steelers vet om att det är svårt att skicka en fire zone blitz på The Bunch och man kommer nog att använda sig av det här spelet flitigt. I alla fall till en början. Packers måste hitta ett svar på detta annars är man rökta.

5. Borde Packers sprida spelet?
Vem som helst förstår att ett paket med fem recievers utspridda, tre på ena sidan två på den andra, kommer att vara en mardröm för Steelers försvar. Packers använder sällan det här och gjorde det inte förrän sent i matchen mot Chicago, då föll det väl ut. Förvänta er att man kör med det mer frekvent på Super Sunday. Steelers svar kommer förmodligen vara två DLs, fyra LB och fem DBs. Rodgers älskar det här, det tillåter honom att upptäcka en blitz tidigt och göra sig av med bollen. Men nyckeln är Rodgers tacklare som måste stå upp mot LaMarr Woodley och James Harrison. Överanvänder man det här spelet tror jag dock inte att Packers vinner.

6. Kan det bli lika många poäng gjorda som under 2009 års matchup?
Nej. Men man kan komma nära. 2009 fick vi se 73 poäng, över 1000 yards, 100 pass plays och i färde halvleken fick vi se fyra touchdowns och två field goals. Tänk er 34 poäng på 15 minuters spel. Båda lagen har offensiven och quarterbacksen till det men Super Bowl är något helt annat. Hur kommer de unga spelarna att hantera pressen? Det kommer att vara mellan 10-15 rookies involverade i den här matchen!

7. Vilken QB hanterar pressen bäst?
Förvänta er att Rodgers kommer ha många ups and downs under den här matchen men om hans tidigare slutspelsmatcher är någon indikator på hur det kommer att gå, så kommer han att göra bra ifrån sig. Eller vad sägs om de här siffrorna från Rodgers slutspelsmatcher:
Han har en passningsprocent på 67%. När hans lag har legat under i matcherna har han steppat upp och har då 75% satta passningar och har kastat fem TDs och inga interceptions.
Roethlisberger har mer slutspelserfarenhet och två ringar. Han har också levererat under press då han satt 67% av hans third down-pass och 66% av passningarna då hans Steelers legat under. Dessutom så verkar han inte bry sig nämnvärt om han blir sackad, han har blivit det 15 gånger på hans 4 senaste slutspelsmatcher och ändå vunnit samtliga.

8. One-on-one matchups.
Alla NFL-matcher avgörs i man-mot-man möten och vi har några högintressanta ikväll. Packers WR Greg Jennings kommer att stå öga mot öga med Steelers CB Ike Taylor. Steelers WR Mike Wallace ska försöka slå Charles Woodson. Bulaga kommer att ha problem med Woodley. Men den skönaste, och kanske viktigaste, matchupen är den mellan Steelers center Doug Legursky och Packers B.J. Raji. Det kanske inte kommer att synas i tacklingar eller sacks men Raji kan verkligen sätta käppar i hjulet för Steelers offensiv.

9. Hur mycket spelar rutinen in?
Steelers har så mycket mer rutin än Packers vad detgäller matcher av den här digniteten. Packers har bara några få spelare, som Woodson och Driver, som egentligen vet vad som krävs när det kommer till såna här matcher. Som vet hur man ska kontrollera känslorna. Jag tror inte att läktaren kommer att vara så svartgul som den var i Detroit då det såg ut som om det var Heinz Field eller som det var i Tampa då Pittsburghfansen totalt utnumrerade Arizonafansen. Fans till Green Bay åker till Dallas i massor och det kommer att var jämnt på läktaren. Klarar spelarna av det?
Steelers räknar verkligen med tre unga WRs och Roethlisberger har i en intervju nyligen berättat att han kommer att spendera tid med samtliga tre före matchen för att lugna ner dom. Packers har inte mycket erfarenhet och får hoppas på att nerverna lugnas då spelet väl är igång...

10. Mest farlig: Polamalu eller Woodson?
Kvällens QBs får inte ställa upp utan att ha full koll på var Polamalu eller Woodson befinner sig. Tar du blicken från dem en sekund och de kan åsamka oerhörd skada. De är båda experter på att mörka vad de egentligen har tänkt göra, när du tror att de är i coverage blitzar dom osv. De används också väldigt flitigt och båda kommer att lyckas med sina plays. Frågan är bara vem som lyckas bäst.


Countdowns

Inga kommentarer: