lördag 13 november 2010

SWENFLs 2010 Midseason Report

Halva säsongen är spelad. Samtliga lag har spelat minst hälften av sina matcher. Det har varit positiva överraskningar och det har funnits negativa. Sen har vi Oakland Raiders. Jag börjar med att ta upp mina tankar kring fem intressanta frågor.

Vilket lag kommer att falla i andra halvlek av säsongen?
Jacksonville Jaguars. Man är otroligt nog 4-4 trots att man står och trampar vatten i en av NFLs tuffaste divisioner. Men alla deras fyra förluster har varit med 22 poäng eller mer och nu väntar ett tufft schema med bland annat två matcher mot Texans och bortamatcher mot Giants, Colts och Titans.
Bubblare: Bears. Man kan inte komma åt motståndarens QB och man kan inte skydda sin egen. Deras OL kommer att få det tufft i de kommande matcherna mot Vikings, Dolphins, Eagles, Patriots, Packers och Jets.

Vilket lag kommer att höja sig i andra halvlek av säsongen?
Minnesota Vikings
. Vi ska inte räkna ut dom riktigt än. Fem av de sju närmaste matcherna är på hemmaplan, deras enda bortamotståndare mellan idag och jul är de lätta motståndarna Washington och Chicago. Det var oerhört dumt att göra sig av med Randy Moss men man är fortfarande ett talangfullt lag och trots att slutspel för tillfället är utom räckhåll kan man mycket väl vara där när säsongen är över.
Bubblare: Packers. Trots alla skador så har man spelat bra. Man kommer att fortsätta med det och att hålla Vikings och Bears bakom sig bör inte vara några problem. Förbered er på en säsongsavslutning av Packers likt den vi såg ifjol.

Vilken spelare måste göra en riktigt bra säsongsavslutning?
Drew Brees QB. Om de regerande mästarna överhuvudtaget ska lyckas ta sig till slutspel måste deras QB hitta tillbaka till den magi som gjort honom till NFLs mest dominanta passare de tre senaste åren. Kommer han igång på ritktigt kommer Saints igång. Då blir de livsfarliga.
Bubblare: Ray Rice RB. Om Ravens ska vara den SB-kandidat jag hävdade att dom var inför säsongen måste man ge Ray Rice friare tyglar. Han förtjänar mer passningar i redzone och borde vara mycket mer involverad i passningsspelen.

Vilken coach behöver göra bra ifrån sig andra halvlek för att behålla jobbet?
Josh McDaniels, Broncos. Han ligger väldigt risigt till, inte bara på grund av hur dåligt laget har presterat utan även på grund av vissa personliga beslut han har tagit. Om Broncos slutar sist i AFC West så kommer han inte att komma till 2011. Det svär jag på.
Bubblare: Mike Singletary, 49ers. Verkligen inte hans säsong. Många med mig antog att 49ers skulle leka hem NFC West men match efter match har varit en rejäl besvikelse.

Vilken rookie får sitt stora genombrott i andra halvlek av säsongen?
Ryan Mathews RB, Chargers. Han måste bara komma igång nu. Philip Rivers är ingen Peyton Manning som kan göra allt på egen hand och han har verkligen inte receivers till det. MEn det ser bättre och bättre ut för Mathews. Chargers passningspel öppnar upp för runs och han kommer att få chanser.
Bubblare: Rob Gronkowski TE, Patriots. Andrarundanvalet hade en rätt medioker start på sin NFL-karriär men har ändå skrapat ihop tre touchdowns. Se upp för honom när han och Brady har blivit ännu mer samspelta.

Så det var det. Vad sägs om att köra lite "säsongens" bara så här halvvägs in?

Säsongens story - Tuffa tacklingar och dess konsekvenser
Tacklingar som träffar högt satte igång en storm vecka 6 då Brandon Merriwather, James Harrison och Dunta Robinsons tacklingar inbjöd till debatt. Den acceptabla nivån på tacklingar i dagens NFL togs upp. Ligan svarade med att visa tänderna med att förbjuda tacklingar mot huvud och nacke, konsekvenserna av en sådan tackling skulle innebära böter plus eventuell avstängning. Böter upp till $75 000 delades ut och debatten fortsatte, reducerades de fysiska aspekterna av spelet i och med detta? Visste verkligen beslutsfattarna vad de höll på med? Kunde de ens något om fotboll? Vem kunde mer och vem hade rätt, spelarna eller ligan?

Säsongens sideshow - Randy Moss hoppar runt
Moss har precis joinat Titans, det blev hans tredje lag på fem veckor. Moss snackade sig bort från Patriots, hamnade i sin gamla klubb Vikings som for på bortamatch mot Titans. Moss gillade Foxboro så mycket att han stannade. Väldigt konstigt att så få personer verkar vilja ha att göra med honom trots att de säger att han är en exceptionell lagkamrat och en grym talang.

Säsongens totala genomklappning - Cowgirls
Att se Cowboys totalt genomklappa efter att ha spenderat hela försäsongen till att snacka upp deras intentioner till att bli det första laget i historien att spela Super Bowl på sin hemmaplan var ganska kul ändå. Det enda som har varit i närheten av lagets brist på discipplin och utförande är deras brist på beslutsamhet och vilja. Då har jag ändå inte nämnt deras skrikande tomrum på ledarskapsfronten. Vilken oerhört rolig och excentrisk SB-vecka det kommer att bli i Metroplex för Jerry Jones och hans vänner...

Säsongens sämsta insats av en ledande spelare - Pensionären
Två gånger de senaste tre säsongerna har Brett Favre förlorat NFC-finalen på OT vilket inneburit att han inte kunnat avsluta sin karriär med högt buret huvud. Men aldrig tidigare har väl det varit mer aktuellt att lägga av som nu? Så här långt den här säsongen har han tagit emot de värsta smällarna i hans karriär och har ständigt blivit till åtlöje. Och det är bara utanför plan...
Men hans prestationer på plan har inte varit mycket bättre och 41-åringen ser mer och mer ut som killen som höll på för länge. Kille som stannade för länge på festen och förstörde något fint.

Säsongens utklassning - Raiders 59 - Broncos 14
Raiders tog matchens 38 första poäng, på 22 minuter. Sen var det bara luta sig tillbaka och njuta när man till slut lyckades vinna med 45 poäng. Publiken i Denver hade hakor som nådde marken. Så många poäng hade Raiders aldrig tidigare gjort i en match under deras 51 år långa livstid. Så där många poäng hade Broncos bara släppt till en enda gång på sina 51 år. Oakland sprang in 328 yards, Darren McFadden hade fyra tocuhdowns. Josh McDaniels hade därmed 0-4 på hemmplan mot lag i divisionen under sina två år i Denver. Dessutom var man 4-13 på lagets 17 senaste matcher.


Inga kommentarer: