fredag 11 december 2009

Raiders och JaMarcus Russell


JaMarcus Russell hade startat 25 av 26 matcher innan han blev förpassad till bänken av Tom Cable nio matcher in på säsongen. Det gjorde att det väcktes många frågor kring mannen med miljondollarsarmen. Skulle han någonsin återigen bli den solklara startern för det klassiska laget?
Russell har i princip inte sagt ett ord till media sedan mitten på november, coach Cable sa vid en intervju att det var för tidigt att tala om Russells framtid och spelarna i laget verkar inte heller veta vad som kommer att hända med den hypade QB:n. Därför kan man bara gissa...

Här är några scenarier som är baserade på rykten och på vad folk i laget och organisationen sagt och gjort:
  • Al Davies lägger ner väldigt mycket resurser till att se till att Russell gör en betydligt bättre off-season än vad han gjorde inför den här säsongen. Detta anser jag sattes igång lite smått redan förra off-season då Davies bestämde att Paul Hackett skulle bli QB-coach och när man samtidigt satte upp en "quarteback school".
  • Davies signar en pålitlig och prövad QB som ska stötta laget och Russell fram tills det att Russell är kapabel att vara starter igen. Detta försökte man ju med Jeff Garcia men han blev aldrig bekväm att vara backup och/eller mentor till Russell.

    Bruce Gradkowski har ersatt Russell och har gjort bättre ifrån sig i sina nu tre spelade matcher från start än vad Russell gjorde på nio. Det är nog möjligt att man försöker signa fast honom och behåller honom som starter så länge som han gör bra ifrån sig.
  • Davies kan försöka att knyta till sig en QB av Pro Bowl-kaliber så att man har en större chans att kanske ta sig till Playoff nästa säsong. Vilket ger Russell mer tid att utveckla sig på.

Hur det än blir så tror ja att vi kan utesluta att Russell blir borttradad. Al Davies är ju vida känt för att ha mycket tålamod kring sina draftpicks (läs Asomugha, Huff och Gallery bland andra).

Å andra sidan: Måttet kanske är rågat och man är less på Russells taskiga inställning men ännu mer väsentligt:
Raiders har Russell på ett sexårskontrakt värt hela $32 miljoner och nästa säsong kommer han att tjäna just över $9 miljoner. Skulle man cutta honom då så öppnar det ju jävligt mycket upp till lönetaket och jag vet att Davies har koll på Vince Young (Titans) och Alex Smith (49ers), två fullgoda tänkabara ersättare till Russell. I alla fall med tanke på vad han har presterat hittills.

Nyckeln kan mycket väl bli om Raiders kräver att Russell sänker sina lönekrav och att kontraktet förhandlas om med tanke på hans nuvarande status i laget. Vägrar Russell det så finns det nog en stor möjlighet att han släpps...

Nu har man dessutom inom organisationen i princip kommit fram till att det är antingen Cable eller Russell som stannar i Oakland nästa säsong. Att båda ska kunna göra det verkar inte längre speciellt troligt tyckte jag mig läsa någonstans under mina många timmar på olika nyhetssajter...

Kan bli en spännande Silly Season för Raiders Nation.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gradkowski har gjort det bra ifrån sig men något som imponerade på mig i matchen mot Steelers var hans pocketawernes Det var ju ljusår bättre än Ja Marcus.

Anonym sa...

RAIDERS är ju kända för att vara dumma i huvet = inte cut... .