lördag 27 november 2010

Han går att stoppa men det är inte riskfritt (Michael Vick-special)

Giants lyckades sänka farten i Eagles anfall, defensiva coacher runt om i ligan kommer att kopiera delar av Perry Fewlls gameplan för att avväpna ligans mest explosiva offensiv. Det är flera grejer från Giants gameplan som jag tror vi kommer att känna igen i Eagles kommande motståndare. Det första är den stora betoningen på att försöka hålla nere Eagles stora plays. Eagles har terroriserat motståndare med sina långa bollar och Giants gjorde ett fantastiskt jobb att hålla bollen framför den sista gubben. Giants safetys spelade med ett bra djup (kanske 15 yards) och lagets cornerbacks understödde och höll tillbaka Eagles slot recievers. Vick hittade ständigt sina medspelare i mitten men Giants höll tillbaka Eagles till korta eller medellånga plays. Man hoppades att ett negativt spel (turnover, penalty osv) skulle tvinga motståndaren till ett Field Goal eller i bästa fall en punt innan de nådde end zone.

Men för att att lyckas med en gameplan som innehåller ett soft-zone coverage måste man ha djup. Giants djup kring DLn tillät dom att lyckas i stora delar av matchen. Man lyckades sätta nog hårt press för att undvika att Vick rörde sig ur fickan. Disciplinen i defensiven var en nyckel till det. Trots att man hade chanser så rusade man inte på Vick, därför öppnades inga luckor för den giftige QBn. Till slut åkte han dessutom i backen. När Giants inte avvaktade attackerade man Vick med cover-o spel på Vick starka sida. Dessa spel, och pressen som uppkom, gjorde att en safety kunde attackera en försvagad OL, Vick var då tvungen att snabbt identifiera sina öppna spelare. Detta visade sig vara extra framgångsrikt då Giants kunde vinna tidiga downs och pressa tillbaka Eagles till situationer där bollen var tvungen att färdas långt för en first down. Att blitza Vick på vänstersidan var också smart, han måste då gå till höger vilket gör det extra svårt att kasta då han är vänsterhänt.

Men det är en riskfylld strategi. Man blir försvagad på kanterna och det blir man-mot-manförsvar på Jeremy Maclin och DeSean Jackson. Att bara använda sig av fyra rushers med zone-coverage bakom dessa gör att man lätt kan hitta de svaga punkterna och hålen i defensiven. Dessutom tillåter den här typen av defensiv Vick att hitta Jackson eller Maclin i mitten, även om de inte lyckades speciellt bra mot Giants så är dom livsfarliga om de hinner få upp farten efter mottagning. Att använda sig att av ett så kallat "all-out pressure" har även potential att back-firea mot ett Vick-lett Eagles. Han förmåga att ta sig ur kniviga situationer kan leda till monstruösa spel. När kanterna är låsta till sitt man-mot-manförsvar kan Vick ha en öppen gata till en touchdown mot ett odisciplinerat Cover-o blitz. Om Vicks löpskills inte fungerar som mottaktik så kan man utnyttja att motståndarens defensiv gå man-mot-man på Maclin och Jackson, man kommer att konstruera ett play som gör att man får övertaget i en sådan situation. Snabba riktingförändringar är ett troligt val.

Men Giants gav Eagles blivande motståndare intressanta saker att ta till vara på, men är det värt risken mot ett så explosivt offence? Återstår att se vad Bears hittar på imorgon!

Inga kommentarer: