tisdag 9 februari 2010

Super Bowl XLIV Recap

SUPER BOWL XLIV
New Orleans Saints - Indianapolis Colts

31 - 17


På förhand handlade alla förhandstips om Indianaplois Colts. Grundseriens överlägset bästa lag skulle bli för svåra för uppstickaren och förstagångaren Saints. Till en början såg det verkligen ut att bli så också. Men det hela skulle ändras ju längre matchen led...

Klubben, Saints, var en gång i tiden så bedrövliga att fans skämdes och knappt vågade visa sig i lagets guld-svart-vita färger. Idag och i drygt ett år framöver är den historikst dåliga franschisen regerande världsmästare. Ta av papperspåsen från huvudet Saintsfans, ni behöver inte skämmas längre och inget kan ta ifrån er det som skedde sent i söndags natt!
Saints hade gått 21 säsonger innan man nådde slutspel och 34 säsonger innan man till slut lyckades vinna en slutspelsmatch men årets upplaga har varit en saga och historia som hämtad från en Hollywoodfilm och på äkta Hollywood manér så slog man också den stora favoriten i den stora finalen i söndagsnatt på Sun Life Stadium. Smått passande då New Orleans brukar kallas för Hollywood South...

Den fjärde quartern var egentligen en summering över Saints hela säsong; offensiven totaldominerade och defensiven ändrade matchbilden. Tracy Porter var väl egentligen den store hjälten då han med drygt tre minuter kvar stängde matchen på en 74 yards interception return. Efter matchen var han rörd till tårar och sa följande:
"Words can't describe what this mean to New Orleans". "I'am a Louisiana native, and this is real big!".

För att förstå hur stort det här är måste man tänka på vad Saints kommer ifrån (utjatat kanske men ändå). För fyra år sedan ville ägaren Tom Benson flytta klubben men han blev övertalad att ha kvar laget i staden då han förstod att laget var viktigare än bara färgerna på hjälmen. Han var dessutom rädd att bli "lynchad" av stadens befolkning, för det hade han möjligen blivit. Publiken buade stundtals under matchen då bilder kablades ut på Benson och det var inte bara applåder som mötte honom när han lyfte Vince Lombardi Trophy för första gången i klubbens historia...

Laget betyder så oerhört mycket för staden New Orleans. Detta blev väldigt tydligt på söndagskvällen då befolkningen i "The Big Easy" välde ut på gatorna och ställde till med en fest i nivå med Mardi Gras.

Saints QB Drew Brees krönte sin grymma säsong med att bli framröstad som kvällens MVP efter en makalös andra halvlek där han slutade 17 av 18. Totalt gick han 32 av 38 på 288 yards och pissade på konkurrenten på andra sidan. Peyton Manning blev tidigare utsedd till årets MVP i ligan och har gjort sin kanske bästa säsong någonsin, men återigen skulle det visa sig att han är sämst när det väl gällde som mest. Han interceptionpass med 3 minuter kvar avgjorde matchen och han såg faktiskt riktigt ledsen ut då. Det som hade börjat så bra för Colts...

Saints började matchen trevande och kanske berodde det trots allt på att detta var nytt för laget och för många av spelarna. Colts ledde efter första Q med med 10-0 och jag var nog inte ensam om att tro att Colts skulle leka hem det här, för så såg det ut. Saints tog sig dock i kragen och blev successivt bättre. Man satte följande 13 poäng men låg under med 17-16 inför sista quartern.

Kvällens märkligaste och största spel stod Saints för som öppnade tredje quartern med en onside kick. Man lyckades att recovra den, ett resultat som såg ut att ge extra energi till laget. Ett märkligt play-call av coach Sean Payton men eftersom att det lyckades måste det anses som ett otroligt smart drag! Efterföljande drive ledde dessutom till Saints första TD av Pierre Thomas.

Sen vet jag inte vad som hände med Colts, man gav Saints extra energi i allt. O-linen svek stundtals, D-linen detsamma och även sparkarna var dåliga. Ett avgörande moment i matchen, som gav Saints ytteliggare en adrenalinkick, var när Matt Stover missade ett Field Goal tidigt i sista kvarten. 51 yards var för långt och varken Stover eller Colts coach såg speciellt nöjda ut. Stover ledsen och coachen förbannad. Detta tror jag kan ha avgjort matchen, om än inte direkt i alla fall indirekt.

Men helt klart vann det bättre laget.


******
Den stora besvikelsen var utan tvekan Manning. Saints genomskådade vad han var ute efter väldigt tidigt i matchen.

******
Nu väntar vi bara på en spelfilm om Saints...
******
Jag tycker att Jonathan Vilma lika gärna hade kunnat bli MVP. Han var grym!

******
Återigen; GRATTIS SAINTS!

Noterbart:
  • Saints är det första laget någonsin att komma från en tre matchers losingstreak i grundserien till att vinna Super Bowl!
  • De senaste fem MVPs (Manning) som nått Super Bowl har förlorat.
  • Colts K Matt Stover är den äldsta spelaren någonsin i ett Super Bowl (42 år, 11 dagar).
  • Colts 96 yard långa TD-drive var den längsta driven i var den längsta i Super Bowls historia (tillsammans med Bears 96 yard drive 1985).

Inga kommentarer: