söndag 7 februari 2010

Inför Super Bowl XLIV (del 2)


Manning vs. Brees. Match-i-matchen. Det har vi hört så länge att blodet börjat rinna ur öronen. Men dom är ju inte ensamma där ute. Hur är det med dom där stora gubbarna framför kvällens QB:s? Vi tar en titt på kampen på plan som kan avgöra matchen...

Colts Rush Offence - Saints Rush Defence
Colts är ju minst sagt bedrövliga i rushingspelet. Man var faktiskt sämst i ligan (nästan iaf) under grundserien. Man är verkligen inte ett lag som som med små marginaler kan ta och springa med bollen i tight end-position. Man är ett för ofysiskt strakt lag. Faktum är att Colts har varit bedrövliga i short yardadge-situationer och självklara/uppenbara runninglägen den här säsongen
Mycket av det här beror på att man är så små och saknar kraften för en vertikal displacement av bollen. Faktum är att om du skulle träffa på typ Kyle Devan på stan så skulle man inte kunna tro att han är starter för ett OL i NFL. Men allt detta vägs ju upp av den otroliga spelintelligensen hos spelarna, dessutom är man ruskigt vältränade. Man är lite luriga i löpspelet stundtals dock och mest effektiva är man när motståndarna tar in extra defensiva backar, det såg vi ett tydligt exempel på mot Jets bland annat.

Saints Rush Offence - Colts Rush Defence
Om Saints ska vinna ikväll så måste man, jag menar alltså MÅSTE, vinna denna matchup. Det blir inte lätt. Colts defensiva enhet är inte så små som dom en gång i tiden var. Man har tunga jättar i mitten som Antonio Johnson och David Muir och tillsammans med aggressiva ends som Raheem Brock och Erik Foster så är man riktigt giftiga. Denna kombination gör att laget LB:s får friheten att kunna göra det dom är bland de bästa i ligan på, springa och tacklas.

Man går dock upp mot Saints OL och då gäller det att vara uppmärksam när det kommer till att löpa. Saints öppnar väldigt ofta luckor i OL:en för sitt treuddiga anfallsspel. Man släpper igenom Bell, Thomas och Bush väldigt framgångsrikt. Jag skrev i något blogginlägg tidigare att man måste hålla bollen borta från Mannings händer så mycket som det bara går. Lösningen borde bli att löpa med bollen ofta. Detta kommer dessutom automatiskt att öppna upp möjligheter för stora spel längre upp i banan. Man behöver poäng, många sådana ikväll. Löpspelet måste klaffa för Saints!

Colts Pass Protection - Saints Pass Rush
Den goda nyheten för Saints är att deras DL är bra på att sätta press. Will Smith är pricken över i:et i denna skara och ett ständigt hot. Men han är inte ensam om att kunna sätta en oerhörd press på passaren, Saints har en handfull spelare till som är ena hajare på det. Dom dåliga nyheterna är att det nog inte kommer att spela någon roll...
Manning är i min mening bäst i ligan på att få iväg bollen innan motståndarens pass rush hinner fram till honom. Även om hans OL blir totalt överkörda (vilket brukar hända ibland) är han så pass snabb på att göra sig av med bollen att han sällan blir tacklad, än mer sällan sackad.
Nyckeln är att komma ifrån sin markering som försvarare. Ett så kallat "bullrush-defence" är att föredra, 49ers körde med det och lyckades bra, för så länge Manning känner att motståndarna är täckta av Coltsspelare kan han stå i pocket en evighet. Så säker är han. Likadant om en ensam spelare kommer mot honom, ingen tvekan då heller.
Nej, Saints ska attackera hårt och försöka slita sig loss ur markeringarna och på så sätt kanske få tag i en arm eller nåt på Manning.

Saints Pass Prtection - Colts Pass Rush
Dwight Freeney måste spela, jävligt viktigt för Colts och jävligt viktigt för denna matchup. Han har ju problem med vristen...
Om han nu spelar så kommer han ändå att få problem, han och hans kollega på andra sidan måste ta vidare vinklar än normalt för att nå fram till Brees. Saints har bäst IOL av samtliga lag nästan. Livsviktigt för Saints att man är täta i mitten. För lyckas man med det bör Brees kunna gå fram i pocket och kasta bollen bara tre-fyra yards från line of scrimmage. Då blir det uppenbart att det blir en jävla lång bit att ta sig för Freeney (och Mathis). Brees kan då få god tid på sig, inte bra för Colts. Otroligt bra för Saints!





1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skit det här!