lördag 25 september 2010

Dolphins defensiv är en aggresiv, attackerande enhet

Från ingenstans så har ett tidigare tråkigt Miami-defensiv, rankad 22 i NFL ifjol, utvecklats till en spännande enhet kapabel till de där riktigt stora och matchavgörande spelen - kapabla till att tvinga till sig en turnover eller fixa en viktig fourth down-stopp var som helst på plan, när som helst.

Förvandlingen, fysiskt och mentalt, är en totalförvandling sen fjolåret. Faktum är att Dophins (2-0), under inflytande av nya koordinatorn Mike Nolan, kan vara det lag som går in i helgens AFC East-showdown mot Jets med den bättre och aggresivare defensiven. Miami som har ligans mest invecklade blitzpaket har släppt till minst poäng av samtliga lag i ligan (delat med Steelers). Man snittar bara 10.0 poäng tillåtna per match. Inte nog med det så är Dolphins rankad femma i total defence. Man är aktiva, fientliga och välskolade precis som lagets SS Yermemiah Bell säger till AP: "We are a defence that's going to attack you". På tal om Bell så är han den enda i detta, i alla fall till en början, så tuffa defence som har erfarenhet från Pro Bowl. Denna fick han dessutom så sent som ifjol.

Men du känner ändå igen några av namnen i LBs Karlos Dansby (FA från Cardinals), Channing Crowder, Tim Dobbins och självklart redan nämnda Bell. Men faktum är att stora delar av Miamis defensiv är proppat med anonyma och inte särskilt kända namn så som Kendall Langford, Paul Soliai och Randy Starks - samtliga starters. Men även spelare Cameron Wake, Koa Misi, Ike Alama-Francis, Jason Allen, Vontae Davis och Chris Clemons har och kommer att spela stor roll i detta pånyttfödda lag.

Mike Nolan är smart, dedikerad och har oerhört smarta spelidéer att plocka fram. Det syntes i förra matchen mot Vikings då Dolphins interceptade Brett Favre hela tre gånger. Allen Davis stod för två av dessa och Vontae Devis den tredje. Två spelare som Favre senare på presskonferensen kallade för "de två bästa cornerbacksen som ingen har hört talas om". Inte nog med dessa interceptions. Han blev rent avklädd i end-zone och gjorde sin absolut sämsta match som Viking.

Miamis tydliga nya tankesätt är att tvinga offensiv till att reagera på vad man gör i sin hybrida 3-4formation istället för, som det har varit, tvärtom. Det var Nolans mål inför säsongen och där har han så här långt lyckats. Dolphins blitzvarianter bringar press från alla hörn och kanter. Det kan Trent Edwards (3 sacks, 6 hits) och Favre (3 sacks, 8 hits) garanterat intyga.

Dansby, som anser sig själv vara ligans bästa LB, är trots sitt monsturösa ego den inspirerade ledaren både på och utanför plan. Han har haft minst 100 tacklingar de senaste tre åren och på sin 6 senaste säsonger har han 10 interceptions (2 returned för TD), 13 forcerade fumbles och nio recovered fumbles. Jag tror faktiskt att han är en spelare som kan få igång lagkamraterna inför en match och när det väl är match så är han en av de mest tävlingsinriktade spelarna i gamet.

Trots allt positivt som har hänt och händer i Miami Dolphins defensiv just nu så känner man att man är långt ifrån sin fulla potential. Crowder har inte spelat än på grund av en ljumskskade (förmodligen tillbaka om drygt en vecka), rookien och startande DE Jared Odrick är borta ytterliggare en vecka med benbrott, Alama-Francis har varit borta en match och Allen, Sapp samt Bobby Carpenter har bara varit starters i drygt tre veckor. Så jag håller väl med dom. Det ser ju ljust ut och den här fantastiska starten kanske inte bara var tur.

Dolphins själva är inte alls överraskade över succéstarten. Man följer bara Nolans pekpinne. Davis säger följande till CBS angående Nolan och defensiven:
"I guess he had in mind how good our defense could be, but we still don't know how good our defense could be. We just keep trying to get better and better."

De orden får avsluta denna bloggartikel som jag kände berörde ett ämne som var aktuell och värt att ta upp. Imorgon återkommer jag med helgens match. Har redan bestämt mig vilken det kommer bli. Sen önskar vi Dolphins lycka till mot Jets!

1 kommentar:

Anonym sa...

Me like it!