söndag 5 september 2010

NFL Countdown - NFC South


ATLANTA FALCONS
Matcher: Chiefs 20-10, Patriots 10-28, Dolphins 16-6, Jaguars 9-13

Kommentar: Falcons spelare måste hålla sig hela i år, låter visserligen som ett rätt löjligt uttalande men faktum är Falcons slutspelschanser spoilerades helt på grund av skador. Matt Ryan missade tre matcher, Michael Turner var borta i fem, Peria Jerry spelade bara de två första veckorna av säsongen, Brian Williams stod skadad vid sidlinjen i elva matcher, Sam Baker missade några matcher och Harry Douglas var borta hela säsongen. Det är inga dussinlirare och det värsta var att det där inte var hela listan...
Matt Ryan var annars i princip felfri ifjol och gick 6-0 hemma och han har ett imponerande facit hemma på Georgia Dome de senaste två säsongerna (13-1).
Annars så har man inte speciellt bra fötter i laget Koenen, Elam och Bryant är långt ifrån toppen på sin position.
Sex av Falcons första sju motståndare i år var 8-8 eller bättre ifjol men man har också fått sin beskärda del av lätta lag lagom utspritt i spelschemat. Totalt sett ser det dock kanske ganska tufft ut.

Analys: Låt oss anta att Falcons inte drabbas av lika många skador i år - då kommer de att vara otroligt mycket bättre. Men hur bra? Nu under sin tredje säsong för klubben har äntligen Matt Ryan talang, erfarenhet och giftiga vapen runtom sig. Något som gör Falcons till ett potentiellt slutspelslag. Det enda jag kan se vara Falcons riktiga svaga punkt är ett pass rush. NFC South är annars inte en så fysiskt tuff division men man har ett tufft schema. Det är tufft om WC-platserna i NFC i år!

Slutplacering i divisionen: 2

NEW ORLEANS SAINTS
Matcher: Patriots 24-27, Texans 38-20, Chargers 36-21, Titans 24-27

Kommentar: Anledningen till att Saints gick så förbannat bra förra säsongen var att Brees var helt jävla otrolig. Han gillar dessutom att sprida bollarna - och det rejält. Man hade sju spelare med över 35 mottagningar ifjol, närmast bakom vara Colts med fem spelare. Imponerande är bara förnamnet men något jag imponerades ännu mer utav var Brees makalösa kvickhet. Ha i åtanke att Brees spelade flera matcher utan sin Pro Bowl-left tackler Jammal Brown. Makabert att lyckas så oerhört bra utan blind-side protection.
Saints har tidigare år varit mer kända för offensiv, anledningen till att det gick bra ifjol var att defensiven höll samma klass.
Saints var rent utsagt värdelösa på hemmaplan fram till 2007. Detta har dock ändrats i och med The Louisiana Superdome som är en kokande kittel. Quarterbacks för motståndarlag har klagat över ljudnivån och att man inte ens kan höra sig själv tänka. Saints är 14-4 hemma senaste två säsongerna och de kommer att vara fortsatt starka på 1500 Sugar Bowl Drive.
Reggie Bush var relativt ineffektiv i puntreturns ifjol, tänk om han kommer upp till normal nivå igen. Ruskigt.
Schemamässigt så blir Saints testade tidigt, Vikings, 49ers, Falcons, Panthers och Cards är lag som alla förmodligen kommer att gå minst .500 i år. Det blir lite enklare senare på säsongen då man har turen att möta Bucs två gånger, Rams, Seahawks och Browns. "The Bless You Boys" är dock laget alla vill slå i år!

Analys: "The Who Dats" största orosmoment bör vara linebackcorpsen. detta trots att MLB Jonathan Vilma är en av de bästa på sin position. Shanle och Dunbar gör laget oerhört svagt och hoppet står till att Jonathan Casillas och Stan Arnoux ska ta över.
The Saints är grymma på varje position och det finns endast två saker som talar emot ännu ett Super Bowl. Skador och självbelåtenhet!
Det förstnämnda är i princip oundvikligt och dessutom oförutsägbart men det andra är något som väldigt ofta drabbar Super Bowl Champions. Är alla spelare totalt fokuserade och lika hungriga i år som de var ifjol vid denna tidpunkt? Det måste de vara för, som sagt, alla lag kommer att ge 200% när man möter Saints i år.

Slutplacering i divisionen: 1

TAMPA BAY BUCCANEERS
Matcher: Dolphins 7-10, Chiefs 20-15, Jaguars 13-19, Texans 24-17

Kommentar: Fram till förra säsongen var man totalt 68-36 hemma men man gick skandalösa 1-6 hemma på New Sombrero ifjol, man lyckades med att slå ett talangfullt Packers men förlorade med tvåsiffrigt i fem hemmamatcher. Underkänt och där krävs förbättring.
Annars känns ändå Bucs som ett mediokert lag med bra linebackers, medelbra defensiv men med en dålig OL och rätt så kassa coach i Raheem Morris. Det är då det intryck jag har fått av honom. Bucs har oturen att spela i en riktig bra division talangmässigt så det krävs att man plockar poäng mot andra lag. vilket inte blir speciellt lätt heller då man har rätt saftigt spelschema.

Analys: Trots en solklar fjärdeplats i divisionen så finns det mycket för Tampa-fansen att vara förväntansfulla över. Man har ettt ungt och talangfullt lag som med all säkerhet kommer att växa tillsammans och svetsas ihop under de närmaste åren. I år kommer man dock nog mest att slita sig i håret. Men om något år så kommer man att vara med och slåss om playoffplatserna i NFC.
Visst man har gått 2-2 på försäsongen men motståndet var väl inte det mest respektingivande.

Slutplacering i divisionen: 4

CAROLINA PANTHERS
Matcher: Ravens 12-17, Jets 3-9, Titans 15-7, Steelers 3-19

Kommentar: Panthers var rätt chanslösa ifjol faktiskt. Allt började i första matchen mot Eagles då Delhomme kastade en handfull interceptions. Han skulle få chansen att kasta drygt fyra handfullar på totalt ytterliggare några matcher tills det att han äntligen blev bänkad till förmån för Matt Moore. Matt Moore gick 4-1 för Panthers och höll ett snitt på drygt 25 poäng per match. Men man ansåg nog att det var dags för en förbättring och man tog QB Jimmy Clausen som totalt nummer 48 i årets draft. Han har redan erfarenhet av Weis offensiva taktik och är lätt kapabel till att gå in från start när säsongen drar igång på riktigt. Bör kunna Carolinas playbook utan och innan. Vem det än bir som startar som QB i Panthers i år så måste det fungera för Steve Smith och runningspelet. Dessutom har man ju både DeAngelo Williams och Jonathan Stewart som båda två gjorde fantastiska säsonger ifjol med tanke på Delhommes totala jävla genomklappning i flera matcher. På den fronten ser det riktigt bra ut.
Panthers har ett rätt gynnsamt schema och har faktiskt de senaste två säsongerna även börjat vinna på hemmaplan. Kanske kan man trots allt utmana om andraplatsen i divisionen?

Analys: Inför säsongen ansåg jag att Panthers defensiv var en av de sämsta i ligan men statistik brukar inte ljuga och man har tillåtit minst antal poäng under preseason (tillsammans med defensivt starka Ravens). Eller brukar statistik ljuga under försäsongen? Har glömt hur det var...
The Panthers fick ett gynnsamt spelschema och man behöver all hjälp man kan få i tuffa NFC South. Men något playoff blir det inte denna säsong heller och 8-8 som ifjol låter rimligt.

Slutplacering i divisionen: 3


Countdowns


Inga kommentarer: