söndag 25 januari 2009

Vem var Vince Lombardi?

Bloggen börjar nedräkningen inför söndagens Super Bowl. Låt oss börja med att titta närmare på vem mannen är som har gett namnet till en av världens mest eftertraktade pokaler.

Den unga Vince Lombardi
Vincent Thomas Lombardi föddes i Brooklyn, New York, den 11e Juni 1913. Hans far var en slaktare från Neapel och hans mor var av italienskt ursprung. Vid 15 års ålder började Vincent på college för att gå en sexårig utbildning som skulle göra honom till en katolsk präst. Det gick dock inte riktigt som planerat, efter två år hoppade han av programmet och började istället på St. Francis Preparatory School där han var outstanding i skolans fotbollslag (amerikansk fotboll förstås) och var dessutom en hejare på baseball.
1933, vid 20 års ålder, fick Vincent ta emot ett fotbollsstipendium som placerade honom i Fordham University där han blev en viktig del i lagets O-line, även känt som "The Seven Blocks of Granite". Dom var fruktade över hela landet och ledde laget till 25 raka vinster. Det sägs även att Lombardi var en riktigt duktig student och tog examen i näringsliv/handel.

Den tidiga coachingkarriären
Det hela började 1939 då Lombardi tillsammans med sin tidigare lagkompis Andy Palau tog över som tränare för en katolsk skola i New Jersey. Året därefter gifte sig Lombardi med sin tidigare lagkamrats kusin och 1942 blev han huvudtränare för skolan i och med att Palau återvände för att tränad Fordham. Lombardi stannade kvar på skolan i sammanlagt åtta år för att 1947 återvända till Fordham för att träna skolans yngsta i både fotboll och basket.
1948 åtog hans sig ännu ett assisterande coachjobb. Denna gång för U.S. Military Academy, ett jobb som starkt skulle influera honom till den coach han slutligen blev. Efter fem år med blandade resultat fick han ett erbjudande från New York Giants.
När Lombardi var 41 år var det alltså dags för honom att bli yrkesmässig tränare. Han blev offensive coordinator för Giants och året innan Lombardi kom dit hade man gått 3-9. Tre år senare hade Lombardi tillsammans med Tom Landry gjort Giants till ett av ligans absoluta topplag.






Lombardi som huvudcoach

Green Bay Packers
Vid 45 års ålder åtog sig Vince jobbet som huvudcoach och GM för Packers. Laget hade bara vunnit en match året innan han kom dit. Lombardi införde straffträning och krävde att alla skulle ge allt varje dag, varje timme, varje minut. Packers ryckte upp sig rejält och gick 7-5 Lombardis första säsong i klubben. Under hans andra år gick laget till final där man förlorade mot Eagles. Lombardi var upprörd över förlusten och sa att det var oacceptabelt att förlora en championshipmatch och att det aldrig mer skulle hända under hans vingar. Lombardi skulle senare vinna sina 9 nästa playoffmatcher...
Efter förlustmatchen mot Eagles fick Lombardi ett erbjudande som han länge hade drömt om, att bli huvudtränare för New York Giants. Efter noga övervägande tackade han nej till erbjudandet och Packers skulle vinna över Giants i final två gånger, 1961 (37-0) samt 1962 (16-7). Dessa två titlar var de två första av de fem Packers skulle vinna under Lombardis ledning.
Som huvudtränare gick Lombardi till slut 105-35-6 och gick aldrig förlorande ur en säsong. Han ledde Packers till 3 raka titlar, -65 -66 och -67, och vann de två första Super Bowlsen.
Lombardi var så offantligt populär att Richard Nixon ville ha med honom i hans valkampanj 1968, det gick inte eftersom att Lombardi var demokrat.

Washington Redskins
1967, efter den historiska Ice Bowl matchen och vinsten över Raiders i Super Bowl II sa han upp sitt tränaruppdrag men fortsatte som GM ytterligare ett år. En rastlös Vincent Lombardi återupptog sin tränarkarriär 1969 i Washington där han bröt en 14 år lång säsongsförlustsvit. Lombardi var den som först upptäckte att Larry Brown var döv på ena örat, något som varken hans föräldrar, lärare och tidigare tränare laggt märke till, efter att Lombardi bett Larry ta ett hörseltest och efter att Larry fick problemet åtgärdat gick Larry mot en enastående karriär.
Lombardi sägs vara mannen som fick Washingtonborna att återigen uppskatta sporten.

Sjukdom och död
I juni 1970 fick Lombardi diagnosen Koloncancer (cancer i tjocktarmen), detta bara några få veckor innan training-campen inför hans andra säsong i Washington. Trots att Lombardi mådde riktigt illa hade han skitit i att gå på koloskopi hos läkarna och eftersom att han väntade så länge kan det ha förvärrat sjukdomen och lett till hans död. När han väl blev undersökt hade cancern spridit sig till levern, bukhinnan och lymfknutarna. Lombardi behandlades på Georgetown University Hospital men hans liv gick inte att rädda. Tidernas stösta tränare gick bort 3 September 1970, 53 år gammal.







Tid kvar till Super Bowl: 7 dagar, 7 timmar, 33 minuter

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag gillar det här, skarpt.