onsdag 14 januari 2009

Defensiven betydande i slutspelet.

När ni läser det här ska ni ha i åtanke att Eagles höll de regerande mästarna New York Giants borta från end zonen och tvingade Giants till tre turnovers...

När divisionsvinnarna Panthers, Giants, Chargers och Titans alla åkte ut på tok för tidigt i årets slutspel, då gick lag som Eagles och Cardinals vidare. Detta påminner oss alla att grundserien bara är en transportsträcka och en lång aptitretare på vad som komma skall. Att avsluta säsongen på topp och gå in i slutspelet som ett glödhett lag betyder mycket mer än en grym säsongsstart eller en bra period någonstans där i mitten. De två senaste Super Bowl-vinnarna är ett starkt bevis på detta.

Colts tog hem det hela 2006, då blev man det första laget sedan 70-talet att vinna allt utan att ha vunnit en match mot någon av sina divisionskonkurrenter.

Ifjol vann Giants och blev tillsammans med 49ers enda lag att vinna SB med ett record på 10-6.

Spelet i ligan går för det mesta ut på det offensiva spelet under grundserien men ändras snabbt då det är dags för slutspel. Då är det defensiven som är lagens viktigaste del. Alla lag som gick vidare från förra omgången hade färre turnovers än motståndarna. Alla vinnande lag ställde dessutom upp med en defensiv som förvirrade och neutraliserade motståndarna. Kolla bara på dessa exempel:

-För Cardinals var det den väldige Antonio Smith som avgjorde mot Panthers efter att han hade tvingat fram en fumble, dessutom gav han många Carolinaspelare smällar som de förmodligen fortfarande måste ta Treo för...
- För Ravens var det safetyn Jim Leonhard som var en starkt bidragande orsak till att Titans åkte ut så pass tidigt. Detta gjorde han då han var grym i end zone där han tvingade Titans till en fumble och tog själv tillvara på en.
- För Steelers var LBn Farrior snabb, respektlös och ostoppbar mot Chargers.
- När Giants mötte Eagles var det nog ingen i mästarlaget som var rädd för Eagles DT Brodrick Bunkley. Det förändrades snabbt.

Låt oss applådera alla bra defensiv för deras tålamod och stamina. Kom ihåg att Eagles tidigt låg under med 3-0 och Steelers, Cardinals samt Ravens snabbt hade 7 poäng att ta ikapp mot deras motståndare. Ge credit till alla defensiva coordinators som som får sina grabbar att spela snabbt men smart.

På söndag, i AFCs championshipmatch, möts slutspelets och kanske ligans två bästa defensiv! Missa inte!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu när du nämner det så var vi inte speciellt bra större delen av mästarsäsongen.

Vad tror du om Arizona? Blir det slutspel?

Anonym sa...

SB menar jag narurligtvis :P

swenfl sa...

Hehe,nja jag vill gärna tro på Eagles. Jag vill så gärna se en delstatsfinal i SB ;)

Anonym sa...

så du tror fortfarande på Steelers?