lördag 18 december 2010

Är Philip Rivers den nye Dan Marino?


Philip Rivers har varit en av ligans bästa QBs stora delar av säsongen. Men trots det så kommer hans framtid som NFL-spelare inte att bli så mysig som han kanske förtjänar. Rivers har nämligen något slags decemberproblem. Ja, ni hörde mig, jag sa PROBLEM. Han vinner nämligen alltid sina decembermatcher, vilket kanske låter fantastiskt. Främst med tanke på att det får honom att likna John Elway då han trots allt radar upp passingyards och AFC-titlar samtidgt som att han glänser och tar Chargers till slutspel genom dessa dramatiska och fantastiska upphämtningarna i slutet på säsongen. Men sen blir det januari, slutspelsdags, och Philip "John Elway" Rivers fövandlas till Philip "Dan Marino" Rivers. Men inte den yngre varianten av den gamle storstjärnan. Rivers blir istället lik den Dan Marino som var inne i slutskedet på sin karriär, då inte ens Marinos briljans kunde ta Dolphins till Super Bowl. Sent i sin karriär fick Marino ständigt höra att han aldrig vann Super Bowl. En ring blev ett tungt ok placerat på hans axlar, ett ok som blev för tung att böra, ett ok med inskriptionen "Greatest Quarterback Never to Win a Super Bowl". Något som fortfarande förföljer honom. 10 år efter det att han lagt av.

Vid 29 års ålder så tycker man ju att Rivers bör ha gått om tid att undvika ett liknande scenario, och han är dessutom långt ifrån Marinos HallofFame-nivå ännu. Men ändå kan jag inte undvika att dra paralleller.

Rivers hörde den första Marinojämförelsen den här säsongen fram till för två veckor sedan då han var i fas att slå Marinos 26 år gamla rekord i flest antal passing yards på en säsong (5 084), han har hört jämförelserna från såna som Josh McDaniels och Trent Dilfer. Det är nästan skrattretande att scouterna hackade på Rivers sätt att kasta bollen istället för att uppmärksamma hans 70%+ passing rates, hans ledarskapskvalitéer eller hur snabb han är på att få iväg passningar. Saker som påminnner oerhört mycket om just Dan Marino.
Men inget sätter fart på jämförelserna som det faktum att Roethlisberger och Eli Manning vunnit Super Bowl, Rivers är därmed den enda QBn från första rundan av 2004 år draft som inte vunnit "The Big One". Jag har inget bra svar på varför inte Chargers tagit hem SB ännu. CHargers ägare Smith säger ständigt att han inom några år kommer att ha den defensiv som krävs för att hjälpa Rivers till hans första ring. Men vadå; Chargers har redan ligans bästa defence och MVP-priset var vigt till Rivers redan innan Tom Brady började hitta sina smurfrecievers och innan Vick helt plötsligt så omänsklig ut. Ändå startade Chargers säsongen 3-5, men förlust matcherna berodde inte på defensiven ut på Special Teams. Det är där man måste förstärka i framtiden. För lagets offensiv är det inget fel på, inte ens utan Antonio Gates. Offensivens succé är ännu ett bevis på hur fantastisk och driven Rivers är. Rivers är en krävande tävlingsinriktad träningsnarkoman. Likt Tom Brady. Och "bratuppförandet" som en gång i tiden gjorde Rivers impopulär är idag helt borta.

River måste skynda sig att bli av med det här december/januari-problemen han har. Han är medveten om att hans december record är 18-1 samtidigt som hans postseason record är 3-4. "Now you guys might say, 'Why haven't you done the same in the playoffs?" sa Rivers på en presskonferens nyligen. Han har rätt. Folk frågar sig det...

Det är svårt att hitta något som Rivers kan förbättra i sitt spel. Men det är ändå oerhört svårt att motstå jämförelserna med Dan Marino.

Han borde vinna den där ringen snart, innan "cant-win-the-Super Bowl" sätter sig ordentligt.

Inga kommentarer: