onsdag 15 december 2010

Vinst följdes upp med tungt nederlag. AFC West drar ihop sig.

Det var med stolthet jag såg Oakland Raiders vinna sin match mot San Diego Chargers för två veckor sedan. På förhand såg det inte alls bra ut. Raiders hade tunga avbräck, man var inne i en djup svacka och motståndarna hade en förlustfri svit på fyra matcher. Allt tydde på att hemmalaget skulle ta hem det här.

Men gladare än mig var nog ingen när det uppenbarade sig att så kanske inte utfallet skulle bli. Raiders chocköppnade matchen och var det bättre laget från start. Redan efter första kvarten hade man 14-0 efter storspel av QBn för dagen, Jason Campbell. Han drog igång kvällens poängskörd genom att själv springa in 10 yards för en TD, något han följde upp med ett kort kast till Ford några minuter senare. Men det var inte bara offensiven som höll hög klass denna söndagseftermiddag. Även defensiven var bra. Rivers skapade inget konstruktivt och Chargers enda poäng under första halvlek kom genom ett FG, i paus ledde Raiders med hela 21-3.

Den tredje quartern var väldigt avvaktande och med två defensiv som storspelade. Chargers var det enda lag som lyckades plocka poäng, men återigen fick man nöja sig med ett field goal från Nate Kaedings högerdoja. Chargers spottade upp sig inför sista kvarten men Raiders seger var aldrig i fara och resultatet skrevs till 28-13 till bortalagets favör.

Det här var en oerhört skön vinst ur silversvart synvinkel. Man låg nu på samma antal vinster som Chargers och med en överlägsen divisionsstatistik dessutom. Divisionsledarna från Kansas hade börjat vackla och hade stundtals stora problem med Denver Broncos. Men det som gjorde vinsten ännu mer skön, för min egen del, var att jag satte ett långtidsspel på att Raiders skulle vinna mer än 5.5 matcher denna säsong. Välkomna pengar till julklappskontot.

AFC WEST WEEK 13
Chargers - Raiders 13-28
Chiefs - Broncos 10-6

Chiefs 8-4-0 (2-2 i divisionen)
Raiders 6-6-0 (4-0 i divisionen)
Chargers 6-6-0 (1-3 i divisionen)
Broncos 3-9-0 (1-3 i divisionen)

I en vecka* gick man således på moln, tills det var dags igen. Raiders, borta mot Jacksonville Jaguars. Ett Jaguars som låg i toppen av ett ovanligt blek NFC South. Men det fanns möjlighet för Raiders att vinna det här. Något som hade ökat möjligheterna till slutspel avsevärt. Men det värsta av allt, så här i efterhand, man fick absolut inte förlora.

Det började återigen väldigt bra och Raiders var det lag som såg mest hungriga ut i en match med högt tempo. I paus hade bortalaget med hela 17-7 och känslorna från helgen innan började infinna sig igen. Det här så ju riktigt bra ut. Men sen började Jaguars upphämtning. Med ett vasst running game och en storspelande QB i David Garrard hade man inte bara tagit in de där tio poängen utan man ledde med 28-24 inför den sista kvarten. Men det här var de stora spelens match, Raiders defensiv stod chanslösa när Jags RB Rashad Jennings sprang 74 yard för hemmalagets tredje touchdown för kvällen. Men Raiders skulle komma igen.

Man tvingade Jaguars till ett fieldgoal med 6 minuter kvar att spela och nu hade man matchen i sin egna händer igen. Hur länge kunde man spela på klockan? Med lite drygt tre minuter kvar så sprang Darren McFadden 36 yards för Raiders fjärde och sitt tredje touchdown för kvällen. Det var utjämnat. Men att hålla ett kryss i en amerikansk fotbollsmatch på den här nivån går sällan, om man nu ens lyckas få den till förlängning. Men tycärr så var det hemmalaget som fick skratta sist. Med ynka 17 sekunder kvar att spela av den sista quartern sprang Jaguars fenomenale (Oakland-födda dessutom) RB Maurice Jones-Drew 30 yards för touchdown. Matchen var avgjord.

Jones-Drews sena TD kan ha varit spiken i kistan för Raiders slutspelsdrömmar som fått leva oväntat länge ändå. Oerhört mycket ska nu till för att man ska nå slutspel. Det jag menade med att matchen mot Jags var så viktig var att konkurrenten om slutspelsplatsen, Chargers, lyckades slå divisionsledande Kansas City. Raiders är nu extra beroende av andra om man ska ha någon chans att nå playoff över huvud taget. Något som jag dock ser som högst osannolikt. Ett av ligans hetaste lag för tillfället, Chargers, tappar inte det här. Chiefs kommer visserligen inte att hålla men dom är redan två vinstmatcher före Oakland Raiders.

AFC WEST WEEK 14
Jaguars - Raiders 31-38
Chiefs - Chargers 0 -31
Cardinals - Broncos 43-13

Chiefs 8-4-0 (2-3 i divisionen)
Chargers 7-6-0 (2-3 i divisionen)
Raiders 6-7-0 (4-0 i divisionen)
Broncos 3-10-0 (1-3 i divisionen)

Kommande matcher:
Chiefs: @Rams, Titans, Raiders.
Chargers: 49ers, @Bengals, @Broncos
Raiders: Broncos, Colts,@Chiefs
Broncos: @Raiders, Texans, Chargers

Det är en oerhört viktig match i helgen för Raiders, förlust mot Broncos på hemmaplan och det är så gott som avgjort, chansen att knipa förstaplatsen är då minimal. För att göra det hela ännu värre för nerverna så kommer Chargers och Kansas matcher ha spelats färdigt då Raiders kliver på planen i Denver på söndag. En andraplacering i den här divisionen kommer inte att räcka till playoff. Det står klart redan då både Jets och Ravens har 9-4 i statistik. Mycket ska till om dom två stabila lagen ska rasa ihop. Hur som helst, AFCs västra division är ett getingbo för tillfället och det skulle inte alls förvåna mig om två lag hamnar på 10 vinster, och Raiders slutar säsongen 9-7. Rent spontant känns det ju rätt hopplöst faktiskt.
Chiefs behöver vinna två matcher, så länge Chargers förlorar en. Förhoppningsvis hålls denna division sig öppen fram till andra januari. Då spelas den sista omgången. Har vi tur avgörs allting först då. Även om det då bara står mellan två lag i Chiefs och Chargers så kommer divisionen att avgöras i Denver eller Kansas. Jag ser framemot en spännande slutspurt på säsongen!

*Fotnot: Jag var inte hemma förra veckan och när jag väl hade tillgång till en fast dator igen, på söndagen,var jag tyvärr för trött för att leverera några rader till bloggen.

Inga kommentarer: