torsdag 9 september 2010

SÄSONGSPREMIÄR!

NEW ORLEANS SAINTS - MINNESOTA VIKINGS
SÄSONGSPREMIÄR 2010
02.30

Ikväll är det äntligen dags. De regerande mästarna, New Orleans Saints möter Minnesota Vikings i säsongens första match och historien visar att mästarna har fördel.

Den sju månader långa väntan är över, sent i natt är NFL tillbaka. Tyvärr kommer vi nog inte få se den heta säsongpremiär vi så gärna önskar oss då utkomsten av matchen är förutbestämd.
Eller menar du att du inte redan ut vilka som kommer vinna? I en match på Superdome?
Denna matchen är så oerhört hajpad att det inte är klokt och det är samma visa varje år. Förhandssnacket börjades väl i dag då det fortfarande var förmiddag här i Sverige och lär väl hålla på i minst ett antal timmar även efter matchen. Ligan vet om det här och gör allt för att mjölka ut så mycket pengar som möjligt.

Men fakta skall inte kringgås. Det här blir sjunde säsongen i rad som säsongen kickas av hos de regerande mästarna - sjunde gången i rad mästarna tar det där sista ärevarvet runt plan innan det är dags att glömma och börja blicka framåt igen mot en ny säsong. Trots att det alltid har varit värdigt motstånd så är det alltid de regerande mästarna som gått segrande ur säsongsöppningen. Med i snitt över elva poängs marginal.

I ordning från 2004 har alltså följande lag vunnit denna torsdagsmatch: Patriots, Patriots, Steelers, Colts, Giants och Steelers igen ifjol . Inte nog med att man är regerande mästare, har det bästa laget och får börja spela på hemmaplan man får dessutom 10 dagars vila innan man går in i Week 2. Precis som i verkligheten tenderar de rika att bli rikara, det ser de styrande till.

"I think it could definitely be to our advantage," sa Drew Brees om att få börja säsongen med att fira lagets första Super Bowl-titel på hemmaplan. En titel som togs bara två veckor efter det att dessa lag hade möts i en rafflande NFC-finalen. Brees minns även hur det var när man själva var iklädda Vikings roll för kvällen år 2007. Colts var regerande mästare och Saints hade blivit utslagna i Conferencefinalen. En match som till en början trots allt var jämn (10-10 i halvtid) till Colts vinkade adjöss och drog ifrån för att till slut vinna med 41-10

"We were part of this game in 2007, up in Indianapolis after they had won it, unfortunately, that wasn't a great moment, because we were on the other side. Hopefully [we play] like the home team did that night, but I guess I haven't thought a whole lot about it."You're so much in preparation mode for this team and who you're going up against, as opposed to thinking about the emotions of when the banner drops, the crowd and everything else. But certainly that's something to start thinking about, so I'm somewhat prepared for it, so that I stay calm once we move on from that" säger Brees till SI.

Vikings och Saints spelade så jämnt med varandra i januari i fjol att övertid krävdes för att skilja lagen åt. Men historien säger oss att känslorna kring nattens match kommer att lyfta Saints några snäpp. New Orleans kommer med all säkerhet återigen leva upp till den partysstämning som lamslog hela staden i flera veckor efter Super Bowl. Ironiskt nog, sist jag kan komma på att en match på förhand hade en sån här säker utkomst var den där känsloladdade natten 2006 då Superdome öppnades igen efter Katrina. Stackars Falcons vara bara rekvisita i en världsomfattande kärleksfest tillägnat Saints och jag tycker mig minnas att Atlantas coach inte fått tag på det manus fotbollsgudarna långt tidigare skrivit för den matchen.

Nu ska jag dock inte vara dum nog at jämföra dessa två matcher med varandra men ni förstår tanken. Samtidigt måste Saints givetvis också klara av det elektriska tryck och makalösa stämning som kommer att vara på Superdome om några timmar. Det är ju ingen barnlek heller.

Vissa surpuppor tycker att det är dumt att ge de regerande mästarna en grattispoäng och en extra boost i en sån här match direkt på säsongen men Vikings har varit ödmjuka nog att inte gnälla vilket de inte heller ska göra. För NFL har inte haft en back-to-back champions sen Patriots 03 och 04 så det där med att vara värd för säsongspremiären verkar trots allt, i slutändan, inte ha så stor betydelse.

Veteranen och nyblivna morfadern Brett Favre kan det här vid det här laget och säger att han hade lagt schemat likadant om han hade fått bestämma. Han vet dock att det kommer att bli tufft och hade i veckan ett uttalande i ESPN som visade att han kanske inte förväntar sig seger precis, gick typ nånting så här:
"Det här är totalt annorlunda i jämförelse med NFC-matchen av självklara skäl. Båda lagen har fortfarande 15 matcher kvar att spela. Visst jag vill vinna lika mycket nu som i januari men man har kanske inte samma inställning. Egentligen spelar en förlust ingen roll. Du har som sagt 15 matcher kvar att spela."

För att öka på Saints hemmaboost till löjliga höjder går det rykten om att Bress, efter slantsinglingen, kommer att sno åt sig en mikrofon och dra igång Who Dat!?

Vikings förväntas att stå tysta av respekt under denna magiska stämningshöjare men Jared Allen lär nog få svårt för det...

Allt det handlar om ikväll är vilka som får gå upp på den provisoriska scenen för en sista avtackning för att sedan gå och vinna matchen. Detta lag är ikväll de regerande mästarna New Orleans Saints. Inte Minnesota Vikings. Det är så öppningsmatcher i NFL fungerar. Googla om ni inte tror mig.

Men fan så skönt att det äntligen är igång!

NFL-säsongen 2010 får därmed starta!

/ http://swenfl.blogspot.com


Countdowns



4 kommentarer:

Anonym sa...

Skön Video men inte Who Dat

swenfl sa...

Fullt medveten om det. Det där är lagets peppramsa innan match som Bress tog till sig efter att ha varit på besök på Guantanamo...

Bättre än Who Dat.

Lundh sa...

Skön läsning men fullt så enkelt blev det ju inte.

DASE sa...

Rätt jävla kass match egentligen om jag ska vara ärlig.