onsdag 24 november 2010

Game over för Chilly.

En bedrövlig 3-7 start på en säsong som såg ut att kunna bli riktigt bra kostade Brad Childress jobbet som head coach för Minnesota Vikings. Ägaren Zygi Wilf har utnämnt den defensiva coachen Leslie Frazier som tillfällig coach över lagets sex sista matcher.

Fansen uttryckte sitt misstycke. Ägaren lyssnade.
Ramsor om att sparka Childress fyllde Metrodome under söndagens förlustmatch mot rivalen Green Bay Packers. Det tog knappt ett dygn innan Wilf gjorde sina fans glada. Men trots den kanske tyngsta säsongen i klubbens historia, med tanke på förväntningarna, fylld med drama och dagliga störningar inom laget så tar Frazier över ett lag vars slutspelshopp ännu inte är ute. Det tror då i alla fall Wilf. Visst Frazier är säkert fokuserad på sin uppgift och vill göra bra ifrån sig men hur känner sig spelarna. Det är inte ens säkert att vinst i lagets samtliga sex avslutande matcher räcker.

FRAZIER TAR ÖVER
Frazier blir klubben åttonde coach på 50 år men han såg rätt lugn ut när han träffade media på Winter Park där han svarade på den frågan alla funderade på. Svaret var i alla fall ja, Brett Favre kommer fortfarande att vara förstavalet trots sin kanske sämsta säsong i karriären med rekordhöga 17 kastade interceptions. Men jag ville ha svar på en annan fråga också. Är Frazier en möjlig kandidat för att ta över laget på heltid från och med nästa säsong - eller håller han bara bänken varm tills det att Vikings landat ett stort namn? Tony Dungy, Jon Gruden, Herm Edwards och Bill Cowher är några av namnen som finns att tillgå, men vad säger att Frazier inte är intresserad utav jobbet själv? Frazier vägrade svara på frågor om framtiden utan hammrade istället in samma budskap till journalisterna på Winter Park som han bara timmar tidigare gett till spelarna:
"There is nothing you can do about the past, so keep your focus on the immediate future". Match för match alltså.
"I'm more concerned about the now and if we perform the way we're capable of performing," fortsatte Frazier. "We have great fans in Minnesota. They deserve the best from our football team and we're going to do all we can to make sure that they're going to be proud of us when we line up and play the Washington Redskins."



INTE OVÄNTAT - MEN KOSTSAMT
Men jag måste säga att det här inte var oväntat och det var bara en tidsfråga innan Childress skulle få gå. Hans jobb har nog varit i fara sedan första november då han bestämde sig för att sätta upp Randy Moss på wavers, utan att ens rådfråga ledningen. Redan då sägs det att Wilf, tillsammans med andra högt uppsatta män i klubben, i praktiken stängde in sig i ett rum i två dagar och pratade om Childress och hans sätt att styra laget. Favre var en av dessa "högt uppsatta män" och det är bekant att Favre och Childress inte har dragit jämnt. Man har inte kommit överens om hur offensiven ska spela och hans lagkamrater var tvungen att övertala Childress många dagar för att få honom att ta in Favre inför den här säsongen. Men clashen mellan Favre och Childress skall inte ha spelat in i Childress sparkning.

Att sparka Chilly blir en kostsam affär för Vikings. Förra året förlängda han sitt kontrakt till 2013 och Vikings kommer nu att få ersätta honom med åtminstone $6.5miljoner. Möjligen kan man försöka förhandla ner ersättningen med tanke på hur Childress agerade i Moss-fallet. Men det blir tufft. Visst, det står i hans kontrakt att han har sista ordet vad det gäller spelartransaktioner men en klausul har skrivits in i efterhand. En klausul som säger att han måste informera "team executives" om han ska avsäga sig en spelare, detta efter den uppmärksammade cuten av Marcus Robinson 2006.

EN NY RÖST I OMKLÄDNINGSRUMMET
Frazier har spelat cornerback för The Bears mellan åren -81 och -86 kommer förmodligen att bringa lite nytänk i omklädningsrummet. Eller, det kan ofta räcka med att bara höra en ny röst. Han blev Vikings defensive coordinator så sent som 2007, då Mike Tomlin lämnade för att bli head coach för Steelers. Före han fick jobbet hade han assisterat Tony Dungy i Colts under två säsonger. Han blev utnämnd som assisterande coach för Vikings 2008. Frazier har varit attraktiv på tränarmarknaden de tre senaste säsongerna och har, officiellt, varit på intervjuer för head coach-jobb i Atlanta, Dophins, Rams, Broncos, Detroit, Buffalo och Seattle.

Sedan Brad Childress fick huvudansvaret för laget är Vikings 39-35 under grundserien och 1-2 i playoff.

1 kommentar:

Lundh sa...

Bra där. Men visst var sista året på B.Cs kontrakt ett optionsår för klubben?

Jag tyckte mig läsa det någonstans. Stämmer verkligen det där beloppet då? Borde ju då vara drygt 4 miljoner dollar.