tisdag 9 november 2010

Domarna i fokus när Raiders tog tredje raka!

Oakland Raiders 23 - Kansas City Chiefs 20 (OT)
Det var inte Len Dawson eller Hank Stram. Det var inte Ken Stabler eller John Madden. Det var Matt Cassel och Todd Haley i rödvitt, Jason Campbell och Tom Cable i de kända svartsilvriga dräkterna. För första gången på många år kändes det verkligen att det var derby mellan Chiefs och Raiders. Precis som det man har läst om hur det var på 60-talet. 27 penalties och fem turnovers totalt visar att många spelare var taggade den här matchen. Spänningen på läktaren var hög - så hög att den kändes genom dataskärmen. Det underliggande hatet dessa klubbar känner mot varandra hade återigen kommit upp till yta. På plan finns det inte en enda spelare som är gammal nog för att komma ihåg de heta matcherna på 60-talet, men de spelade som om de var med redan då. Man vittrade blod. Ligans två bästa rushing attacks skulle ställas mot varandra och spelet efter marken såg på förhand ut att bli avgörande. Men det var rund defence som snodde åt sig allt strålkastarljus denna morgon i Kalifornien. The Chiefs och raiders gick tillsammans bara för 216 rushing yards.

Raiders vann sin viktigaste match på åtta år och man är fortfarande ett lag att räkna med i AFC West. Jason Campbell kastade ett pass på 47 yards till, för kvällen duktige rookien, Jacoby Ford för bästa tänkabara läge för Sebastian Janikowski på övertid. Hans 33 yard långa Field Goal avgjorde denna täta match. Men det var inte enda gången Campbell och Ford spelade fram till ett bra läge för Seb. I slutsekunderna av sistaquartern passade Campell till just Ford vilket gav Janikowski läget från 41 yards. Ett pass vars Field Goal ledde till övertid och senare alltså vinst.

VIKTIG SEGER
Att säga att den här vinsten betydde mycket är att gå till underdrift. Oakland har inte haft en winning streak sedan man låg 2-1 efter tre matcher säsongen 2004 och inte så här sent in på säsongen sedan SB-året 2002. Man har nu näst längst winning streak i ligan (Bara Giants fem raka är före) med sina tre raka vinster och man går nu in för vila med bara en "halv" match bakom just Chiefs som fortfarande leder divisionen.

"This win was probably the win that does wonders for our season," sa Campbell efter matchen och jag tror mycket ligger i det. Det hade varit oerhört tungt att förlora den här matchen på hemmaplan. Att se Chiefs dra ifrån i topp och ett Chargers frusta på bakifrån. Att dessutom vinna tredje raka och få tangera en winning streak som senaste skedde då laget spelade Super Bowl måste vara oerhört inspirerande och betryggande.

Men visst är det synd att en sån här match är nära att avgöras tidigt på grund av inkompetenta domare? Man gjorde så många idiotiska calls och man missade så många uppenbara att jag för en stund tänkte slänga datorn i väggen. Men när jag insåg att det inte skulle hjälpa och att jag stod maktlös kunde jag inget annat göra än att slita mitt hår. Såg man inte matchen är det svårt att förstå hur dåligt det här var. Men om man såg Eagles-Colts och tycker den dommarstabben var dålig så var den över godkänt jämfört med virrpannorna som dömde i Oakland. Detta säger jag inte för att dom bara missunnade Raiders utan även Chiefs fans har varit märkbart upprörda på olika forum efter matchen. Det är en skam och otroligt synd för sporten.

INTENSITET VÄRDIG ETT DERBY
Hela veckan har det snackats om återupplivandet av ett derby som var sportens kanske hetaste på 60-talet. Spelet var dock stundtals dåligt och med fem turnovers och totalt 27 penalties så var det inget skönspel. Men intensiteten gick inte att klaga på. Varenda spelare krigade för vinst även om de visste att det kunde kosta blod. Underbart att se.

ROOKIEN FORD
Chiefs vann slantsinglingen inför OT (aldrig får man ha tur) men misslyckades med att få till en first down (okej, ibland har man lite tur kanske). Campbell hittade sen Ford som dök som en amerikansk örn på väg på att sätta klorna i sitt byte. En mottagning som avgjorde matchen.
Ford, som draftades i fjärde rundan, tog emot sex passningar för totalt 148 yards. Men mäktigast var nog ändå när han returnerade avsparken för andra halvlek. En 94 yard lång kick off return som ledde till en touchdown. Otroligt starkt!

"It's something I've been wanting to do ever since I was little" sa Ford efter matchen. "I went out there, and it was a dream come true to be out there having fun making plays with those guys".

En underbar match av den 175 centimeter korte snabba WR:en.

EN HEJDUNDRANDE ANDRA HALVLEK
Jag var inte nöjd med Raiders spel i första halvlek. Det såg ut som det har sett ut till och från under säsongen. Misstagen radades upp och spelet blev lidande och passivt. Campbell gjorde inte heller mycket väsen av sig. Men något hände inför andra halvlek. Cable måste ha gett dom en rejäl utskällning eller ett otroligt inspirerande peptalk för man kom ut som ett helt nytt lag och vände det 10-0 underläge man hade emot sig. Men det var Kansas City som ledde med tre poäng när Raiders till slut fick bollen men två minuter kvar av matchen. Här kastades man, som supporter, mellan hopp och förtvivlan. First downs och bra pass blandades med förlorade yards och kassa playcalls. Men det viktiga skedde när Jacoby Ford fick bollen med sig från en motståndare och tog in 29 yards. Raiders sprang till linjen spikeade bollen och Janikowski äntrade scenen.

Raiders offensiv hade under stora delar av matchen och vore det inte för Jacoby Ford hade man förlorat det här. Campbell ko igång sent den här matchen men när han väl kom igång var han bra och befäster nog sin startplats.

Tom Cables analys efter matchen säger faktiskt det mesta och är rätt talande för matchbilden:
"It wasn't the way we draw it up but it was the way it was supposed to be. We hung in there, fought, hung in there, fought, got a chance, made a couple of plays, made two kicks and now we're all happy. It's a great job by our team of really pulling together."

Inte mycket skönspel, men en otrolig vilja och jävligt mycket hjärta bäddade för att Raiders kunde ro hem det här.

Noterbart:
  • Första gången det var slutsålt i Oakland sedan säsongspremiären förra säsongen...
  • ...första gången på 11 matcher man kunde sematchen på TV i Oaklands spridningsområde.
  • Kansas City är i delad ledning med att ha den längsta winningstreaken av ett bortalag i Oakland. Sju raka.

Inga kommentarer: