måndag 8 november 2010

Otäck skada när Colts förlorade.

Philadelphia Eagles 26 - Indianapolis Colts 24
Eagles hade en tuff match direkt efter deras byeweek. Indianapolis Colts med Peyton Manning stod för motståndet. Det var nog tur att man hade drygt två veckor på sig att förbereda sig inför den här matchen, både mentalt och fysiskt, för tufft skulle det bli. Men trots att fokus oftast brukar ligga på Manning när Colts spelar, oavsett motstånd, så var det en annan herre som totalt stal showen. Michael Vick kastade för 273 yards totalt, varav en TD och tog själv in, med sina löpningar, 74 yards under matchens gång. Vick blir bara bättre och bättre och han är snart uppe i den nivå han höll under sina fornstora dagar.

Visst, det känns kanske dumt att skylla på byeweek men faktum är att när Eagles har vilat upp sig, samlat krafter och fått ihop laget så var Colts tvungen att snabbt ställa om för ny match efter segern mot Texans förra måndagen. Jag tycker att det syntes. Eagles var det piggare laget den här matchen.

OTÄCK TACKLING
Men trots att det fanns mycket att analysera och tycka till om i den här matchen så är det något som har etsat sig fast i de flestas huvuden. Den otäcka tacklingen på Colts WR Austin Collie. Det var Eagles DB Kurt Coleman som satte in en kraftfull helmet-to-helmet på Collie som låg orörlig i flera minuter. Tystnaden som utspelade sig på The Linc var inte trevlig och alla befarade nog det värsta. Det kom dock tidigt rapporter om att Collie "bara" ådragit sig en kraftfull hjärnskakning. Skönt.

Det har blivit en rejäl debatt om den här situationen. Folk på ena sidan förespråkar en lång avstängning på Coleman, motståndarsidan hävdar att det inte alls var farligt utan bara en olycka. Något som ofta händer.
Nu är det ju visserligen så att NFL bestämt sig för att ta i med hårdhandskarna vad det gäller tacklingar mot huvud och nacke på spelare som inte är med på noterna. Men jag kan ändå inte komma ifrån att jag tycker att den där tackling är schysst. Det är konsekvenserna som är olyckliga. Domarna (som för övrigt var dåliga - men det är en annan sak) höll ju uppenbarligen med mig då ingen flagga eller avblåsning skedde förrän det att man såg att Collie låg medvetslös. Det var först då man såg konsekvenserna av tacklingen som man bestämde sig för att det var en icke tillåten tackling.

Det är någonstans här åsikterna börjar glida isär, det är också här det blir komplicerat. Ska straff utdömas efter konsekvenser och följder eller efter vad regelboken blint hänvisar som legalt och illegat? En del hävdar att spelarna kommer att börja avvakta och tveka in i situationer i rädsla för att bli avstängd eller skada en spelare. Men det där går ju hand i hand. Är det en fair tackling, som bollhållare/motståndaren är med på blir det sällan en skada av det hela och är spelaren inte beredd, ja då är det ju inte en tillåten tackling. Jag tycker absolut att straff kan utdelas efter konsekvenser men samtidigt kan jag inte komma ifrån att jag tycker att Colemans tackling är hård men rättvis.

Men Coleman kan förvänta sig böter, spelare som Dunta Robinson (Atlanta), James Harrison (Pittsburgh) och Brandon Meriweather (New England) har redan fått böta mellan $50 000 och $75 000 för liknande tilltag under säsongen. Det känns därmed troligt att Coleman kommer att få böta något liknande. Dessutom är han i farozonen för en avstängning, något jag däremot inte tycker är befogat.

VICK TILLBAKA
Det här var Michael Vicks första match sedan en revbensskada stoppade honom från spel i början på oktober men han kom tillbaka och tog vid där han slutade då han bllev NFC offensive player i september. Han satte 17 av 29 passningsförsök och fixade, på egen hand, många viktiga firt downs för Eagles.

"We knew we had to keep Peyton off the field," sa Vick efter matchen. Ja, på förhand var det kanske så men Manning kastade för 294 yards, bara en TD och hela två interceptions. Den fyrfaldige MVPn var inte sitt rätta jag. Han har en benägenhet att spela dåligt då jag ser hans matcher. Kanske borde kolla in Colts lite mer, eller vad säger ni?

För denna gång var det Vick som stod för de stora spelen. Han sa inför matchen i någon tidningsintervju att han skulle tänka sig för lite mer innan han gav sig ut på utflykter. Det verkade han helt ha glömt bort när matchen startade - och det var tur för Eagles det. Jag gillar Vick, som spelare, underbart underhållande QB att titta på.

TVEKSAM DOMARINSATS
Domarinsatsen var väldigt tveksam och Egles fick några helt sjuka calls emot sig. Noll koll hade dom dessutom, för inte var det Coleman som åkte dit för unnecessary roughness på Collie. Det såg exakt likadant ut i Raiders match (återkommer med den). Kanske dags att införskaffa bara helproffesionella domare?

Noterbart:

  • Eagles gjorde en TD på deras första drive...
  • ... sedan år 2000 är man 36-9 när det har hänt.
  • Innan den här matchen snittade Colts 42 poäng per match mot Eagles.
  • Eagles är 12-0 efter byeweek sedan det att Andy Reid blev coach -99.
  • Colts hade tre raka vinster mot Eagles.


2 kommentarer:

D sa...

Håller helt med om att det var en hård men godkänd tackling på collie. Det var en jättekul match att kolla på i övrigt, förutom som du skriver, domarnas insats. Rättvist ändå att Eagles vann.

swenfl sa...

Absolut. Blev skelögd där ett tag då jag följde två högintressanta matcher samtidigt (Colts@Eagles & Chiefs@Raiders).