fredag 4 februari 2011

Steelers är mer kompletta, och har erfarenheten!

När man ska skriva om Super Bowl XLV är det lätt att fastna för Packers fyrverkerier i offensiven. Att man börjar skriva om hur enkelt Rodgers kommer slita sönder Steelers försvar, på samma sätt som han gjorde med Falcons för några veckor sedan. Han är den hetaste spelare som kliver in på Cowboys Stadium på söndag. Han kommer plocka hem bucklan till laget från Wisconsin. Go with the hot hand som det heter, eller hur? Men riktigt så enkelt är det inte.

För det första har jag börjat tvivla på att Rodgers har psyket för "the big game", vi såg redan i matchen mot Bears hur han brakade samman och kastade bollen ut i backen med vrede.
För det andra. Packers ställs mot ett motstånd man mött någonstans den här säsongen: Ligans bästa och tuffaste defence.. Visst, Packers kastade för nästan 400 yards och tre TDs när man förlorade med 37-36 mot Steelers 2009. Men det var som sagt 2009. Och det var inte i Super Bowl!

Steelers har helt enkelt på tok för mycket erfarenhet i laget för att förlora ett Super Bowl mot ett lag som inte slagits om bucklan på 13 år och är här igen just av den anledningen. Erfarenhet. Det går inte att frångå det faktum att Steelers nu går in för sin ÅTTONDE Super Bowl. Deras SEX vinster är det inget annat lag som kommer upp i. Det är stort. Nu kan man alltså komma hem med vinst nummer 7, och man har en stor chans.

Priset som delas ut efter söndagens match är visserligen uppkallat efter Packers stora ikon Vince Lombardi men faktum är att Packers "bara" har totalt tre vinster i "the big game" och man har bara varit där fem gånger. Steelers har alltså vunnit Super Bowl fler gånger än vad Green Bay varit där. Om nu Steelers nu skulle plocka hem även en sjunde seger, är det då inte möjligtvis inte dags att även inkludera namnet Rooney (Steelers ägarfamilj sedan 1933) på bucklan? Känns nästan befogat.

Missförstå mig inte nu. Packers är en cinderella story av gigantiska mått. Man har lyckats kringå det faktum att man har haft 15, varav många betydande, spelare på injured reserve. Bara det är mäktigt. Mäktigt kan man också säga om Aaron Rodgers perfekta insats mot Falcons och hans imponerande spel, med sin snabba arm och kvicka fötter, under säsongen. Man kan inte heller låta bli att imponeras av på vilket sätt han har lyckats ersätta Brett Favre. Det måste verkligen kännas skönt för honom att han nu står på randen av att skaka av sig stämpeln som ersättare till en legend. Men Steelers är helt enkelt ett mer komplett lag. Man har en minst lika bra QB i Ben Roethlisberger, som redan lett de gulsvarta till SB-vinster. Han är dessutom både kraftigare och tyngre än Rodgers, en fördel, och han ser mer ut som en skogshuggare än en QB. Hans lever mycket på sin styrka och tuffhet vilket han demonstrerar lite då och då i matcherna. Motståndare brukar hänga på Roethlisberger utan att han går ner, ni vet som de där små sugfiskarna som sitter på hajar? Det är knappt så att han märker att dom är där. Han har varit i "zonen" sedan säsongen drog igång för honom (fyra matcher senare pga avstängningen) och han har spelat med stressfaktur i foten och bruten näsa större delar av säsongen. Ändå har han lett sitt lag till Super Bowl. Man tänker inte på Roethlsiberger som den som är kastar med precision som Rodgers. Bra stats och Ben går ofta inte hand i hand (passer rating i AFC-finalen mot Jets: 35.5). Men när matcher hettar till och blir jämna, då levererar han. Alltid. Han gör alltid vad som krävs för att gå segrande ur matcher. Inte mer. Men han vinner och han kan mycket väl göra det igen på söndag. Det skulle innebära hans tredje SB-ring.

Steelers har också ett bättre rushing attack, ledda av Rashard Mendenhall har man visat att man kan dominera markspelet om det skulle behövas. Mot ett strängt Jets-defence så snittade man 4 yards per carry. Mendenhall själv sprang för 121 yards och snittade 4.5/carry. Det mesta kom dessutom EFTER det att den grymma rookien Maurkice Pouncey hade lämnat planen på grund av skada.


Men framför allt så har Steelers ett bättre defence än vad Packers har. Man har ett defence som kan spräcka allt hopp som Packers har om att springa bollen med effekt. Man stoppar det mesta. Det kommer inte bara att testa Rodgers förmåga då han måste handskas med frustande OLBs i James Harrison och LaMarr Woodley, det kommer att visa sig att Rodgers inte varit i den här situationen tidigare. Det är jag helt övertygad om. Visst, hans oberäknelighet kan hjälpa honom, men bara till en viss punkt. Men utan ground attack som stoppar upp Steelers rush kommer Rodgers bli stressad och göra misstag. Han kommer att kasta bollar på chans, då kommer Steelers secondary att finnas där och snappa upp bollarna.

Just detta tar oss tillbaka till vad det här inlägget egentligen handlade om. Erfarenhet från Super Bowl. Pittsburgh har så otroligt mycket av den varan att man vet exakt vad som krävs och vad som gäller på söndag. Det finns bara ett sätt att spela på i Super Bowl och det är ett sätt som är djupt rotat i Heinz Fields väggar. Ett sätt som den äldre generation lär den yngre.

The Steelers Way.




Countdowns