fredag 11 februari 2011

Pokalen hemma igen efter 14 år!

SUPER BOWL XLV
PITTSBURGH STEELERS - GREEN BAY PACKERS
25 - 31

Aaron Rodgers har äntligen skapat sig ett namn. Ingen skugga från någon annan vilar längre över honom, det lilla som fanns kvar från Favres forna tid är numer bortblåst. Packers tillhör Rodgers. Det bevisade han under Super Bowl.

Efter att ha stått för en av de mäktigaste slutspelen signerat en QB ledde Rodgers sitt Packers till vinst, 31-25, i Super Bowl i söndags mot Pittsburgh Steelers. Det var 14 år sedan sist men nu är Vince Lombardi Trophy, uppdöpt efter klubbens legendariske tränare, återigen tillbaka där den hör hemma. Rodgers, som blev matchens MVP, har glatt Cheeseheads över hela världen med en spektakulär slutspurt av säsongen och han har äntligen blivit av med den där bittra skuggan som vilat över honom, skuggan efter Brett Favre. Rodgers har nu vunnit lika många Super Bowl som den framtida Hall of Famern och allt talar för att han kommer att gå om. Rodgers och Packers är båda unga och jag ser fram ljust på deras framtid. Väntas det kanske en ny storhetstid? Det är mycket möjligt och det kommer att bli väldigt intressant att följa. I och med vinsten i söndags har nu Packers 13 NFL-titlar (9 före SB-eran). Rodgers har bevisat att han är en av de bästa, om inte DEN bästa, QBn i ligan.


******
Favoriten Packers lyckades överkomma skador på nyckelspelare och byggde upp en 21-3 ledning och lyckades hålla den till att bli det andra sjätteseedade laget i historien att vinna mästerskapet. Steelers årgång 2005 är det andra.

"Wow! It's a great day to be great, baby," sa Greg Jennings som connectade till två av Rodgers tre TD-pass (21 yards & 8 yards). Rodgers kastade för 300+ yards inklusive en TD på 29 yards till Jordy Nelson.
"We've been a team that's overcome adversity all year," sa Jennings, som noterade skadorna på Woodson och Driver:
"Our head captain goes down, emotional in the locker room. Our No. 1 receiver goes down, more emotions are going, flying in the locker room. But we find a way to bottle it up and exert it all out here on the field."

Woodson hade så ont i sitt brutna nyckelben att han knappt kunde stå upp när han skulle tala till sitt lag i halvtid. Ett lag som knappt kunde bärga sig när de skulle ta emot världens finaste pokal. Många av spelarna kysste silverstatyetten när Roger Staubach gick med den i en tunnel av guld och grönt till en massiv scen på 50 yard line. Vince Lombardi Trophy är hemma igen, i ligans i särklass minsta stad:
"That is where it belongs, as long as the Packers have lived, it's going to be great to bring that back" sa LB A.J. Hawk.

Efter att ha suttit sina första tre år i klubben har Rodgers i år tagit sitt Packers till två viktiga late-season wins som ledde till WC-match. Därefter är det en enda lång askungesaga. Man lyckades slå, under Rodgers hänförande, Eagles, Falcons och ärkerivalen Bears innan man gick upp emot den tuffaste utmaningen dittills. Det, i defence, andrarankade Pittsburgh Steelers. Men det var på håret att man vann. Det var just och pass att man överlevde den massiva upphämtningen från de mesta Super Bowl-mästarna. Men när det väl kom till avgörandet började Steelers att vackla, Ben Roethlisberger försökte och försökte. Han skickade bra pass till sina recievers som tjabblade och tappade enkla bollar. Något som var väldigt oväntat. Jag trodde inför matchen inte att det var Steelers fjun som skulle vackla mest. Man hade ett tryggare lag på papperet bakom sig och en mer rutinerad QB. Men man höll ändå inte och Roethlisberger fick vara med om något han aldrig varit med om tidigare, förlora ett Super Bowl:
"I feel like I let the city of Pittsburgh down, the fans, my coaches and my teammates, and it's not a good feeling," sa han och kvävde tårarna i en handduk.

Inte ens en dedikerad svartgul publik, med terrible towels, i den $1.2 miljarder dyra arenan kunde hjälpa ett misstagsbetonat Steelers som hade tre turnover, som går att jämföra med Packers noll. Steelers två största stjärnor i defensiven - NFL Defensive Player of the Year S Troy Polamalu och OLBn James Harrison var stundtals helt osynliga. Offensiven såg ut att sakna rookien Maurkice PounceyRoethlsiberger hade svårt att få till stora spel. I alla fall under första halvlek. De stora spelen stod istället Aaron Rodgers för tillsammans med Nick Collins (37 yards interception return för TD) och sina recivers i Jennings och Nelson. Det var dessa som gav coach Mike McCarthy hans första Super Bowl som head coach. Mot ett lag han växt upp att älska under sin barndom i Pittsburgh. Han blev därmed den tredje coachen att vinna mästerskapet med Packers. Förutom Lombardi så van Mike Holmgren titeln med Favre som QB 1997. McCarthy var så säker på seger att han redan på lördagen tog sina spelare till att mäta ut SB-ringar:
"That was just a vote of confidence for us," sa Woodson. "Get fitted for your ring. I don't know when we'll get them, but it'll fit."

******

Woodson fick från sidlinjen se det Steelers som tre veckor tidigare tagit in ett 21-7 underläge mot Ravens nästan göra om bedriften. En 37 yard cath och run från Antwaan Randle El avslutade en snabb 77 yards drive. Hines Ward, 2006 års SB MVP, gick för totalt 39 yards men hann med en TD där han totalt fintade upp Packers Jarret Bush på läktaren. Ett snabbt stopp från defensiven och en 8 yards run till TD från Rashard Mendenhall gjorde att det stod 21-17. Men när Mike Tomlins lag skulle ta ledningen så blev Mendenhall av med bollen på Packers 33 efter en stripp av Clay Matthews - en av de få All-Pro LBn stod för. Packers recoverade den lösa bollen och Rodgers hittade Jennings för 8 yards för poäng som avgjorde matchen. Steelers sista score var en 25 yards TD pass till Mike Wallace följt av en underbar pitch out från "Big Ben"till Randle El för en two point conversion. 28-25 till Packers med 7 minuter kvar att spela.

Mason Crosby fixade ett field gaol för Packers och Steelers hade inga fler comebacks i sig. Det var inte som för två år sedan. Denna gång missade Roethlisberger sina tre sista pass.

"You play to be world champions, and that's what we are today." sa Clay Matthews efter matchen.
******
Matchen började med Packers första serie då Rodgers hittade en öppen Nelson med ett långt pass. Oturligt nog hade Nelson butter-fingers för tillfället och tappade bollen. Men Packers hade upptäckt något. Man försökte igen och det ledde till touchdown. Nelson sprang ifrån William Grey och Packers hade gjort första poängen i samtliga fem SB-framträdanden.

Bara 24 sekunder senare ledde man med 14. Roethlsiberger kastade från egen end zone men fick sin arm kapad av Packers NT-backup Howard Green. Bollen vobblade till Steelers 37 där Collins fångade och satte fart efter sidlinjen för den 13e interception return för en TD i matchens historia. Lag som har lyckats med det är nu 11-0 i Super Bowls!

Pittsburgh var tvungen att hitta på något. Snabbt. Efter en 13 play lång drive var man dock tvungen att nöja sig med ett field goal från 33 yards. Men man fick en ny chans, och det såg bra ut. Fram tills det att passet till Mike Wallace bröts av Bush på mittlinjen.

Rodgers var cool då han hittade Jennings och Nelson, James Starks sprang för 12 yards då Polamalu missat en tackling. Sen fick Polamalu se sig besegrad i en luftduell mot Jennings och touchdownen var ett faktum. 21-3.

Polamalu hade möjligheter att göra många plays men misslyckades allt som oftast. Det fällde ett stort avgörande.

******

Annars hade det varit en intressant vädervecka i Dallas. Snö och is orsakade trafikkaos, inställda flyg och skador på sex personer då is föll från Dallas Cowboys tak. Sol och mildare väder väntade på söndagen men med då uppdagades helt andra problem.

Totalt 1 250 temporära stolar ansågs vara osäkra bara timmar före kickoff. När spelarna värmde upp gjorde arbetare allt de kunde för att försöka åtgärda problemen men utan att lyckas. Många av dessa stollar kostade från $800 och uppåt.

Drygt 400 pers med biljett fick inte plats och ligan har nu erbjudit dom återbetalning med tre gånger biljettpriset. Men sånt här ska inte få hända. I min bok är det inget annat än en ren och skär skandal!

En annan skandal var ju Christina Aguilera som inte nog med att hon slaktade nationalsången med sin sång, så lyckades hon även med konststycket att glömma bort texten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Antar att rodgers kommer att vara mycket bra i madden 12, när det kommer ut, inte hade jag räknat med packers att vinna eller att ens vara i superbowl, så vad i helvete hände med patriots?
Slår vad om att packers vinner i nästa år också, troligen kommer dom in via wild cards igen, lustigt hur dom starka lagen alltid underskattadar vissa underpresterande lag i vissa sporter, men det är väl som dom säger högmod kommer före fall.