söndag 26 september 2010

Övriga matcher denna vecka

TV10 visar hela tre matcher denna kväll!
******
19.00 visar man New Orleans Saints som tar emot Atlanta Falcons på hemmplan. Mycket hänger på Matt Ryan om Falcons överhuvudtaget ska ha en chans. Möter man Saints och främst ligger under måste man överge löpspelet. Det är omöjligt att löpa sig till vinst mot Saints. Just därför hänger mycket på Matt Ryan, nu är det fan upp till bevis!
Annars anses väl Falcons vara det lag som ska kunna utmana Saints i NFC South, jag är lite tveksam men tror ändå lite på Falcons i år: http://swenfl.blogspot.com/2010/09/nfl-countdown-nfc-south.html. Som sagt; Upp till bevis!
******
Match nummer två, med start 22.30 (tror jag) är Indianapolis Colts borta mot Denver Broncos. Båda lagen är 1-1 och har siktet intällt på andra segern för säsongen. Denvers QB Kyle Orton har börjat säsongen bra och det har även Peyton Manning som kan riva upp Broncos secondary. Rätt tråkiga matcher denna tid annars.
******
Nåja, Raiders åker ju till Arizona för match mot Cardinals samma tid. Det är ju intressant i alla fall. Chargers lär åka till Seattle och plocka hem ännu en seger.
******
Sent i natt visar TV10 också den högintressanta matchen mellan New York Jets och Miami Dolphins. En match jag bra gärna hade velat se men man har ju ett jobb att sköta också. Måste nog spela in den så att jag har något att se efter jobbet imorgon!
Jag har ju precis skrivit en krönika om Dolphins defensiv. Läs, begrunda, kommentera och kritisera: http://swenfl.blogspot.com/2010/09/dolphins-defensiv-ar-en-aggresiv.html
******
Monday Night Football. Visas också den på TV10. Är i mina ögon en rätt ointressant match faktiskt. Packers@Bears är inget som lockar mig nämnvärt. Inte för att jag ska orka vara vaken hela natten i alla fall. Intressant matchup dock Clay Matthews (flest sacks i ligan) mot Jay Cutler. Kan ju bara sluta på ett sätt...
******
Passar inte dessa matcher så möter ju Giants Titans. Steelers ska bara promenera hem en seger mot Bucs. Batman och Robin reser till Carolina för match mot Panthers. 49ers mot Chiefs kan bli mer intressant än vad det ser ut vid en första anblick.

Veckans match, Vecka 3

Houston Texans (2-0-0) - Dallas Cowboys (0-2-0)
Bragging rights i staten Texas står på spel då Houston tar emot Dallas på söndagskvällen. The Battle of Texas står mellan en obesegrad divisionsfavorit och överskattade vinstlösa tidigare divisionssuveräner. En förlust i kväll skulle för Cowboys innebära den tredje raka på lika många chanser. En förlust skulle innebära att coach Wade Phillips tjänst absolut tas upp till diskussion, och han lär vara långt ifrån den enda som ligger risigt till. Det är ingen lätt uppgift, de upphypade Super Bowl-kandidaterna från Dallas har inte vunnit en enda match än och har ett makalöst tryck på sig denna säsong. Klubben fyller 50 år, Super Bowl spelas på Cowboys Stadium och folket kräver att se de vitblåa lyfta VL-trophy på hemmaplan. Men först ska man vinna en match, först ska man slå Texans. Ett Texans med bland andra Matt Schaub (flest passing yards week 2) och Arian Foster (flest rushing yards av alla week 1). Det är ingen lätt uppgift.

Plats: Reliant Stadium
Tid: Söndag 19.00
Väder: 25 grader och sol.
Svensk TV-kanal: Nej. Se myp2p.eu för information.

Skadade/frånvarande spelare:
Houston: Andre Johnson WR är tveksam till start.
Dallas: Jay Ratliff DT (ej skaderelaterat), Deon Anderson RB, Sean Lee LB, Sam Young T.

Senaste möte:
Lagen är från samma delstat men möttes senast vecka sex 2006. En match som Terrell Owens avgjorde med två touchdowns och hyllades med stående ovationer. Drew Bledsoe var fortfarande Dallas förstaval som QB. Matchen slutade 34-6 till Dallas.

Därför ska du se matchen!
NFL-kartan håller på att ritas om, speciellt i Texas där Dallas snart inte är det stora laget. Texans QB Matt Schaub kommer från 495 passing yards mot ett Washington Redskins som slog Cowboys. Blir det stopp i maskineriet för Dallas även i afton kommer effekterna att bli våldsamma.

Visste du att?
  • Dallas Jason Witten är en av endast nio tight ends i historien som har över 6000 receiving yards.
  • Texans har vunnit fyra raka matcher mot motstånd från NFC...
  • ...men man har aldrig i historien startat en säsong 3-0
Favoriter:
Jag ser Texans som favorit den här matchen. Dallas är överskattade som bara den. Texans är underskattade men är ett oerhört skickligt lag - inte främst offensivt. Detta till trots så behöver inte övertaget vara speciellt stort. Får Dallas bara ordning på sitt spel så har den här matchen alla möjligheter till att bli tight och spännande. Ser det ut som tidigare kan man mycket väl bli utklassade.


(KLICKA FÖR STÖRRE BILD)

lördag 25 september 2010

Dolphins defensiv är en aggresiv, attackerande enhet

Från ingenstans så har ett tidigare tråkigt Miami-defensiv, rankad 22 i NFL ifjol, utvecklats till en spännande enhet kapabel till de där riktigt stora och matchavgörande spelen - kapabla till att tvinga till sig en turnover eller fixa en viktig fourth down-stopp var som helst på plan, när som helst.

Förvandlingen, fysiskt och mentalt, är en totalförvandling sen fjolåret. Faktum är att Dophins (2-0), under inflytande av nya koordinatorn Mike Nolan, kan vara det lag som går in i helgens AFC East-showdown mot Jets med den bättre och aggresivare defensiven. Miami som har ligans mest invecklade blitzpaket har släppt till minst poäng av samtliga lag i ligan (delat med Steelers). Man snittar bara 10.0 poäng tillåtna per match. Inte nog med det så är Dolphins rankad femma i total defence. Man är aktiva, fientliga och välskolade precis som lagets SS Yermemiah Bell säger till AP: "We are a defence that's going to attack you". På tal om Bell så är han den enda i detta, i alla fall till en början, så tuffa defence som har erfarenhet från Pro Bowl. Denna fick han dessutom så sent som ifjol.

Men du känner ändå igen några av namnen i LBs Karlos Dansby (FA från Cardinals), Channing Crowder, Tim Dobbins och självklart redan nämnda Bell. Men faktum är att stora delar av Miamis defensiv är proppat med anonyma och inte särskilt kända namn så som Kendall Langford, Paul Soliai och Randy Starks - samtliga starters. Men även spelare Cameron Wake, Koa Misi, Ike Alama-Francis, Jason Allen, Vontae Davis och Chris Clemons har och kommer att spela stor roll i detta pånyttfödda lag.

Mike Nolan är smart, dedikerad och har oerhört smarta spelidéer att plocka fram. Det syntes i förra matchen mot Vikings då Dolphins interceptade Brett Favre hela tre gånger. Allen Davis stod för två av dessa och Vontae Devis den tredje. Två spelare som Favre senare på presskonferensen kallade för "de två bästa cornerbacksen som ingen har hört talas om". Inte nog med dessa interceptions. Han blev rent avklädd i end-zone och gjorde sin absolut sämsta match som Viking.

Miamis tydliga nya tankesätt är att tvinga offensiv till att reagera på vad man gör i sin hybrida 3-4formation istället för, som det har varit, tvärtom. Det var Nolans mål inför säsongen och där har han så här långt lyckats. Dolphins blitzvarianter bringar press från alla hörn och kanter. Det kan Trent Edwards (3 sacks, 6 hits) och Favre (3 sacks, 8 hits) garanterat intyga.

Dansby, som anser sig själv vara ligans bästa LB, är trots sitt monsturösa ego den inspirerade ledaren både på och utanför plan. Han har haft minst 100 tacklingar de senaste tre åren och på sin 6 senaste säsonger har han 10 interceptions (2 returned för TD), 13 forcerade fumbles och nio recovered fumbles. Jag tror faktiskt att han är en spelare som kan få igång lagkamraterna inför en match och när det väl är match så är han en av de mest tävlingsinriktade spelarna i gamet.

Trots allt positivt som har hänt och händer i Miami Dolphins defensiv just nu så känner man att man är långt ifrån sin fulla potential. Crowder har inte spelat än på grund av en ljumskskade (förmodligen tillbaka om drygt en vecka), rookien och startande DE Jared Odrick är borta ytterliggare en vecka med benbrott, Alama-Francis har varit borta en match och Allen, Sapp samt Bobby Carpenter har bara varit starters i drygt tre veckor. Så jag håller väl med dom. Det ser ju ljust ut och den här fantastiska starten kanske inte bara var tur.

Dolphins själva är inte alls överraskade över succéstarten. Man följer bara Nolans pekpinne. Davis säger följande till CBS angående Nolan och defensiven:
"I guess he had in mind how good our defense could be, but we still don't know how good our defense could be. We just keep trying to get better and better."

De orden får avsluta denna bloggartikel som jag kände berörde ett ämne som var aktuell och värt att ta upp. Imorgon återkommer jag med helgens match. Har redan bestämt mig vilken det kommer bli. Sen önskar vi Dolphins lycka till mot Jets!

tisdag 21 september 2010

Week 2 Recap

Tankar om veckan som gick.

Samtidigt som jag såg den spännande matchen mellan Ravens och Bengals så visade TV10 Dallas hemmamatch mot Chicago Bears. Jag undrar vad fan Tony Romo tänkte när hans lag klev av planen efter ännu en förlust, jag antar att han funderade på alla misstag laget begick och alla clutch moments som sumpades. Jag förstår att han slog hål i väggen i spelargången...
Romo kastade själv två märkliga interceptions och var långt ifrån sin forna form, lagets running game var i princip obefintligt och lagets defensiv misslyckades att försvara två tidiga ledningar. Man hade dock chansen att utjämna i mitten på sista quartern men nya kickern sumpade sitt field goal med bred marginal. Jag antar att Cowboys som har ambitionen att spela Super Bowl hemma på Cowboys Stadium är långt ifrån nöjda att börja säsongen 0-2. Det är inte godkänt, speciellt inte då NFC East ser ut att bli tuff i år. Cowboys - Bears 20-27.
******
Annars tycker jag att årets Super Bowl är som vigt åt Raiders. Eller vad tycks om färgerna på loggan?

I Manning Bowl II var det aldrig något snack om saken. Storebror Peyton gick segrande ur striden precis som senast de möttes (för fem år sedan, då Peyton senare ledde Colts till en SB-titel). Matchen mot Texans var inte bra alls men i söndags såg man i vanlig ordning ut som en SB-contender. Indys RBs, OL och DL var det som var skillnaden mellan lagen. Speciellt DL:en gjorde livet oerhört surt för Eli och co. Eli blev stundtals helt överkörd men Peyton visade inga som helst tecken på broderkärlek. Colts-Giants 38-14
******
Det hade varit en skön skräll. Raiders i Super Bowl.
******
Raiders som förövrigt tog säsongens första vinst i helgen. Hemma mot Rams. I andra halvlek bytte man ut en dittills ineffektiv Jason Campbell som ersattes av fjolårets ljusglimt Bruce Gradkowski. Sebastian Janikowksi satte 3 FGs och McFadden gjorde en suverän insats. Detta var Raiders första vinst i en hemmapremiär sedan 2004. Rams förlorade för 27nde gången på 28 matcher. Raiders-Rams 16-14.
******
Många hade nog räknat ut Jets efter förra veckans plump mot Ravens men mot Patriots visade man att man kanske blir något att räkna med trots allt. Jets offensiv var det som inte alls fungerade mot Baltimore. Mot Pats dominerade man och Sanchez själv slog karriärrekord med 21/30 220 yards. Jets-Patriots 28-14.
******
Söndagens match ur spänningssynpunkt verkar tveklöst ha varit matchen mellan Redskins och Houston Texans. Det krävdes nästan 12 minuters övertid för att skilja lagen åt och det var bortalagets kicker Neil Rackers som blev den stora matchhjälten i en match där båda QB Matt Schaub och Donovan McNabb verkar ha imponerat stort. Texans är nu 2-0 för andra gången i klubbens historia. Jag tror att det här kan bära långt för Texans. Redskins-Texans 27-30(OT).
******
Fan-rating från matchen mellan Redskins och Texans:
Jag vaknade dessutom tidigt på tisdagsmorgon av att TV:n var på. Den sista kvarten i matchen mellan Saints och 49ers hade precis dragit igång och ställningen var 16-14 till de regerande mästarna. Hartley fick revansch från förra veckans tveksamma insats då han behöll kylan i viktiga lägen när hemmalaget nafsade bortalaget i nacken. Efter en makalös sista kvart som slutade 9-8 till Saints så kunde mästarna äntligen andas ut. Man är nu 2-0 efter de två första matcherna, 49ers är 0-2. 49ers-Saints 22-25

SAMTLIGA RESULTAT:
Packers-Bills 34-7
Vikings-Dolphins 10-14
Browns-Chiefs 14-16
Cowboys-Bears 20-27
Falcons-Cardinals 41-7
Panthers-Buccaneers 7-20
Lions-Eagles 32-35
Bengals-Ravens 15-10
Titans-Steelers 11-19
Broncos-Seahawks 31-14
Jets-Patriots 28-14
Redskins-Texans 27-30
Raiders-Rams 16-14
Chargers-Jaguars 38-13
Colts-Giants 38-14

49ers-Saints 22-25


Guldet till Karlstad


Jag har denna säsong valt att lägga SM åt sidan på grund av både brist på tid och för att att jag valde att fokusera mer NFL.

Men hur som helst så tycker jag att det absolut är värt att Carlstad Crusaders är nya svenska mästare!

Man har gnällt och gnällt och äntligen fick man finalen på hemmaplan och Tingvalla IP. I finalen ställdes man mot Leo Billgrens Tyresö. Crusaders vann sitt första SM-guld med siffrorna 37-15 och efter 8 finaler utan vinst på 00-talet vann SM-guld 2010.

Grattis.

Höjdpunkter från matchen finner ni här:
http://www.vimeo.com/15122879

Vill ni läsa mer om matchen finner ni säkert referat på SAFFs hemsida vars länk ni finner i länkfältet till höger här på sidan.

5 field goals som avgjorde

Cincinnati Bengals 15 - Baltimore Ravens 10
Med helgens match inräknad hade Mike Nugent spelat totalt fyra matcher på två säsonger. Han har fått en ny chans i Cincinnati efter misslyckanden i både Cardinals och Tampa Bay. I söndags avgjorde han matchen mot Ravens helt på egen hand.

Vem hade kunnat tänka sig att kickern skulle bli den stora stjärnan i detta rätt heta derby med både T.O. och Ochocinco på plan? Att Nugent lyckades pricka in en perfekt matchdag var det som avgjorde i en match som annars mest kom att handla om defensiven. Ravens defensiv visste vi redan sen premiäromgången var rätt giftigt men Bengals dito hade mycket att bevisa efter plumpen mot Patriots då man hade svårt att stoppa Wes Welker bland andra. Uppenbarligen ville Bengals ha revansch och man tog ut det mot, ett i offensiven andefattigt, Ravens som hade rätt stora problem att överhuvudtaget åstadkomma något.

Ravens har annars lagt mycket krut och kosing denna offseason på att uppgradera sin offence med främst recievers för att på så sätt få ett lyft i det vanligt kassa passing gamet. Anquan Boldin, Donte Stallworth (skadad) och förre Bengals-spelaren T.J. Houshmandzadeh är nya recievers. Men de hjälpte inte Flacco nämnvärt denna kväll som hade uppenbara problem 17/40 för 157 yards och hela fyra interceptions, varav den fjärde på sätt och vis var avgörande. Jag förstår att han inte hade mycket hjälp och han var hårt ansatt av Bengals defence men en del av denna förlust bör lastas på just Joe Flacco. Han tog en del dumma och uppenbara felbeslut. Klantigt i en match som i slutändan kan betyda väldigt mycket.

Annars var Ravens defence återigen helt makalös och jag är överraskad att man inte lyckas vinna den här matchen. Ravens defence har förvrigt inte tillåtit en enda touchdown mot sig på 10 raka quarters (slutspelet inräknat). Ravens hade ledning med 10-9 med drygt 5 minuter kvar av matchen. Det känns inte som om man ska tappa det med tanke på hur matchen hade sett ut. Men två stora spel la upp det hela för Nugents avslutande två field goals:

1. Scott returnerade den efterföljande kickoffen drygt 60 yards och Nugent satte enkelt sin spark från 38 yards.
2. Flacco kastar sin fjärde interception som Bengals LB enkelt tar till Ravens 11 yard-line och Nugent sätter sin femte FG med 2.40 kvar av matchen.

En som absolut inte var nöjd med resultatet var Ravens LB Ray Lewis som beskyllde förlusten på domaren:
"There were six points given off [bad] calls, it's six points. They didn't earn it. You don't come into a lion's den and play nice, man. This is football, and football is getting hit. There's so many rules that take away from the game."
Jag kan tycka att han har delvis rätt. Trippingen han själv åkte dit på kändes tveksam och när hans lagkamrat blåstes av för att ha dragit ner Palmer i en, i mina ögon, rätt godkänd sack var kritiken befogad.

Noterbart:
  • Ravens är 1-5 mot Bengals i Cincinnati de senaste sex matcherna...
  • Houshmandzadeh blev jävligt utbuad av hemmapubliken varje gång hans namn nämndes. Flaccos alla sex passningsförsök till honom misslyckades...
  • "Pacman" Jones var tillbaka efter att ha varit klubblös ifjol och registrerades för en av Bengals fyra interceptions.

lördag 18 september 2010

Veckans match, Vecka 2

Cincinnati Bengals (0-1-0) - Baltimore Ravens (1-0-0)
Ray Lewis och Chad Ochocinco har haft ordkrig hela veckan. Bengals tog hem divisionen med minsta möjliga division förra säsongen och hade inga större problem med Ravens svåra rushing defence men i år är det ett nytt år. Ravens defensiva insats förra match var det bästa coach John Harbaugh någonsin sett hävdar han själv. Detta är en högintressant match där en slutspelsplats står på spel. Det krävs nog för dessa två lag att vinna sina matcher mot varandra för att ta sig till playoff. Känns som om det här kan gå och bli en riktigt het match då det känns som om rivaliteten mellan lagen bara höjs varje match de möts.

Plats: Paul Brown Stadium
Tid: 19.00
Väder: 15-30 grader med varning för åska och oväder.
Svensk TV-kanal: Nej, inte i skrivande stund. Se myp2p.eu.

Skadade spelare:
Cincinnati: Jonathan Fanene DT, Brian Leonard RB, Keith Rivers LB
Baltimore: Jared Gaither T, Donte Stallworth WR + andra småskavanker på spelare som är tveksamma till start.

Senaste möte:
Lagen möttes för andra gången 2009 just i Cincinnati i en match som Bengals ganska enkelt till slut tog hem. Ravens fick knappt hålla i bollen och någon offensiv rytm infann sig aldrig. Redan i halvtid var matchen slut då Begnals hade betryggande 17-0. Matchen slutade till slut 17-3.

Därför ska du se matchen!
Terrell Owens får sin första släng av denna saftiga rivalitet. Ochocincos gamla sidekick, T.J. Houshmandzadeh är numera i de lila-svarta. Fram med popcornen och luta dig tillbaka. Vi kommer att bjudas på en härlig show.

Visste du att?
  • Att Derrick Mason har fler TDs mot Bengals än någon annan i hela ligan, 8 st totalt.
  • Att Ravens TD, Todd Heap, är 35 yards ifrån 5000 totala yards i sin karriär?
  • Att Bengals faktiskt har åtta raka segrar mot sina divisionsrivaler.
Favoriter:
Jag måste nog sätta Ravens som en liten favorit i denna match efter den defensiva uppvisiningen förra veckan. Kan man hålla den nivån även i morgon kan man nog gå segrande ur striden. Men offensiven måste också fungera och historien från fjolåret får inte upprepas.


fredag 17 september 2010

Week 1 Recap

Blev en liten specialare första veckan. "Veckans match" som jag brukar ha återkommande varje vecka var rent logiskt premiärmatchen mellan Saints och Vikings och i vanlig ordning körde jag en recap på den: http://swenfl.blogspot.com/2010/09/saints-slog-vikings-i-premiaren.html

Sen hade jag otroligt svårt att bestämma mig för en match. Det hela slutade med att jag ändå såg Oakland Raiders borta mot Titans. Det såg bedrövligt ut. Eller okej då, det såg ju bra ut när man ledde med 3-0 efter en fumble av Young. Men det var den enda ljuspunkt jag kunde finna. För OL:en såg oerhört instabil och porös. Jason Campbell hade det oerhört svårt och man hade lika gärna kunnat ställa upp heliumballonger på snören i OL:en. Så lättforcerad var den.
Efter Raiders första field goal så svarade Titans med 24 raka poäng och Chris Johnson som bara skulle stoppas - stoppades inte alls. Han fick göra lite som han ville, sprang för 142 yards och sprang in två touchdowns totalt. Chris Johnson har nu 12 raka matcher med över 100 yards. Rekordet ligger på 14 och innehavs av Barry Sanders.
Annars vet jag inte vad jag ska säga, jag vill inte riktigt än medge att jag har överskattat Raiders denna säsong och jag tror fortfarande att man avslutar minst 8-8. Men då måste man upp, så här får det inte se ut. Trots att Campbell inte alls hade någon som helst hjälp av sin OL så tyckte jag att han såg rätt bra ut. Överglänste ju Vince Young i alla fall. Titans-Raiders 38-13.
******
När Titans gjorde 31-6 mot Raiders gav jag upp i vrede och gick på jakt efter nya matcher att se. Lyckligtvis zappade jag mig in på AFC South tidiga toppmöte i Houston mellan Texans och Colts. Jag hann se nästan hela andra halvlek. Peyton Manning såg ut att bli hårt tagen men han imponerade ändå 40/57 på 433 yards och 3 TDs för storstjärnan. Men han överglänstes givetvis av Arian Foster som för 231 yards och gjorde hela tre touchdowns för sitt Texans. Makalöst med tanke på att Foster ifjol, på sex matcher, skrapade ihop totalt 257 yards och tre touchdowns. Något han alltså nästan slagit efter säsongens första match. Annars var det en jämn, underhållande och stentuff match och det blir nog som jag förutspått. Det kommer att stå mellan de här två lagen i södra divisionen. Texans - Colts 34-24.
******
På Gillette Stadium skulle Batman&Robin slå Patriots för att få en bra start på säsongen men Bengals blev totalt överkörda av Patriots offensiv där Wes Welker, som vanligt, var oerhört bra. Samarbetet mellan honom och Brady fungerade exceptionellt och Brady samtliga tre TD-pass var till just Welker. Det hade varit hektiska dagar för Brady och jag trodde inte att han skulle vara riktigt så bra. Tre dagar före matchen var han inblandad i en rejäl bilolycka, bara timmar efter det att han skrivit på ett monsterkontrakt som gjort honom till ligans bäst betalde spelare. Welker har ju inte heller haft det lätt för den delen, för ett halvår sedan opererade han ett ledband i knäet.
Batman (Terrell Owens) och Robins (Chad Ochocinco) tog tillsammans emot 19 passningar från en för dagen mycket bra Carson Palmer och gick över 200 yards. Men deras inverkan på match var lågt under den hajp de har på sig. Patriots - Bengals 38-24
(AP PHOTO/WINSLOW TOWNSON)

Vad hade jag mer för matcher i blickfånget under söndagen? Just ja, Steelers-Falcons. Steelers spelade med Stephen Dixon som QB och han var ingen höjdare vad jag har förstått och det krävdes övertid för att Steelers skulle kunna vinna. Tur att Matt Ryan var minst lika kass. Steelers-Falcons 15-9.
Giants-Panthers som jag kritiserade i min försnack var tydligen hur bra som helst. Eli Manning var tokbra och till helgen möts bröderna Manning i en match som trots allt har mycket på spel, om nu inte skryträtten i familjen räcker. Giants-Panthers 31-18.
******
Måndagsmatcherna då? Ja av någon konstig anledning lyckades jag vakna precis då matchen mellans Kansas City Chiefs och San Diego Chargers hade börjat sin andra kvart. Rätt skönt med en kopp te, gryning och amerikansk fotboll faktiskt. Jag hann hursomhelst se ungefär två quarters innan jag var tvungen börja dra mig mot jobbet. Var en rätt intressant match trotts ihärdigt, tungt regn på Arrowhead. Chiefs vinst var nog viktig ur den synpunkt att den bygger självförtroende. Precis vad Chiefs behöver, med tanke på spelschemat. Men jag skäms rejält om Raiders skulle hamna bakom Chiefs i tabellen när säsongen summeras. Av det jag hann se så var Matt Cassel helt jävla värdelös men samtidigt visade Philip Rivers att han verkligen är en av de absolut bästa quarterbacksen i ligan. Chiefs-Chargers 21-14
(AP PHOTO/ CHARLIE RIEDEL)

SAMTLIGA RESULTAT:
Saints-Vikings 14-9

Buccaneers-Browns 17-14
Bills-Dolphins 10-15
Patriots-Bengals 38-24
Jaguars-Broncos 24-17
Giants-Panthers 31-18
Bears-Lions 19-14
Steelers-Falcons 15-9
Titans-Raiders 38-13
Texans-Colts 34-24
Rams-Cardinals 13-17
Seahawks-49ers 31-6 (!)
Eagles-Packers 20-27
Redskins-Cowboys 13-7

Jets-Ravens 9-10
Chiefs-Chargers 21-14

"Veckans match" och uppsnacket förr week 2 kommer imorgon om jag hinner annars blir det på söndag. Håll ögonen öppna!

söndag 12 september 2010

Kort om Week 1

Det finns några oerhört intressanta matcher denna första helg.

Bengals med TO och #85 reser till Boston för möte med New England Patriots. En match som båda lagen måste vinna. Patriots behöver en bra start i den stenhårda AFC East och Bengals måste leva upp till förväntningarna och vinna - man ska vara ett slutspelslag. På förhand en oerhört jämn match dessutom. Matchstart 19.00.
******
Peyton Manning och grabbarna åker till Houston för att starta säsongen med ett toppmöte mot de, av mig, tippade divisionssegrarna Texans. Texans saknar Brian Cushing de första fyra matcherna men man måste ändå vinna matcher. Peyton Manning lät OL:en ta mycket stryk under offseason. Texans har historiskt sätt bara vunnit en match mot Colts. På sexton möten. Matchstart 19.00.
******
Atlanta har fullt lag igen efter fjolårets galna skadeläge och åker tilll Pittsburgh för match mot Steelers, ett Steelers som har fått tillbaka Troy Polamalu efter skada. Allt tyder på en väldigt underhållande match och båda lagen skall i slutändan göra upp om Wild Card-platser. Matchstart 19.00.
******
Oakland Raiders fans har redan intagit musikstaden Tennessee och ikväll ska laget visa att man inte tänker vara någons slagpåse i år. Bör bli en enkel seger, en förlust får det absolut inte bli. Jason Campbell gör seriedebut för Raiders. Men man får se upp med firma Young/Johnson. Matchstart 19.00
******
Giants spelar också ikväll. En bra outsider för slutspelsplatserna. Man möter Panthers. Av någon outgrundlig anledning har Viasat bestämt sig för att det är denna match man ska visa. Någon av de ovan nämnda hade varit betydligt bättre imo.
******
22.15 börjar tre matcher. Cards@Rams, Packers@Eagles samt 49ers@Seahawks.
******
Till dessa matcher gjorde man helt rätt val på Viasat. TV10 kommer att visa Packers@Eagles. En riktigt bra match, det törs jag utlova. Två blivande slutspelslag gör upp direkt. Det är två av ligans bästa unga lag, vi kommer att få se stora plays över hela plan. Philly är alltid härligt oförutsägbara i september. Är Kolb rätt man eller måste man slänga in Vick?
******
Fan jag tror verkligen på Eagles i år!
******
Nattmatchen spelas mellan Cowboys och Redskins. Ett högintressant möte som även det visas i den nya sportkanalen TV10. Matchen börjar 02.20.
******
Duger inte TV10 och Viasats utvalda matcher kan ni göra som jag ska göra. Streama från myp2p.eu.
******
Kvällens rekar: Jag har OAK till +6.0 för 1.95 gånger pengarna. 1.60 för Dolphins mot Bills är helt klart värt att spela. Bengals till 3 gånger pengarna mot Patriots är visserligen en chansing men den kan gå hem. 49ers -3.0 till 1.95 och vinst 1.83 är lätt värt. Varsågod.
******
Det är visst några matcher på måndag också. Jets går in i säsongen men det är inga intressanta matcher vad jag kan se.
******
5 TIMMAR KVAR!


NFL-tips säsongen 2010

Efter att i någon vecka nu gett mig på att förutspå årets liga så har jag kommit fram att den kommer att sluta på följande sätt:

NFC
NFC East
1. Dallas Cowboys
2. Philadephia Eagles*
3. New York Giants ¤
4. Washington Redskins

NFC North

1. Minnesota Vikings
2. Green Bay Packers*
3. Detroit Lions
4. Chicago Bears

NFC South
1. New Orleans Saints
2. Atlants Falcons
3. Carolina Panthers
4. Tampa Bay Buccaneers

NFC West

1. San Francisco 49ers
2. Arizona Cardinals
3. St. Louis Rams
4. Seattle Seahawks
AFC
AFC East
1. New York Jets
2. Miami Dolphins ¤
2. New England Patriots ¤
4. Buffalo Bills

AFC North
1. Baltimore Ravens
2. Cincinnati Bengals*
3. Pittsburgh Steelers
4. Cleveland Browns

AFC South

1. Houston Texans
2. Indianapolis Colts ¤
3. Tennessee Titans
4. Jacksonville Jaguars

AFC West
1. San Diego Chargers
2. Oakland Raiders
3. Denver Broncos
4. Kansas City Chiefs

Teckenförklaring
* Laget känns som ett självklart WC-lag
¤ Laget har chans att utmana om slutspelsplats


lördag 11 september 2010

NFL Countdown - AFC West

Med lite mindre än 24 timmar kvar till kickoff för säsongens första spelhelg släpper jag här min sista prediction för denna gång. AFC West med mit kära Oakland Raiders är sist ut.


OAKLAND RAIDERS
Kommentar: Jag tycker det ser oerhört lovande ut denna säsong och för första gången på många år kan ingen göra narr av Al Davis offseason-ageranden. Hans största move var attgöra sig av med feta, lata, oseriösa, dryga, överbetalda, drogande JaMarcus Russell som inte visade någon vilja alls att bli en stor NFL-stjärna. Saken är ju den att det såg ju bra ut redan ifjol, så länge inte Russell fick spela (vinst mot Steelers och Bengals) och då hade man istället rätt mediokra Bruce Gradkoeski som QB. Den position har i år stärkts rejält med Jason Campbell - en stor ledare med rejäl armstyrka. Dessutom orkar han ju träna då och då. Han har en OL som jag håller oerhört högt, bra recievers och QB och TE Zach Miller att hjälpa honom i år.
Defensiven känns lite osäker man håller på att sadla om till 3-4 men så länge man håller sig till 4-3 så är man svåra, secondaryn håller hög klass. En viktig sak som hände denna offseason var förlängningen av Sebastian Janikowski. Den exeptionelle kickern är kvar i Raiders ytterliggare 4 år.
Schemat känns rätt skönt faktiskt, inte för lätt och verkligen inte omöjligt. Blir ett spännande år i år, jag hade dock gärna önskat att "The Black Hole" var mer svårspelat än vad det visar sig ha varit. Hemma ska vi slå alla lag.

Analys: Fem vinster 2009, varav fyra var rätt imponerande. Man slog Eagles, Steelers, Bengals och Broncos vilka alla slutade 8-8 eller bättre. Det bevisar onekligen att talangen finns men jag tror att Russells attitydproblem spred sig i laget och man skulle ha gjort av sig med honom för länge sedan. Då hade man varit ett lag för slutspel redan i år. Raiders har innte vunnit mer än 5 matcher sedan 2002 men med en ny QB som håller hög klass så kommer det att ändras. Det är jag helt övertygad om. Jagblir oerhört överraskad om man går sämre än 8-8 denna säsong.

Slutplacering i divisionen: 2

DENVER BRONCOS
Kommentar: Marshall och Scheffler är inte kvar och armsvaga Kyle Orton har ingen att kasta till, Jabbar Gaffney känns inte som en starter. Man har tre namnkunniga QBs men samtliga är godkända backups som bäst. Defensiven känns inte heller speciellt anmärkningsvärd, varken bra eller dålig. Broncos är inte nog bra för att knipa andraplatsen i divisionen i år. Man har blivit omsprungna av Raiders. Man har ingen nytta av spelschemat heller. Man gick 8-8 ifjol i år slutar man på förlust.

Analys: Absolut ingen ska förvänta sig något av årets upplaga av Denver Broncos, detta blir nog ett mellanår och man håller på att föryngra laget på många positioner. Tim Tebow lär ju bland annat inte sätta sin fot på plan förrän tidigast 2011. Årets Broncos har en svagarmad QB, en orutinerad första reciever, en OL som ska lära sig ett nytt spelsystem och en defensiv som kanske är sämre än det lag som släppte till 30 poäng i snitt per match de sista fyra veckorna 2009. Fansen bör förbereda sig för det värsta - och saker lär inte bli bättre på ett bra tag om inte Tebow visar sig vara det helgon hans fans förväntar sig av honom

Slutplacering i divisionen: 3

SAN DIEGO CHARGERS
Kommentar: Att ha en franchisequarterback för att vara ett vinnarlag, det är just av den anledningen Chargers varit dominanta i West de senaste 4 åren. Philip Rivers hade en riktigt bra säsong förra säsongen , något inte LaDainian Tomlinson hade och Chargers gjorde nog rätt i att låta honom gå trots allt. 1a-rundanvalet Ryan Mathews är den som ska ta efter och man har höga förväntningar på honom i San Diego. Det som kanske imponerade mest på mig förra säsongen var att man lyckades med så många poäng trots att två ordinarie offensiva linemens saknades större delar av säsongen. I år ser det såklart bättre ut på den fronten och Chargers är riktigt heta offensivt.
Defensivt ser det betydligt sämre här har man otroligt med problem varken DLen eller LB-corpsen är av någon högre standard och man har ingen SS. Man spelar i AFC West och man kommer inte att ha några som helst problem att promenera hem divisionsseger. Dessutom har man ett spelschema som gör att man borde börja säsongen 6-0.

Analys: Det som skrevs ifjol stämde ju och stämmer även denna säsong: "Den här divisionen så jävla svag att Chargers kan ta semester september och oktober ut för att sedan hoppa in i spel första veckan i november för att sedan vid jul leda divisionen..." Ifjol gick man 2-3 första fem matcherna sen vann man 11 matcher i rad. Men på grund av en svag defensiv så blir januari inte så rolig för San Diegos fans.

Slutplacering i divisionen: 1

KANSAS CITY CHIEFS
Kommentar: Bara för att någon coachar eller jobbar för ett NFL-lag behöver inte betyda att han kan ett skit. Det har Todd Haley verkligen bevisat. Jag orkar fan inte gå in på alla dumma drag och idiotiska påståenden han har stått för bara det senaste året. Då skulle det här inlägget ta ett halvår att skriva.
Dessutom har man rätt dålig QB i Matt Cassel. Cassel hade hade haft svårt att slå in sig som backup i några lag och han är defeintivt inte en starter, han har armstyrka som en treåring så motståndarna behöver inte oroa sig över långa pass och slipper täcka hela plan. Dessutom suger hans precision. Man kommer aldrig någonsin ha en slagkraftig offensiv så länge man har överbetalda och genom usla Cassel i laget. Lagets enda godkända offensiva spelare är nog förmodligen guarden Brain Waters. Han är 33 år i år.
Man har defensivt oerhörda problem att komma åt motståndarens QB, i fjol fördubblade man antalet sacks från 2008 till totalt 22 stycken. Rätt skrattretande. Linebackens är mediokra men secondaryn är rätt okej faktiskt.
Förutom Broncos har man chans att slå... ingen. Jo Browns, Bills och Seahawks är möjliga matcher.

Analys: Hela föreningen andas förvirring. deras överbetalda QB är genomusel, OLen är okapabla till att blocka, DLen är ligans absolut sämsta, ett pass rush existerar överhuvudtaget inte och deras head coach är en inkompitent idiot. Kansas City är onekligen är en av ligans sämsta lag och eftersom att GM Scott Pioli har dragit ner laget så långt ner i skiten att det är en väldigt lång väg upp.

Slutplacering i divisionen: 4


Countdowns

Saints slog Vikings i premiären

Drew Brees och co. förlängde New Orleans post-Super Bowl eufori i alla fall en vecka till och förnekade Brett Favre en vinst i Louisiana Superdome ännu en gång. Brees gick 27 av 36 för 237 yards och fixade en touchdown. Saints överlevde ännu en tuff ocj jämn öppningsmatch när man slog Vikings med 14-9 natten till fredag.

14-9 var den vinst man tagit med minst antal totala poäng i matchen sedan Sean Payton-eran började 2006 men man är nog nöjda ändå. Speciellt då man höll tillbaka Favre till 171 totala yards och endast en TD. Men Favre kan nog inte helt beskyllas för den här förlusten, hans OL var långt ifrån bra och Saints defensiv gled igenom lika enkelt som en varm kniv i smör varenda gång. Till skillnad från NFC-finalen så fumblade inte Vikings och man gav inte heller bort speciellt många bollar. Det fanns dock ett undantag, Favres interception till Jonathan Vilma. Helt bedrövligt beslut tagen av morfadern. Jag förstår inte vad som riktigt skedde i hans skalle där. Det kändes som om han tog många chansartade beslut faktiskt. Kan hans skador från ifjol satt så djupa sår att han gått och blivit lite rädd? Ser nästan ut så.

Till skillnad från tidigare möten var det Saints som dominerade i statistiken då man slog Minnesota med 308 mot 253 i totala yards och man hade bollinnehavet i 33:45 i jämförelse med Minnesota 26:17.

New Orleans kunde ha vunnit den här matchen betydligt mer komfortabelt om det inte varit för två missade field goals av Garret Hartley som annars var så otroligt imponerande i Super Bowl (och NFC-finalen för den delen). Men relativt säker var ändå segern och man kunde ju kneela ut de sista två minutrarna. Annars måste jag säga att Saints defensiv såg oerhört vasst ut och Vikings RB Adrian Peterson hade uppenbara problem.

Men trots att det ändå var en jämn och relativt bra match rent spelmässigt så är det snudd på omöjligt att leva upp till dess hajp. Favres comeback från sin fotledsoperation vara väldigt ospektakulär och trots att han inte var i närheten att bli lika hårt åtgången som i NFC-finalen såg han betydligt mer osäker ut. Kanske kan avsaknaden av det självklara alternativet i Sidney Rice vara en del av orsaken. Annars kom Favres bästa sekvens när Vikings satte sin enda touchdown för kvällen, sent i första halvlek. Han hittade Visanthe Shancoel djup it mitten med ett imponerande precisionskast. Denna TD gav faktiskt Vikings en ledning när det var dags för halvtidsvila, en ledning som dock skulle visa sig bli väldigt kort. Redan på första driven i andra halvlek replikerade Saints.

Härlig inramning
Saints triumf över Vikings avslutade annars en lång dag av festligheter, festligheter som nog för de flesta var mer underhållande och givande än själva matchen (dock inte för elever då skolorna var stängda dagen till ära)...
Festligheterna, som NFL helt och hållet sponsrar, innehöll bland annat en konsert med Dave Matthews och Taylor Swift. Dessutom en Mardi Gras-liknande parad som enligt polismästaren hade en publik/deltagande på drygt 200 000 personer. Strax innan avspark gled NO-födde sångaren Harry Connick Jr. in på en paradliknande pråm med en Vince Lombardy Trophy-replica i handen. På pråmen fanns såklart även Saints ägare, Tom Benson, med den ritkiga bucklan. Precis då Connick avslutade sista versen "When the Saints go marching in" vecklades en svart banner ut från Superdomes tak och lagets sprang in genom rök och till ett öronbedövande vrål. Strax före kickoff stod Brees på 30yardslinjen, högt höllande sin näve för at sedan i en orkesterliknande röra den neråt för att få det utsålda Superdome att sätmma upp i "" Who dat say dey gonna' beat dem Siants".

Häftig öppning från Saints
Strax efter hela denna rysliga pregame-show var det dags för matchstart. Saints fick av någon anledning börja med bollen och fem plays senare hade man sprungit in sin första touchdown. Jävligt imponerande måste jag säga. Öppningsdriven tog drygt 2 minuter och Brees hittade rätt med tre av sina första passningar för totalt 69 yards, bland annat ett pass på 29 yards till Hendersons TD. Minnesota gjorde 7-3 på Longwell långa field goal i andra quartern och efter det stod Vikings faktiskt bra upp mot och tillt bara Saints 7 yards, Saints enda riktiga farlighet kom i och med Vilmas interception på Vikings 34. Tyvärr bommade Hartley sitt field goal-försök. Som sagt så var Saints snabbt på fötter igen i tredje quartern då man gick 74 yards på 11 plays som avslutades med Thomas 1-yard TD-plunge upp genom mitten, det var allt Saints behövde för att ro hem matchen rätt enkelt.

Kvällens värsta
Jag hade Saints på vinst med över 5 poäng och hade vunnit saft 3800-nånting. Var något besviken då Saints vann med prick 5 poäng...


Countdowns




torsdag 9 september 2010

SÄSONGSPREMIÄR!

NEW ORLEANS SAINTS - MINNESOTA VIKINGS
SÄSONGSPREMIÄR 2010
02.30

Ikväll är det äntligen dags. De regerande mästarna, New Orleans Saints möter Minnesota Vikings i säsongens första match och historien visar att mästarna har fördel.

Den sju månader långa väntan är över, sent i natt är NFL tillbaka. Tyvärr kommer vi nog inte få se den heta säsongpremiär vi så gärna önskar oss då utkomsten av matchen är förutbestämd.
Eller menar du att du inte redan ut vilka som kommer vinna? I en match på Superdome?
Denna matchen är så oerhört hajpad att det inte är klokt och det är samma visa varje år. Förhandssnacket börjades väl i dag då det fortfarande var förmiddag här i Sverige och lär väl hålla på i minst ett antal timmar även efter matchen. Ligan vet om det här och gör allt för att mjölka ut så mycket pengar som möjligt.

Men fakta skall inte kringgås. Det här blir sjunde säsongen i rad som säsongen kickas av hos de regerande mästarna - sjunde gången i rad mästarna tar det där sista ärevarvet runt plan innan det är dags att glömma och börja blicka framåt igen mot en ny säsong. Trots att det alltid har varit värdigt motstånd så är det alltid de regerande mästarna som gått segrande ur säsongsöppningen. Med i snitt över elva poängs marginal.

I ordning från 2004 har alltså följande lag vunnit denna torsdagsmatch: Patriots, Patriots, Steelers, Colts, Giants och Steelers igen ifjol . Inte nog med att man är regerande mästare, har det bästa laget och får börja spela på hemmaplan man får dessutom 10 dagars vila innan man går in i Week 2. Precis som i verkligheten tenderar de rika att bli rikara, det ser de styrande till.

"I think it could definitely be to our advantage," sa Drew Brees om att få börja säsongen med att fira lagets första Super Bowl-titel på hemmaplan. En titel som togs bara två veckor efter det att dessa lag hade möts i en rafflande NFC-finalen. Brees minns även hur det var när man själva var iklädda Vikings roll för kvällen år 2007. Colts var regerande mästare och Saints hade blivit utslagna i Conferencefinalen. En match som till en början trots allt var jämn (10-10 i halvtid) till Colts vinkade adjöss och drog ifrån för att till slut vinna med 41-10

"We were part of this game in 2007, up in Indianapolis after they had won it, unfortunately, that wasn't a great moment, because we were on the other side. Hopefully [we play] like the home team did that night, but I guess I haven't thought a whole lot about it."You're so much in preparation mode for this team and who you're going up against, as opposed to thinking about the emotions of when the banner drops, the crowd and everything else. But certainly that's something to start thinking about, so I'm somewhat prepared for it, so that I stay calm once we move on from that" säger Brees till SI.

Vikings och Saints spelade så jämnt med varandra i januari i fjol att övertid krävdes för att skilja lagen åt. Men historien säger oss att känslorna kring nattens match kommer att lyfta Saints några snäpp. New Orleans kommer med all säkerhet återigen leva upp till den partysstämning som lamslog hela staden i flera veckor efter Super Bowl. Ironiskt nog, sist jag kan komma på att en match på förhand hade en sån här säker utkomst var den där känsloladdade natten 2006 då Superdome öppnades igen efter Katrina. Stackars Falcons vara bara rekvisita i en världsomfattande kärleksfest tillägnat Saints och jag tycker mig minnas att Atlantas coach inte fått tag på det manus fotbollsgudarna långt tidigare skrivit för den matchen.

Nu ska jag dock inte vara dum nog at jämföra dessa två matcher med varandra men ni förstår tanken. Samtidigt måste Saints givetvis också klara av det elektriska tryck och makalösa stämning som kommer att vara på Superdome om några timmar. Det är ju ingen barnlek heller.

Vissa surpuppor tycker att det är dumt att ge de regerande mästarna en grattispoäng och en extra boost i en sån här match direkt på säsongen men Vikings har varit ödmjuka nog att inte gnälla vilket de inte heller ska göra. För NFL har inte haft en back-to-back champions sen Patriots 03 och 04 så det där med att vara värd för säsongspremiären verkar trots allt, i slutändan, inte ha så stor betydelse.

Veteranen och nyblivna morfadern Brett Favre kan det här vid det här laget och säger att han hade lagt schemat likadant om han hade fått bestämma. Han vet dock att det kommer att bli tufft och hade i veckan ett uttalande i ESPN som visade att han kanske inte förväntar sig seger precis, gick typ nånting så här:
"Det här är totalt annorlunda i jämförelse med NFC-matchen av självklara skäl. Båda lagen har fortfarande 15 matcher kvar att spela. Visst jag vill vinna lika mycket nu som i januari men man har kanske inte samma inställning. Egentligen spelar en förlust ingen roll. Du har som sagt 15 matcher kvar att spela."

För att öka på Saints hemmaboost till löjliga höjder går det rykten om att Bress, efter slantsinglingen, kommer att sno åt sig en mikrofon och dra igång Who Dat!?

Vikings förväntas att stå tysta av respekt under denna magiska stämningshöjare men Jared Allen lär nog få svårt för det...

Allt det handlar om ikväll är vilka som får gå upp på den provisoriska scenen för en sista avtackning för att sedan gå och vinna matchen. Detta lag är ikväll de regerande mästarna New Orleans Saints. Inte Minnesota Vikings. Det är så öppningsmatcher i NFL fungerar. Googla om ni inte tror mig.

Men fan så skönt att det äntligen är igång!

NFL-säsongen 2010 får därmed starta!

/ http://swenfl.blogspot.com


Countdowns



onsdag 8 september 2010

NFL Countdown - AFC South


TENNESSEE TITANS
Matcher: Seahawks 18-20, Cardinals 24-10, Panthers 7-15, Saints 27-24

Kommentar: Det är rätt uppenbart att lagets offence kommer och måste kretsa kring Chris Johnson. En häpnadsväckande spelare som ifjol bara vara yards ifrån att slå klubbrekordet i antal rushing yards för en säsong. Det är oerhört viktigt att han lyckas hålla sig skadefri. Vince Young är ensam kvar som QB då Schaub försvunnit men han kan inte skylla på OL:en om det skulle skita sig i år. Man har dessutom en mycket bra bredd på recievers.
Defensiven är på god vägtillbaka till den höga nivå man höll 2008 och secondaryn har verkligen förbättrats mest på grund av att Cortland Finnegang är tillbaka.
LB-corpsen går att ifrågasätta
Gerald McRath och Will Witherspoon är nya som starters och det tar ett tag att komma in i det.
För att hänga med måste man börja säsongen 4-0 eller i alla fall 3-1 då man möter relativt lätt motstånd i Bucs, Steelers, Raiders och Giants. Cowboys, Eagles och Chargers står för motståndet senare i mitten på säsongen och värst av allt är att man möter Colts två gånger under säsongens sista fyra matcher. Där kommer divisionen att avgöras.

Analys: Hmm, under normala omständigheter hade man kommit tvåa i divisionen och kanske även tagit en EC-plats i slutspelet men det är alldeles för många störningsmoment som kan ställa till det för att jag ska tippa dom där. Young har problem och ska upp i rätten och en eventuell avstängning väntas.
Med detta följer ju att Chris Johnson blir mer utsatt och risken för skador på lagets viktigaste spelare ökar markant. Derrick Morgan har väl problem med allt?

Slutplacering i divisionen: 3

JACKSONVILLE JAGUARS
Matcher: Eagles 27-28, Dolphins 26-27, Bucs 19-13, Falcons 13-9

Kommentar: Jaguars, eller rättare sagt, Jones-Drews offence ser ändå relativt bra ut. Man har RBs som kan mäta sig med de bästa lagen. Tyvärr ser det annars rätt svagt ut, man har ju knappt mer än godkända QBs och det underlättar inte att lagets OL suger. Några recivers värda namnet har man inte heller vad jag kan se. Visserligen har man en grym LB-corps Daryl Smith är grymt underskattad och Kirk Morrison var en av mina favoriter i Oakland (#52 kommer att saknas i vinter).
Balanserat spelschema men det hjälper föga.

Analys: Jags vann sju matcher förra säsongen men tre av dessa var FG-vinster (3poäng) och det var inte mot imponerande motstånd (Bills, Chiefs och Rams). Dessutom hade man några plumpar mot medelbra lag. Av någon outgrundlig anledning lyckades man slå Texans två gånger om kom inom fyra poäng från Colts i båda mötena. Om man verkligen ger 100% och allt klaffar kanske det hade kunnat leda till en slutspelsplats men det kommer inte hända. Anledningen är delvis Jack Del Rio och hans coachteam, det är helt ofattbart att Del Rio fortfarande är anställd.

Slutplacering i divisionen: 4

HOUSTON TEXANS
Matcher: Cardinals 16-19, Saints 20-38, Cowboys 23-7, Bucs 24-17

Kommentar: Om du skulle fråga en hyfsat insatt NFL-tittare om vilket lag som har den bästa offensiven hade du nog fått dessa svar: Patriots, Colts Saints, Eagles, Chargers och kanske Raiders men faktum är Texans är minst lika bra som dessa lag. Man var 10 totalt i offensiven förra säsongen, man var fyra i toalt antal yards och anledningen var Matt Schaub. Han har växt till en QB av absoluta toppklass dessutom har han en av ligans bästa reciever att leka med i Andre Johnson. Johnson som de senaste två säsongerna har ett otroligt facit. TE Owen Daniels är också han grymt bra men blev tyvärr skadad 2009. Spelet efter backen gick att ifrågasätta förra säsongen och där måste man upp. Därför draftade man Ben Tate som passar så jävla bra in i Texans.
Defensiven höjde sig förra säsongen och jag tror att den fortsätter på den inslagna linjen, Linebacks av absolut toppklass, bra secondary och en DL som duger gör att man kommer att vinna mer matcher än vad man förlorar i år. Men defensiven måste verkligen vara med i år. Man har ligans svåraste schema med helt sjuka matcher: Colts (home), Redskins (road), Cowboys (home), Giants (home), Colts (road), Chargers (home) på rad. Sen möter man Jets (road), Titans (home), Eagles (road), Ravens (home) och Titans (road).

Analys: Texans hade mer vinster än förluster för första gången i franschisens historia 2009 men saker hade kunnat vara bättre och många av motgångar kom faktiskt till följd av otur, dessutom var ju Schaub borta typ halva säsongen. Det fanns ljusglimtar redan förra säsongen. Alla utom en av Texans förluster var på åtta poäng eller färre och Houston slog 11 av sina 13 motståndare i antal yards.
Så länge man inte har tidernas värsta otur återigen denna säsong så kommer man nog att gå till slutspel och väl där kan allt hända. Man har ju material och talang för att vara en SB-kandidat men riktigt så långt vågar jag inte sträcka mig att säga att man går dit. Men Colts vinner då inte divisionen i år.

Slutplacering i divisionen: 1

INDIANAPOLIS COLTS
Matcher: 49ers 37-17, Bills 21-34, Packers 24-59, Bengals 30-28

Kommentar: Vad finns det att säga om lagets offensiv som någon inte redan har sagt? Peyton är awesome, Reggie Wayne är kung, Colts gör en helvetes massa touchdowns osv. osv.
Wayne har dock stora problem, han är 36 bast och har oerhörda problem med sina knän Garcon och Gonzalez gör upp om den andra platsen om Wayne är fit for fight. OL:en är egentligen det enda stora frågetecknet kring offensiven i Colts. Den var rent utsagt urusel på alla deras uppgifter förra säsongen. Lyckligtvis är Manning oerhört snabb på att få iväg bollen. Men runniggamet blir ju lidande då man inte ens klarar av att öppna upp för Addai och co.
Colts har alltid haft uppenbara problem mot löpande lag men det har än så länge inte spelat en så stor roll. Tycker att defensiven känns väldigt tveksam. Det syns ju inte minst på resultaten denna presseason. DL:en är grovt överskattad och secondaryn kanske ändå inte är så bra som man tycker att de ska vara.
Man har ett betydligt enklare schema än vad Texans har, det är klart.

Analys: Jag tror på ett mellanår för Colts denna säsong. Man känns inte så starka, kan inte sätta fingret på vad det är som gör att jag tycker att det bästa offensiva laget i ligan inte kommer att gå bra. Defensiven känns inte så säker men det har den aldrig riktigt gjort för Colts. Jag förlitar mig mycket på deras resultat och spel under preseason. Jag tror inte att man vinner divisionen denna säsong men slutspel är absolut möjligt och väl där har man, konstigt nog, större chans att gå långt än vad Texans har tror jag.

Slutplacering i divisionen: 2


Countdowns

NFL Countdown - AFC North



BALTIMORE RAVENS
Matcher: Panthers 17-12, Redskins 23-3, Giants 24-10, Rams 21-27

Kommentar: Flacco är underskattad och inte alls så dålig som han påstås vara dessutom har han fina lekkamrater i Anquan Boldin och Donte Stallworth. Nya fina TEs plockades i draften och det här kommer nog att bli en riktigt fin säsong för Ravens - men främst för Flacco. OL och RBs hör till de absolut bästa i ligan, heads up.
Defensiven är topp 8 i ligan. Man fyndade dessutom LB Sergio Kindle i årets draft men just linebacks känns som svagheten i årets Ravens och secondaryn är inte den heller riktigt top of the line.
Man hade oerhört stora problem med field goals 2009 och dessutom gjorde en skadad Lardarius Webb att lagets special team-corps inte alls hör måttet. Han är nu tillbaka från operation och på den punkten kommer man att förbättra sig.
Man har ett väldigt tufft schema och man börjar säsongen med två bortamatcher mot två slutspelslag (Jets och Bengals) men man känns nog starka för att ta hem förstaplatsen.

Analys: Sist lagets offensiv slutade bättre än defensiven i räkning av poäng var säsongen 1997 men nu när Flacco går in på sin tredje säsong ser det ut att ändras. För första gången på jag vet inte hur länge så är defensiven den svaga lagdelen i Ravens. När vi här snackar om dålig defensiv så menar jag sämre än offensiven och ingenting annat - den är långt ifrån ligans sämsta. Ravens är en SB-kandidat!

Slutplacering i divisionen: 1

PITTSBURGH STEELERS
Matcher: Lions 23-7, Giants 24-17, Broncos 17-34, Panthers 19-3

Kommentar: Jaha, Big Ben gjorde bort sig totalt otaliga gånger denna offseason. Detta började med en våldtäktsanklagelse och avslutades med att Roethlisberger blev avstängd 4-6 veckor. Jävligt begåvat, men vad kan man förvänta sig av en person som verkar ha en hjärna som en kokosnöt? Byron Leftwich skulle alltså starta säsongen för Steelers. Fram tills det att han blev skadad. Synd Pittsburgh...
Även om det hade sett bra ut på QB så hade man fått det otroligt svårt. OL:en är absolut inte bra. Det ser lika illa ut vad det gäller Special Teams.
Defensiven ser fortsatt stark ut och med ett av ligans bästa LB-besättning kommer man att göra livet surt för många motståndaroffensiv. Coachen är också givetvis femstjärnig.
Har ett tufft schema men inte omöjligt.

Analys: Man gick 9-7 förra säsongen. Vänd på de siffrorna i år och du har nog svaret på hur Steelers går i år. Med Ben från start hade man kanske kunnat vara en SB-favorit. När han väl kommer tillbaka kommer han ju knappast heller vara i fullt fokus. Tvivlar oerhört starkt på att man vinner mer matcher än man förlorar i år.

Slutplacering i divisionen: 3

CINCINNATI BENGALS
Matcher: Cowboys 6-17, Broncos 33-24, Eagles 22-9, Bills 20-35, Colts 30-28

Kommentar: Bengals känns så oerhört intressanta i år. Ochocinco och T.O. höjer tillsammans laget ett par snäpp. Snöpligt för Bryant dock som inte fick vara kvar. Känns överlag väldigt giftiga i offensiven Carson Palmer måst visa upp sig och höja sig lite till. Då och först då kommer det att bli en riktigt rolig säsong i Cinci.
Defensiven känns i vanlig ordning även den väldigt stabil bra, secondary och special teams likaså. Finns inte så mycket mer att säga egentligen. Det är bara att konstatera att Bengals är ett slutspelslag i år men man har ett högt egovärde i laget. Får man ihop alla divor så tror jag dock att det kommer att bli en riktigt riktigt rolig vinter i år!

Analys: Fjolårets säsong var verkligen ingen höjdare och man hade stora problem även mot dåligt motstånd. Detta kommer inte att ske i år, Palmer har förbättrats (antar jag) och han har ett mycket bättre lag kring sig. Bara T.O. gör en väldig skillnand totalt tycker jag. Anser att han trots allt tillhör en av de bästa på sin position och tillsammans med #85 blir det i alla fall show från Bengals håll i år!
Hade i normala fall slagits om andraplatsen och om inte Steelers hade varit försvagade kraftigt hade jag nog varit mer osäker. Men som sagt. Får man till det här kan man gå långt.

Slutplacering i divisionen: 2 (Wild Card-lag)

CLEVELAND BROWNS
Matcher: Packers 27-24, Rams 17-29, Lions 27-35, Bears 13-10

Kommentar: Okej låt oss kolla på sommarens förluster bara i offensiven: QB Brady Quinn, QB Derek Anderson, RB Jamal Lewis, WR Donte' Stallworth, WR Mike Furrey. Där har ni en bråkdel. Detta har ersatts av ingenting, sen ingenting, sen vem?, sen Jake Delhomme. Ungefär så ser det ut i Browns i år. Mycket känns okomplett. Kassa QBs i Delhomme och någon annan som jag inte ens orkar bry mig om att kolla upp vem det är. Recivers är inte dom heller speciellt bra, unga orutinerade och riktigt värdelösa faktiskt.
Alltså ser faktiskt rätt dåligt ut för Browns - utom special teams som håller värdsklass!
Man möter Bucks och Chiefs första två matcherna och där kan man faktiskt vinna! Efter det då? Ja man lär då fan inte vinna en match till i alla fall.

Analys: NFL har blivit en liga där man måste vara ett passningsskickligt lag. ALlt talar för att Browns kommer att spela oerhört mycket med running games - hade funkat för mer än tio år sedan. Inte i dag.
Enda laget som kanske har sämre QBs är Bills som är ett ännu sämre lag än Browns. Jag kommer aldrig någonsin förstå varför man inte plockade Jimmy Clausen i draften då man hade han serverad på silverfat just framför näsan... Satans bedrövligt faktiskt - och att man aldrig lär sig av sina misstag?
Men nästa draft kanske? Bättre lycka då...

Slutplacering i divisionen: 4


Countdowns

tisdag 7 september 2010

NFL Countdown - AFC East

Igår avslutade jag mitt förhandstips för National Football Conference och idag går vi direkt vidare genom att ge oss på AFCs östra division. Håll till godo!

BUFFALO BILLS
Matcher: Redskins 17-42, Colts 34-21, Bengals 35-20, Lions 23-28

Kommentar: Man har varit bland de fem sämsta lagen i ligan de senaste fem åren vad det gäller antal yards i offence och ingenting talar för en förbättring. När säsongen summeras i vinter lovar jag sätta vänsterhanden på att Bills kommer att återfinnas i botten, kanske kan man hamna före Seahwks, för Bills offensiv känns minst sagt tveksam. C.J. Spiller blev vald som nummer 9 totalt i årets draft men han lär nog får det tufft då Bills besitter ett ligans sämsta OL. RB-corpsen är väl den enda ljuspunkten offensivt och den hade varit slagkraftig, för 30 år sedan. I dagen moderna spel är den chanslös.
Defensiven ser inte heller speciellt het och man har rätt stora problem på LB då Schobel är borta (?). Hur ska man kunna komma åt motståndarnas QB?
Special Teams och lagets secondary håller dock lyckligtvis förhållandevis hög klass.
Man kan vinna några matcher i år. Poteniella vinster är matcherna mot Browns, Chiefs och kanske Jaguars. Alltså max 3 vinster denna säsong. Klubbens ledning rövknullar dessutom fansen i år igen då man lägger en match i Toronto. En match som kommer att locka bara några tusen.

Analys: Bills är ett dåligt coachat lag som saknar större talang. Det som kommer att rädda Bills från 0-16 är C.j. Spiller, Fred Jackson och en bra secondary. Men speciellt många vinster blir det som sagt inte.

Slutplacering i divisionen: 4

MIAMI DOLPHINS
Matcher: Bucs 10-7, Jaguars 27-26, Falcons 6-16, Cowboys 25-27

Kommentar: Chad Pennington är en stabil QB men inte mycket mer och han kommer inte att leda Dolphins långt i ett slutspel. Han blev skadad ifjol och Chad Henne kom in. En spelare som hade problem i början men tog stora steg för varje match och i år lär han ta ytterliggare kliv mot att bli en riktigt bra NFL-QB. Man har förstärkt med Brandon Marshall och han är ett riktigt bra tillskott, hade imponerande stats förra säsongen med tanke på att han hade Kyle Orton som QB...
Det andra stora förvärvet denna offseason förutom Marshall var utan tvekan Karlos Dansby från Cards som skrivit på fem år för klubben. En ILB som tillsammans med Channing Crowder kommer att bli riktigt bra.
Dan Carpenter är en kicker av hög klass.
Miamis spelschema är betydligt lättare i år än ifjol då dom hade ett löjligt brutalt schema.

Analys: Vad jag har sett så är jag relativt ensam om att tycka att Dolphins i år är ett av NFLs bästa lag och ett lag som mycket väl kan utmana till Super Bowl. Om jag inte skulle satsa pengar på Cards så tror jag att man kan tjäna en hel del på Miami. Känns väldigt underskattade. Enda riktiga frågetecknet är QBn där Pennington är en medelmåtta och Henne relativt orutinerad.

Slutplacering i divisionen: Delad 2a (Eventuellt Wild Card-lag)

NEW ENGLAND PATRIOTS
Matcher: Saints 27-24, Falcons 28-10, Rams 35-36, Giants 17-20

Kommentar: Tom Brady har fått oerhört mycket kritik för att han inte längre är den träningstok han tidigare varit. Så kan mycket väl vara fallet också. Han är kanske mätt men han är först av allt 33 år. Prioriteringarna ändras och hans statistik sedan SB mot Eagles i slutspelet är 5-4. Underkänt för en spelare av hans kaliber. Hans prioriteringar nuförtiden verkar mest vara att hamna på tidningsomslag och i tv-serier. Trots detta är han bland de bästa ligan. Men det är rätt tufft om platserna i toppen av den här divisionen i år. Wes Welker är dessutom borta fram till oktober vad jag har hört. Lagets running game kommer att vara kaos i år igen. OLen ser stabil ut trots allt.
Lagets defensiv är rörigt och fullt av hål, signingen av Vince Wilfork var oerhört viktig. Linebackasen är det största problemet defensivt.
Man har ett riktigt tufft schema i år förutom matcherna mot Jets och Miami. Det är nästan skrattretande.

Analys: Om Patriots vill vara med och slåss om slutspelsplatserna så måste Brady visa att han fortfarande kan. Speciellt med tanke på vilka lag de kommer att möta utanför sin division i år.
Man är tillräckligt bra för att slåss om slutspelsplatserna men man kommer att få det tufft i ett eventuellt slutspel. Någon ny Super Bowl kan man bara glömma.

Slutplacering i divisionen: Delad 2a (Eventuellt Wild Card-lag)

NEW YORK JETS
Matcher: Giants 16-31, Panthers 9-3, Redsking 11-16, Eagles 21-17

Kommentar: Ärligt talat, Jets känns faktiskt riktigt heta i år. Var jag tvungen att sätta betyg på deras lagdelar hade deras secondary, OL och RBs fått solklara femmor. Resten känns som fyror (av fem möjliga). En av de bästa runningcorpsen i AFC.
Defensiven är inte den heller speciellt dålig. Man var tokdominanta ifjol och dominansen lär väl med all säkerhet fortsätta även denna säsong?
Enda frågetecknet är deras specialteams och kickers. Känns inte mer än medelbra där men det ska kunna räcka till divisionsseger. Har ett rätt balanserat spelschema dessutom, svåra matcher blandas med lätta.

Analys: Trots att resultaten på försäsongen är långt ifrån imponerande så känns Jets som favorit i AFC East. Inget av de tre andra lagen är lika kompletta. Man är i princip samma lag som ifjol gick hela vägen till spel om AFC Championship. Nu är dock Mark Sanchez ännu mer erfaren. Utan tvekan en av mina SB-favoriter denna säsong!

Slutplacering i divisionen: 1


Countdowns


måndag 6 september 2010

NFL Countdown - NFC West


SAN FRANCISCO 49ERS
Matcher: Colts 37-17, Vikings 15-10, Raiders 28-24, Chargers 17-14

Kommentar: Ojoj det här ser bra ut. Väldigt bra ut. 49ers har alla bitar på plats för att kunna nå oerhört långt i år! Jag förstod på förhand att 49ers skulle bli bra men man har radat upp segrar på preseason och verkligen imponerat. Offensiven måste jag säga ser helt makalös ut. Man har förstärkt QB med Carr, Brian Westbrook har anslutit, man har Alex Smith sen tidigare och med draftvalen Anthony Davis och Mike Iupati får man en makalös OL. Alex Smith måste dock upp något snäpp om det inte ska bli sorti direkt i slutspelet och samspelet med Crabtree måste fungera felfritt även när det blåser snålt.
Jag kan sitta och ösa beröm över 49ers hela kvällen om jag vill och det gäller inte bara offensiven. Defensiven ser även den riktigt stark ut, håll utkik efter Taylor Mays i vinter! En enastående atlet.
Fjolårets svaga special teams har fått ett uppsving denna offseason. Enda svagheterna är väl QBn och bredden på truppen. Man har dessutom ett väldigt bra schema och turen att spela i en skitdivision.

Analys: Med Crabtree på kanten, Vernon Davis som TE och Gore som kommer upp bakifrån med bättre blockers finns det längre inga ursäkter för Alex Smith. Misslyckas han att ta 49ers förbi första rundan i slutspelet måste han bara bort!
Jag hade blivit oerhört besviken om inte 49ers gick till slutspel i år. Man har ett av ligans mest spännande lag. 49ers har alla ingredienser utom en för att vara en SB-contender. Quarterbacken. Väldigt tveksam om Smith har det som krävs för att leda 49ers långt i år.

Slutplacering i divisionen: 1

ST. LOUIS RAMS
Matcher: Vikings 7-28, Browns 19-17, Patriots 36-35, Ravens 27-21

Kommentar: Det är något som göra att jag "tror" på Rams den här säsongen. Jag tror givetvis inte att dom kan utmana om slutspelsplatser men 1-15 i år igen känns långsökt. Nu har jag inte sett någon av deras matcher på försäsongen men resultaten är godkända och man har nytt blod i Sam Bradford på QB. Jag är spänd av förväntan över att se vad han kan utföra i denna hopplösa klubb. Jag kommer nog att se matchen mellan Rams och Cards på söndag. Känns spännande.
Annars känns det inte så spännande en riktigt kass defensiv och en värdelös DL gör att Rams nog kommer att släppa till många poäng även i år.
Det är skönt att man i alla fall kan förlita sig på sin styrka på hemmaplan. Eller? De senaste tre åren har laget totalt vunnit sex (!) matcher, fyra av dessa var på bortaplan. Hemmaplan är ingen fördel när man talar om Rams. Det måste förändras, lika bra att börja nu med den nye QBn. Man har några matcher man kan vinna Raiders och Bucs bland annat. Även om jag inte tror att Rams vinner mot Oakland i år...

Analys: Mycket står och faller med Sam Bradford. Så är det bara. Men är han verkligen redo? Jag vet fan inte, han är överhypad det är klart men han lär väl utvecklas? Man har ju lyckats ta några fina skalper på försäsongen i alla fall. Man har heller ingen recevier av värde, Steven Jackson är väl den bästa och han är inte bra plus att han precis kommer från skada. defensiven ser ut som en schweizerost. 2011 däremot. Då kan man utmana i denna svaga division. I år får man nöja sig med max en tredjeplats. Hoppas fansen har tålamod ett år till.

Slutplacering i divisionen: 3

ARIZONA CARDINALS
Matcher: Texans 19-16, Titans 10-24, Bears 14-9, Redskins 20-10

Kommentar: Kurt Warner är borta och jag hade kunnat skriva att Matt Leinart bär detta lag på hans axlar, om det nu inte var så att han skrivit på för Texans. Vem fan har man då? Derek Anderson? Dessutom har man tappat bland andra Boldin och McFadden. Säger sig självt att man är långt ifrån ytterliggare en Super Bowl. Visserligen är väl QBn det enda stora problemet i offensiven men ändå, det är ju inte lite.
Defensivt ser det också illa ut, Dansby är numera i Miami och han har varit Cards bästa defensiva spelare de senaste åren. Rolle är också borta. Ja, ni ser ju hur det fortsätter. Man har tappat oerhört viktiga spelare utan att vara i närheten av att ersätta dom. Lyckligtvis har man ändå godtyckliga RBs, WR och special teams så någon jumboplats är inte att tala om. Tur man spelar i West säger jag bara...

Analys: Nu blev som analysen i kommentaren men va fan. Cardinals kommer att skämma ut sig i år, man ska vara så mycket bättre än så här. Slutspel är något man ska kunna kräva men jag vet inte vad fan som hände denna offseason. Minns ni att McNabb var på väg till Cards tidigare i sommar? Fansen är knappast överlyckliga över att man sumpade den värvningen, speciellt inte idag då Leinart försvunnit. Tänk så bra han hade passat in i Cards!
Ingen bör ha några höga förväntningar på Cards i år, det finns ingen anledning. Jag kommer inte att sätta många slantar på Cards i år.

Slutplacering i divisionen: 2

SEATTLE SEAHAWKS
Matcher: Titans 20-18, Packers 24-27, Vikings 13-24, Raiders 24-27

Kommentar: Nej, det här ser inte bra ut. Matt Hasselbeck lär väl vara starter när det väl drar igång till helgen? Han är slut och Whitehurst kommer att ersätta honom rätt så snart. Det är mitt förhandstips. Spelar ändå ingen roll vem som startar - man har ändå ingenting att jobba med. T.J. Hosusuhaiufaihgag (Houshmandzadeh) var kass -09 och inget talade för en förbättring och man skickade iväg honom.
Defensiven då? Det är det som är den stora frågan. Vilken lagdel kommer att suga mest - defensiven eller offensiven?
Har man tur kan man kanske ta någon enstaka vinst även utanför sin patetiska division.

Analys: Om inte Charlie Whitehurst chockar alla och blir nästa super-QB så kommer man ha väldiga problem att plocka vinster denna säsong. Framtidsplanerna blir att fixa följande: en bättre och ny OL, pass rush och secondary dessutom behöver man bättre recievers. Men i år är man sämre än Rams... Sug på den. Sämre än Rams.

Slutplacering i divisionen: 4


Countdowns