fredag 21 oktober 2011

Lions första förlust kom mot Niners

Detroit Lions 19 - San Fransisco 49ers 25
Jim Harbaugh firade som en galning efter slutsignalen. När Jim Schwartz sträckte ut handen för att tacka Harbaugh för matchen fick han ett nonchalant slag på handen tillbaka. Något som inte var populärt för den förlorade Schwartz som sprang efter en fortsatt firande Harbaugh, varpå ett stort bråk med båda lagen utbröt. Det var uppenbart mycket känslor i luften efter det att Niners, som första lag denna säsong, lyckats slå Detroit Lions. På bortaplan dessutom. Såg vi en ny het rivalitet födas denna kväll?

Efterspelet till matchen mellan Niners och Lions var intressant, men Jim Harbaugh tog på sig allt, även om han inte verkade förstå varför Schwartz blev så upprörd: "Det är helt och hållet mitt fel, jag skakade väl hans hand för hårt." sa han efter matchen. Harbaugh och Schwartz var tvungna att skiljas åt både en och två gånger på väg ner i spelartunneln. Schwartz ger sin syn på saken till AP:
"I went to congratulate coach Harbaugh and got shoved out of the way, I didn't expect an obscenity at that point. Obviously, when you win a game like that, you are excited, but there is a protocol that goes with this league." Spelarna fick gå emellan, det var nog tur att det var en så tempostark och hård match annars hade det nog kunnat urarta.

Men det spelades ju en match också. Smiths 4th down, 6 yards pass till Delanie Walker gav Niners ledningen med 1:51 kvar att spela. Spelet godkändes efter det att det genom booth review inte gick att se om Walkers knä var i backen innan bollen nådde goal line. Jag vet nog inte det jag, av de bilder som jag såg så tycker jag nog ändå så faktiskt var fallet. Så förbannat svårt tycker jag inte att det var att se. Hemmalaget hade chansen att gå för en avgörande TD men fick inte ens en till en first down mot ett galet rusande defense. Lions sista drive började med en sack (49ers femte för matchen) och avslutades med ett pick som fick Harbaugh att fira, kanske lite väl mycket.

San Francisco förlorade sina fem första matcher förra säsongen och den före detta storklubben misslyckades med att avsluta säsongen med fler vinster än förluster för åttonde året i rad. Harbaugh har onekligen betytt mycket, han har helt ändrat kulturen i det här laget. 49ers leder idag NFC West klart efter att ha vunnit fem av deras sex första matcher, något man inte lyckats med sedan 1998. "He [Harbaugh red. anm.] loves football. He's an emotional guy, an its showing up on his team" säger 49ers QB Alex Smith om sin coach. Smith som för övrigt fumblade med bollen i hans första snap för matchen och kastade en interception i tredje Q. Något som han nog är förlåten för efter han clutchpass i slutminuterna. Men det är inte bara Smith och Walker som ska ha credd till den matchavgörande poängen, Michael Crabtree förtjänar lika många hyllningar. Det var han som drev iväg Lions defense som lämnade Walker helt fri i mitten. Ett pass som inte Alex Smith misslyckas med. Smith gick 17/32 för 125 yards, många av dom passningarna var ofta till Crabtree som hade nio mottagningar för 77 yards. Frank Gore sprang med bollen 15 gånger för hela 141 yards, inklusive en rush på 55 yards och en touchdown som gjorde att 49ers kom in i matchen.

Lions QB Matthew Stafford (28/50, 293 yds, 2 TD) såg skakig ut men det berodde nog mer på 49ers försvar än på Stafford själv. Lions hade inför den här matchen vunnit nio raka grundseriematcher vilket var ligans längsta streak. Något som 49ers på ett imponerande sätt alltså satt stopp för. "We had trouble getting guys free, and when we did, we didn't always make the throws," sa Schwartz om matchen. "We need to get the running game going so that we don't look quite so one-dimensional."
Hemmalaget hade oerhörda problem med springspelet och varken Best eller Maurice Morris var särskilt framgångsrika mot ett stekhet defense som har ligans kanske bästa LBs. Stafford hade det verkligen inte lätt och blev sackad fem gånger (varav en safety).

49ers var det hungrigare laget, laget som ville mest. Något som absolut syntes då man blev avblåsta för fyra-fem felaktiga starter. Niners vann den här matchen välförtjänt och har kanske ett mentalt övertag på Lions nu. Det lär behövas inför slutspelet då lagen kan mötas. Det övertaget lär behövas för Lions lär vara oerhört revanschsugna.

Noterbart:
  • Båda lagen var 9-1 inför matchen...
  • ... vid samma tid förra säsongen var båda lagen 1-9.
  • Harbaugh spelade i Baltimore 1998 där Schwartz var tränare.

Inga kommentarer: