onsdag 19 oktober 2011

Palmer till Raiders - är han värt det?

Jason Campbell har brutit nyckelbenet och befaras var borta en längre tid, förmodligen resten av säsongen. Oakland Raiders var därför tvungna att hitta en ersättare om man nu har som ambition att gå till slutspel. Den bästa tillgängliga var utan tvekan Carson Palmer. Men frågan som alla ställer sig är om priset för Palmer verkligen är det rätta. Bengals fick i utbyte Raiders första val i rundan 2012, samt valet i första rundan 2013 (vilket visserligen blir ett andrarundanval om Raiders misslyckas med att vinna AFC Championship detta år eller nästa). Oerhört mycket betalt för en spelare som för det första har en karriärskurva som pekar spikrakt neråt och för det andra inte spelat sedan förra säsongen.

Vince Young var alternativet men Raiders kände att Palmer var den bättre av de två, jag garanterar dock att Palmer och Hue Jacksons tidigare historia tillsammans spelade stor roll i det här. Jag är inte stormförtjust i den här traden, det ska jag inte var sen med att medge. Men, som sagt, Campbell blir borta ett tag och Raiders måste ha en #1 QB. Det positiva är väl att Palmer har en rätt hyfsad kastarm och en förmåga att hitta sina recievers. Det kan passa det unga Raiders. I värsta fall har han ju ligans bästa rushers som backup.

Men jag måste ändå ställa mig frågan om han fortfarande håller måttet?

Han hade ett väldigt tufft år ifjol med 20nånting interceptions. Han har inte varit bra sedan 2007, i alla fall inte rent statistiskt. Det är snart fem år sedan. De senaste tre åren har verkligen gått ner sig. Enligt statistik från ESPN så kastade han mellan 2004 och 2007 till 104 touchdowns. De tre senaste säsongerna har han bara lyckats skrapa ihop 50 stycken, totalt. Hans quarterback rating för förra säsongen var så dålig som 46.2 enligt ESPN, vilket placerade honom som nummer 25 av ligans QB på den listan.

Campbell har stundtals varit bra, för att inte tala om effektiv. Mycket har berott på att misstagen har varit få och att han tog kloka beslut på plan. Något Palmer absolut måste visa att han också kan klara av.

Summa summarum av den här traden:
Jag tror att Palmer passar in i Oaklands offensiv och klaffar det rejält kan han kanske, bara kanske, bli en uppgradering av Campbell. Men man har betalt ett alldeles, i min mening, för högt pris för en spelare som varken är kvick på fötterna eller ens har varit bra de senaste åren. Visst, ett miljöombyte kan göra skillnad. Men det är en stor gåta att man betalar det här priset för Palmer när man kunde ha fått en rutinerad och en matchtränad QB som McNabb för samma pris. Om inte billigare...

Inga kommentarer: