söndag 7 augusti 2011

Ett nytt Raiders tar form - men vilken?

Tom Cables försiktiga premiärdagar på Training Camp är numer ett minne blott. Hue Jackson, Oakland Raiders nya head coach gick ut hårt under sin första camp som huvudtränare - på någon nivå. Jackson spiller ingen tid och har drillat sitt manskap stenhårt från dag ett enligt rapporter. Träningstiden innehåller inte ens uppvärmning utan det är full tugning från det att visslan blåses i första gången tills det att Hue Jackson och hans staff anser att det räcker för dagen. Det är en helt annan tränarstil en den Tom Cable representerade, Cable ville gärna ta det lugnt på campen första dagar och gick hellre igenom det viktigaste på hans lång teoripass. Det som sades på teorin gick sakta men säkert igenom på träningarna. Jackson vill ha högt tempo redan från start.

Jackson ser, förhoppningsvis, ett lag ta form. Ett väldigt talangfullt sådant dessutom. Men han har i en intervju till ESPN berättat att han vill att laget ska blocka bättre i offensiven och tackla bättre i defensiven. Jag har fattat tycke för den nya träningsstilen och det ligger något i det Hue Jackson säger:
"It is a fast game and we have to move fast. At all time"

Träningsstilen verkar också falla spelarna i smaken. Eller dom märker i alla fall av skillnaden:
"This is totally different, totally different from last year," säger DT Tommy Kelly till ESPN.
"I mean, he made that plain and clear in the meetings when he was talking about what we had to do. … [Cable] wanted us to learn the stuff. But Hue ain't worrying about that. He just wants to go hard as you can. If you fall out, we'll put somebody else in there."

Det är verkligen upp till bevis för laget i år. Fansen har höga förväntningar efter fjolåret då man satte stopp för sviten med 11 förluster eller fler de sju senaste säsongerna med aatt gå 8-8 och fullständigt krossa divisionskonkurrenterna. (6-0 i divisionen). Oakland Raiders är ett ungt lag som bara fortsätter att utvecklas och man har inte tid att vänta på att det ska ske. Därför drillas man nu stenhårt Jackson som är fullt medveten om förväntningarna både från fans och klubbledning.

Men jag kan i alla fall hitta tre punkter som oroar mig:
  1. Hur ersätter man Asomugha och Miller?
    Raiders måste spendera stora delar av campen till att lista ut hur man ska kunna ersätta två av sina bästa spelare. Det är ovanligt få lag som står inför samma problem denna sommar. Asomugha (Eagles) och Miller (Seahawks) är oerhört stora hål att fylla. Raiders gav Stanford Routt en hyfsad check och han förväntas vara den som ska fylla hålet efter Asomugha. Funkar inte det så får man förlita sig på veteranen Chris Johnson och unga spelare som DeMarcus Van Dyke. Michael Huff kanske också kan vara ett alternativ om det verkligen skulle krisa sig på CB:n men ingen av dom kan ersätta ligans bästa CB som jag länge ansett att Nnamdi Asomugha är. Zach Miller var QB Jason Campbells favorit och Kevin Boss och Brandon Mayers kan aldrig ersätta honom. Det var Zach Miller som oftast fick igång Raiders passningspel. Jag vill dessutom gärna se att man signar en WR, gärna en med rutin.
  2. Är OL:en redo?
    Det här har varit lagets svagaste punkt i många år nu. Att hitta en fungerande enhet borde vara prio ett under försäsongen, man draftade Stefen Wisniewski i andra rundan och jag gissar att planen är att han ska starta som center redan denna säsong. Khalif Barnes och tredjerundanvalet, John Barksdale, gör upp om RT. Robert Gallery på guarden, en starter i många har, har man också lyckats med att tappa under den här korta silly season. Där vill det till att andraårsspelaren Bruce Campbell blir frisk från sin skda. Snabbt. Det ser ju inte skrämmande ut precis...
  3. Kan Jason Campbell hitta jämnheten?
    Det här blir Campbells andra säsong i Jacksons offensiv och han måste visa jämnhet under försäsongen och fortsätta omfamna spelsystemet. I början av förra säsongen var han riktigt dålig och blev utbytt men avslutade säsongen bättre. Hue Jackson tror mycket på Campbell men Campbell måste själv hitta kemin med sina recievers och visa att han är den ledaren som detta offensiv behöver.
Raiders har länge varit ett av det mest straffade lagen i ligan, jag tror det går hela vägen tillbaka till deras guldålder. Den gula flaggan är en vanlig syn för Oakland Raiders, det här måste givetvis jobbas bort. Raiders vann NFL i mest accepterade penalties förra säsongen, 604 yards.
“It’s embarrassing. ... You can’t win if you keep going backward. I’ve told the team it’s got to stop. It’s not cool at all.” säger Hue Jackson till ESPN.

******

Medan man fortfarande har grava problem att få ihop offensiven så känns defensiven rätt så stadgad faktiskt, trots Asomughas försvinnande. Det låter som om det är färdigvärvat till defensiven i alla fall och om man lyckas utvecklas utan Asomugha så lär det vara de fyra främsta som ska ha credden. Det finns några riktiga ess i den delen av laget. Richard Seymour är en framtida Hall of Famer och med Kelly, Houston och Henderson så står man upp bra mot de flesta lag. Lägg där till pass-rushers Shaughnessy och Trevor Scott!

Trots förlusterna av bland andra Miller och Asomugha kan jag inte annat än se framemot den kommande säsongen. Det med någon form av skräckblandad förtjusning. Jag är fortfarande i det tillstånd att jag tror att det kommer bli en riktig fiaskosäsong, med tanke på vad man har tappat och inte ersatt med. Men jag kan ändå inte kringå det faktum att jag är oerhört förväntansfull och intresserad av att se vad det här unga laget kan göra.

Inga kommentarer: