söndag 20 november 2011

Har Eagles verkligen chansen till slutspel?

Eagles möter Giants i en helt avgörande match sent i natt och jag började kolla lite närmare på Eagles egentliga chanser till att nå slutspel och vad som är anledningen till att de inte levt upp till förväntningarna. Det blir inget direkt analytiskt inlägg utan det är väl snarare observationer.

Vi börjar med att backa bandet lite. Till vecka 9. Eagles har måndagsmatch mot Bears, Matt Forte springer 135 yards och man förlorar med 24-30. LB Brian Rolle uttalar sig på följande sätt till en lokal tidning efter matchen kring försvarandet mot Forte:

“We did well the last couple of weeks, but we came in tonight and probably took the guy a little too lightly and didn’t play as hard as we could,”

“I just feel like coming into this game we felt like we did pretty good the last couple weeks where we could come out and play just the same and get a win,” said Rolle. “But we’ve got to know that each week we’ve got to play harder because teams are getting better each week.

“I think we went into the game and were playing to win, but it wasn’t as urgent as the last couple weeks.”

Man tog alltså för lätt på hotet Matt Forte? En spelare som har mer yards än LeSean McCoy. I och med detta uttalande så säljer ju Rolle ut sitt defense och sina defensiva coacher. Där ligger problemet med årets Eagles. Det är för många spelare som bara tänker på sig själva och man håller inte varandra om ryggen. Man har inte ens stått upp för sin viktigaste spelare, Vick, då han har spelat dåligt. Men samtidigt så spär kommentarerna på ifrågasättande av Andy Reid. Spelarna har allt som oftast, enligt mig, sett oinspirerade och oförberedda ut under honom. Eagles fans har skrikit på hans avgång tidigare och den frågan har väckts till liv igen. Mitt tips är att Reid inte är kvar i Philadelphia nästa säsong även om han lyckas ta dom till slutspel.

På tal om det, slutspelet. Eagles behöver otroligt mycket, ja nästan osannolikt mycket, hjälp för att nå slutspel. Man har redan förlorat två nyckelmatcher (Falcons och Bears) så rent hypotetiskt är det nästan omöjligt att ta en Wild Card-plats. Det återstående alternativet är därför att ta hem divisionen, man har tre matcher kvar mot divisionsrivaler och trots att man själva möter Giants samt att Giants har ett tufft schema ser jag inte det som sannolikt att de ska tappa det här. I så fall inte till Eagles. Kanske till Cowboys.

Jag ska försöka klargöra hur små chanserna är för Eagles nu. Följande lag får inte gå bättre än 10-6: Cowboys (5-4), Detroit (6-3), Bears (6-3), Atlanta (5-4) eller Saints (7-3), Tampa Bay (4-5). Det är de lag, tillsammans med Giants (som måste stå för tidernas kollaps om Eagles ska vinna divisionen), som för tillfället har fler vinster än vad Eagles har och som just nu slåss om slutspelsplatser (49ers i NFC West känns rätt klara).

Man har alltså 6-7 lag framför sig nu i kampen om slutspelsplats. Dessutom måste man vinna 7 av sina 8 återstående matcher. Minst.

Det finns fortfarande en liten möjlighet för Eagles att nå slutspel men det känns knappast troligt. Deras största chans tror jag trots allt ligger i att Giants kollapsar totalt nu. För WC-platserna kommer att gå till Saints/Falcons (den som inte vinner divisionen) eller Bears/Lions.

Det är alltså en måstematch utöver dess like för Eagles i natt. Men med tanke på hur man har spelat den här säsongen så har jag inga förväntningar på att NFLs svar på Miami Heat spelar slutspel i januari.

Eagles fans kan nog redan sent i natt svensk tid börja laborera med mock drafts.

Inga kommentarer: