onsdag 6 oktober 2010

Jag fattar ingenting (Randy Moss till Vikings)

Om coach Bill Belichick verkligen är det geni han ofta nämns att vara så måste han verkligen ha ett ess i rockärmen som ingen har en aning om. Dagens trade är helt sanslös om man ser till den information vi har fått ta del av så här långt.

Patriots ger alltså upp sin stjärnreciever, Randy Moss, till Minnesota Vikings. ESPNs Adam Schefter rapporterar att man får ett tredjerundan val i 2011 års draft. Hade man låtat honom gå som FA nästa säsong hade man istället fått det samma i utbyte fast för draften 2012.

Man kan dissekera ner den här dealen på många sätt. Patriots gav bara upp en fjärderundan val då man fick Moss från Raiders, till mitt förtret, 2007. Moss har nu spelat mer än tre säsonger med Patriots han har hjälpt Tom Brady att slå åtskilliga rekord på vägen och det var mycket hans förtjänst att Patriots NÄSTAN gick obesegrade en hel säsong. Med tanke på allt detta så måste Patriots ses som vinnare trots att man aldrig vinna Vince Lombardi Trophy med Moss i laget. Man gav inte upp speciellt mycket för att få en ritkig superstjärna (som fick spela 2 Pro Bowls på sina 3 hela säsonger) som fångat 50 touchdowns på 52 matcher. Man har totalt gått 40-12 med Moss, och ännu mer imponerande; 11-5 med Matt Cassel som QB.


Traden av Moss är förbryllande och förvirrande.

Han är en matchvinnande reciever som ställer till det för opponerande defensiv och samtidigt öppnar upp för spelare som slot reciever Wes Welker, eller som i år rookie TEs Aaron Hernadez och Rob Gronkowski. Moss är ALLTID ett hot.

Även om Moss är inne på sista året på kontraktet och bara lyckats med nio receptions på säsongens första fyra matcher så är han otroligt värdefull för Patriots, i alla fall betydligt mer värd en ett val i tredje rundan. Är det bara jag som inte ser logiken i denna trade?

Patriots är ett lag som allmänheten och fansen kräver ska vinna en titel varje säsong. Utan Moss blir Patriots offence signifikativt försvagat och det är ett jätteproblem med tanke på hur lagets defence sviktat till och från så här långt på säsongen. Patriots måste lägga in ytterliggare växlar nu.

Ett amerikanskt statistikcentra har tagit fram en statistik som säger att Patriots har 10.5% sämre chans att gå till slutspel utan Moss. Hur den statistiken är framtagen har jag ingen aning om men det låter förvånansvärt troligt.

Det bara måste vara något mer bakom den här draften än att Patriots vill få ut något ur en spelare som blir UFA efter säsongen. Moss själv har ju hintat om att en kontraktsförlängning inte var något han ville. I en intervju ESPN gjorde i början på september (http://espn.go.com/blog/afceast/post/_/id/17943/moss-folks-dont-want-to-see-me-do-good) menar han att han känner sig oupskattade av huvudkontoret och folket i ledningen. Belichick ackae upp Moss offentligt och sa att han var en väldigt speciell spelare som är en tillgång för alla lag.

Redan i tisdags började det komma upp till ytan att Moss hade begärt att bli tradead (trejdad? hur fan ska man stava det?) redan efter öppningsmatchen mot Bengals och efter att ha blivit kastad till bara en gång i måndagens match mot Dolphins (0 receptions) konfronterat Belichick.

Kanske finns det lite oro i laget kring Moss och hans beteende, kanske blir Patriots bättre bara av att göra sig av med honom. Ett klassisk "addition by subtraction"-drag. Kanske blir hela Patriots mer fokuserade nu.

Vi kanske får veta mer när Moss packat upp sin träningsbag i Minnesota.

Först då, och knappast före, kanske denna trade känns mer förnuftig. Men än så länge så känns hela den här soppan verkligen konstig.

(Moss är tillbaka i The Purple and Gold)

Inga kommentarer: