lördag 21 januari 2012

AFC Championship. BAL@NE.

VS.

Plats: Gillette Stadium, Foxborough
Tid: 21.00
TV: TV10, Viasat Fotboll HD, CBS

Efter en enkel seger mot Broncos förra helgen så ser det onekligen ut som om New England Patriots är på väg mot deras femte Super Bowl på 11 säsonger. I vägen står Baltimore Ravens som hade problem med Texans förra omgången, man klarar sig dock långt på sitt underbara defense och det är just defensiven som kommer att stå inför den viktigaste uppgiften imorgon. Stoppa Brady.

Inför förra helgen hade Patriots förlorat tre raka slutspelsmatcher (varav en var SB42) men mot Broncos var det inget snack. Man hade ganska snart en ledning med 14-0 och segersiffrorna skrevs till hela 45-10, Tom Brady kastade för 363 yards och tangerade slutspelsrekordet med sex TD-pass i en match. Brady fullständigt plockade sönder Broncos försvar men att upprepa den bedriften i morgon mot Ravens (13-4) kommer inte att gå lika lätt, det törs jag lova. Baltimores D är rankad trea i ligan med endast 16.6 poäng och 288.9 yards tillåtna per match. Dessutom är man bäst i AFC vad det gäller sacks, där har man lyckats skrapa ihop 48 stycken (varav 14 av Terrell Suggs). Utmaningen för Pats passing attack (#2 i ligan) blir att försöka lirka ett passförsvar som endast ger upp drygt 196 yards/match.
"The Ravens "are the best team we've faced all year," säger Tom Brady. "There's no one that's going to overlook a team like that. It would be impossible to do. They present a ton of challenges in all three phases of the game ... they're physical, they're tough, they can cover."They've got some of the best players in the history of the NFL at their position, in Suggs, Ray Lewis, Ed Reed and Haloti Ngata"

Brady vet vad som väntar honom, alla de namn han nämner i citatet här ovan var med då Ravens slog Patriots i slutspelet för två år sedan. Den gången kastade Brady tre interceptions, kastade bara för 150 yards och blev sackad tre gånger. Efter de första 15 minuterna den matchen så låg man under med 24-0. Matchen slutade 33-14 till Ravens. Även den gången tror jag att matchen spelades i Foxborough så stämningen på Gillette Stadium lär vara bekant: "We've gone (to Foxborough) and played before," säger Ravens QB Joe Flacco."We have won in New England. They are one of the teams, like us, that's tough to beat at home. We know how tough it is to go into a place like that, a place like here, and win a football game. So we're going to have to make sure we prepare well all week and bring our A-game up there."

På tal om "A-game". I en radiointervju tidigare i veckan så uttryckte Ed Reed sin oro över lagets förmåga att leverera då man bara gick för 227 yards mot Texans. Reed själv var nog den som avgjorde matchen med en interception i slutet av matchen. Det här är vad han sa och som har skapat stora rubriker:
"I think a couple of times he needed to get rid of the ball. It just didn't look like he had a hold on the offense.I think Flacco can have a breakout game, especially after last week. ... I know he is definitely coming back to show himself off."

Flacco ville först inte bemöta citatet men sa följande till lagets hemsida:

"It was a little funny to me, I was a little caught off guard. It is what it is, we talked about it. It's not really that big of a deal."

Det verkar, av någon anledning, ha tagit hårt på Flacco och jag verkar vara den enda som inte fattar någonting. Jag har sett presskonferenser på ESPN i dagarna då detta återigen har tagits upp och visst ser Flacco bekymrad ut. Reeds uttalande är det inget fel på i mina ögon. Flacco hade ingen bra match och Reed säger att han vet att Joe kan göra bättre i från sig - och tror att han kommer att göra det. Det är ju inte så att han sågar sin egen lagkamrat vi fotknölarna precis och det är ju inget nytt han tar upp. Jag är övertygad om att Flacco själv inte tycker att han gjorde en bra match och de offensiva spelarna och tränarna hade garanterat redan pratat om det tillsammans innan Reed uttalade sig.

Flacco är annars den enda QBn i historien att vinna en slutspelsmatch varje säsong under hans fyra första i ligan. Han kastade bara för 176 yards hade två TDs förra helgen. Dessutom blev han sackad hela fem gånger och missade många enkla kast. Så Reeds kritik är ingen nyhet och den är befogad. Inte nog med att Flacco hade en dålig dag så svek även springspelet, något som man inte kommer att ha råd med imorgon. Ray Rice tog bara 60 yards på 21 carries då Ravens totalt sprang för ynka 87. Deras snitt innan matchen låg på 125.
"I would anticipate, against the team we're about to play, you have to do a better job offensively in terms of stats and points," säger coach John Harbaugh, vars lag bara tog tre poäng de sista 46 minuterna förra helgen.

Förhoppningsvis så fungerar Ravens offensiv på söndag kväll för deras defensiv kommer att ha fullt upp med att försöka få stopp på Pats TEs Aaron Hernadez och Rob Gronkowski. Den senare av dom tror jag att jag har tagit upp tidigare, han slog ju i år NFL-rekord både i antalet yards för en TE (1327) och antalet TDs (17), mot Broncos tangerade han ytterligare med sina tre scores. Hernadez var tvungen kliva av mötet mot Denver efter en lättare hjärnskakning. Han kommer dock att vara fit for fight imorgon.

Patriots har ett rejält övertag på Baltimore om man kollar grundseriematcher. Där har Pats vunnit samtliga sex möten. Brady är 4-1 mot Ravens och då är den där slutspelsförlusten inräknad. Dock så är hans quarterback rating mot Ravens 71.4 och vad jag har hört så har han inte en sämre rating mot något annat lag i ligan.

Jag ser fram emot den här matchen som jag tycker hamnat lite i skuggan av 49ers-Giants. Den här matchen känns helt klart minst lika het. Tom Brady är tillbaka i gammal storform vilket är underbart att se. Nu går man upp emot en av mina stora favoriter att ta hem det här. Något jag hävdade att Ravens var redan på försäsongen. Får man ordning på offensiven, både vad det gäller pass och rush, samtidigt som D gör en bra match och plockar ner Brady. Då bär det av till Indianapolis. Går man dit så har man alla möjligheter att bli första AFC-laget att ta hem alltihop sedan Steelers lyckades med det 2009.

Favoriter:
Med tanke på hur Baltimore sägs ha spelat förra matchen (har inte sett den själv) och hur bra Brady och Pats O var mot Broncos så säger jag att Patriots är favoriter i den här matchen. Men det är inte bara ovan nämnda aspekter som spelar in, Tim Tebow var ju inte helt plötsligt pissdålig mot New England utan han var snarare chanslös mot ett riktigt bra defense. Favoritskapet på Patriots är dock knappt, med ett fungerande springspel och ett D som spelar som jag vet att man kan så tror jag inte att Patriots orkar stå emot. Jag tror att vi ganska tidigt i matchen kan skönja ett spår hur det kommer att sluta. Så som jag ser det är helt upp till Ravens. Men fram till matchstart så får favoritskapet ligga på hemmalaget.

Inga kommentarer: