söndag 8 januari 2012

Wild Card Round. ATL@NYG.

VS.

Plats: MetLife Stadium, East Rutherford
Tid: 19.00
TV: TV10, Viasat Fotboll HD, FOX

New York Giants började säsongen med att gå 6-2 innan de förlorade fyra raka matcher och tankar om tidigare säsongers kollapser började göra sig påmind. Då tog man sig i kragen och vann tre av sina fyra avslutande matcher, däribland vinsten mot Dallas förra helgen (31-14). Nu säger man att man har samma känsla i laget som man hade under mästerskapssäsongen 2007 då man slog ut tre divisionsvinnare innan man chockade de obesegrade Patriots i Super Bowl. RB Brandon Jacobs förklarar:
"I would not want to face the New York Giants in the playoffs right now. I got the same feeling (that I had in 2007). There's a lot of guys that are here that weren't here a couple of years ago when we went, but it's the same kind of feeling that I have."

Atlanta å andra sidan är återigen tillbaka i slutspel och man har haft några tunga nederlag de senaste åren. Förra året var man ju seedade som nummer 1 innan man stötte på och förlorade mot Packers i divisionl round. 2008 var Matt Ryans första säsong i klubben och även då gick man till slutspel men åkte ut mot ett Arizona som slutligen gick hela vägen till Super Bowl. I ingen av dessa två matcher har Falcons varit uträknade och är inte det ikväll heller men för att gå vidare så krävs det att man har lärt sig läxan.

Matt Ryan hade sin bästa säsong med 29 TD-pass lika många som Eli Manning som ikväll står på andra sidan. Ryan passade och för strax under 4200 yards och avslutade säsongen 92.2 i passer rating. Eli Manning var 67 yards ifrån att bli säsongens fjärde QB att nå 5000 yards men fick en tröst i att han för andra gången valdes in till Pro Bowl. Han slog rekord med sina 15 4th quarter touchdowns. Det är värt att notera att Manning lett sitt Giants till fem vinster trots att man legat under inför sista Q.

Men Mannings säsong har också gjort att en annan spelare verkligen blommat ut. Victor Cruz var tredje bästa reciever under grundserien med sina 1536 receiving yards och de senaste två matcherna har han stått för två riktigt mäktiga spel. 99 yard TD reception mot Jets och 74 yard till TD mot Dallas i söndags. Han har verkligen gett ytterliggare en dimension till Giants offensiv och Falcons måste var på tårna.

Giants har en viktig uppgift framför sig. Stoppa Michael Turner. Turner är trea i ligan med sina 1340 rushin yards. En oerhört kylig spelare som är bra på att hitta luckor i försvaret och jag tror att man kommer att använda sig mycket av honom då man förmodligen har rätt stor respekt för Giants pass rush. De senaste två matcherna har Giants D imponerande 11 sacks.

När Giants vann Super Bowl så spelade man samtliga matcher på bortaplan och faktum är att man inte har vunnit en hemmamatch i slutspelet sedan NFC-finalen mot Minnesota år 2000. Senast Falcons van en slutspelsmatch var 2004 då man slog Rams.

Favoriter:
Det finns potential i den här matchen att bli den absolut jämnaste under Wild Card-rundan. Man är rätt jämna både offensivt och defensivt men jag vill ändå säga att Giants är en favorit här. Man har spelat riktigt bra på slutet och lagets pass rush kommer att ställa till det något oerhört för Matt Ryan. Lyckas man samtidigt neutralisera hotet från Turner så är halva matchen vunnen. Men offensiven måste leverera och trots att Manning varit riktigt bra de senaste veckorna så lever jag fortfarande kvar med det att han är oerhört ojämn. Han måste bevisa mig fel. Ett bra slutspel och jag kan släppa det.


1 kommentar:

Anonym sa...

Julio Jones?