fredag 20 januari 2012

The City that knows how!

Divisional Round Game
San Francisco 49ers - New Orleans Saints
36 - 32

Den 10 januari 1982. Joe Montana hittar Clark för en fantastisk touchdown, en touchdown som avgjorde NFC-finalen det året och som dessutom kanske är en av de mest visade i ligans historia. Jag snackar givetvis om "The Catch". 17 år senare, 1999, föder en annan Hall of Famer "The Catch 2". Steve Young avgör Wild Card-matchen med tre sekunder kvar genom ett TD-pass till Terrell Owens. I lördags skapade Alex Smith sitt egna oförglömliga spel, något som media och spelare valt att döpa till "The Grab".

Nio sekunder återstod av matchen då Smith kastade ett 14 yards TD-pass till Vernon Davis, detta drygt en minut efter att Drew Brees gett sitt Saints ledningen genom ett 66 yards TD-pass till Graham (följt av en lyckad 2-point conversion). "You've got to call it 'The Grab,' " sa Davis om sin matchavgörande TD. "We were down. I had to make it happen to take my teammates where we want to go." Ett härligt sätt att fira "The Catchs" 30års jubileum på. Men det var inte bara det avgörande passet i slutsekunderna som Smith gjorde bra denna kväll, han hade två TD-pass i första quartern och sprang själv in en 28 yards TD med två minuter kvar av matchen. Han var 24/42 för 299 yards och hade noll interceptions. Brees å andra sidan hade två stycken turnovers vilket bevisar att även ett old school defense fortfarande fungerar i dagens moderna fotboll.

Matchens sista minuter var något av det roligaste och bästa jag har sett i NFL. Båda QBs bjöd upp och vi fick uppleva en mäktig passningsduel mellan två, för dagen, riktigt bra spelare. Matchens show avslutades i samma endzon som Young hittade Owens med tre sekunder kvar, den där WC-matchen mot Packers -99 (den motsatta som The Catch uppkom i). The Grab innebar att 49ers vann i sin första slutspelsmatch på nio år och att man nu på söndag går upp emot ett ett oerhört formstarkt Giants som nyss slagit ut de regerande mästarna.

49ers säsong har annars varit full av segrar som denna, i slutminut och efter att ha legat under. Man har hämtat upp underläge till vinst fem gånger denna säsong och Smith hjälpte sitt 49ers att bli det enda laget i historien att ändra underläge till ledning två gånger under de tre sista minuterna i en slutspelsmatch. Vernon Davis grinade vid sidlinjen efter matchen och han verkar ha lärt sig den tjock playbook som han tidigare sagt han blivit helt överrumplad av för han hade sju mottagningar för 180 yards (25.7 yds/catch). Nytt rekord i receiving yards i en slutspelsmatch för en TE.

Men nog om Smith och Niners för ett tag. Det fanns ju motståndare också. Drew Brees var riktigt bra, precis som han varit under hela den här säsongen:
"It stings right now because of the expectation level that we had coming into this tournament and understanding that if we win here we're into the NFC championship game and anything can happen. That's tough. Tough to swallow at this point."

Men faktum är att Brees hade stora problem med framför allt Donte Whitner som tillsammans med sitt defense satte en oerhörd press på Brees matchen igenom. Något som också ledde till en hel del stressade beslut med efterföljande turnovers från Brees sida. Defensiven har en stor del i att Niners nu är en vinst ifrån Super Bowl för första gången sedan 1995. Brees passade ändå för 461 yars, var 40/63 och hade 4 touchdowns. Men han var som sagt satt under hård press och blev sackad tre gånger och hade två interceptions (hans första i slutspelet på fem år) och målet om att återigen få uppleva Super Bowl grusades med 9 sekunder kvar. Saints har fortfarande inte vunnit en slutspelsmatch på bortaplan och i och med förra veckans förlust på Candlestick är man nu 0-5.
"Kind of an unbelievable game the way it went back and forth," sa coach Sean Payton på presskonferensen efter matchen. "It's obviously a difficult game to lose."

Det är rätt uppenbart att 49ers är det laget av dessa två som kommit längst sedan man möttes i träningsmatch i augusti (en match Saints vann med 24-3) och nu har folket i San Francisco återigen börjat drömma om att få uppleva samma glansdagar som man hade under Montana, Rice, Lott och Young. Jag anser att man har ligans kanske bästa defensiv och deras Special Teams håller jag också otroligt högt. Som sagt, folket har börjat drömma igen. Det gör dom rätt i för det ser ut som om San Francisco 49ers har något på gång. Jag älskar det!

Noterbart:
  • All-Pro David Akers, Niners mest erfarna spelare slog rekord den här säsongen med 44 field goals i lördags satte han tre. Tre oerhört viktiga från 25, 41 samt 37 yards.
  • Det var slutsålt på Candlestick Park, 69 732.
  • Saints hade förlorat fem fumbles på hela säsongen men tappade hela tre stycken mot Niners.
  • Brees noterades den här säsongen för 6404 yards. Ännu ett rekord slaget då han passerade Marinos rekordsäsong från 1984 (6085).

Inga kommentarer: