söndag 22 januari 2012

NFC Championship. NYG@SF.

VS.

Plats: Candlestick Park, San Francisco
Tid: 00.30
TV: TV10, Viasat Fotboll HD, FOX

Matchen om NFC-titeln blir en stenhård match mellan två lag som redan har en rätt het historia gentemot varandra. Niners och Giants har mötts sju gånger i slutspelssammanhang och vinnaren i nattens klassiska derby kommer att spela Super Bowl. Båda lagen ut sina high-powerd offenses i sina möten förra helgen och man både Packers och Saints åkte ut redan i divisional round. Många är nog överraskade över att det är dessa två lag som spelar semifinal. Det är förståeligt.

Jim Harbaugh tog i år över ett lag som ifjol gick 6-10 och ledde dom till 13 vinster och klubbens första slutspel på nio säsonger förra helgen coachade han också sitt lag till en dramatisk seger mot Saints. Efter 14 spelade matcher så såg inte Giants alls ut som en lag som ens skulle kunna gå till slutspel. Om jag minns rätt så var man då 7-7 men genom två riktigt bra matcher och vinster över både Jets och Cowboys så tog man hem NFC East. Efter det har det blå tåget bara ångat på och man är det första laget att börja sitt slutspel i wildcard-rundan för att sedan vinna två matcher med 17 poäng eller mer. 10/12 av de lagen som vunnit sina två första slutspelsmatcher med den marginalen har sedan gått hela vägen och tagit hem Vince Lombardi Trophy. Giants är 4-0 i NFC championship, statistiken talar onekligen för dom.

Giants pass-rush har verkligen vaknat och har en stor del i att man nu vunnit fyra raka matcher. 17 sacks de fyra senaste matcherna och hela fyra stycken på Aaron Rodgers förra helgen. Jason Pierre-Paul, Osi Umenyiora och Justin Tuck har samtliga steppat upp och gett ett av ligans mest respketrade defenses ytterligare en dimension. 49ers har också en rätt okej defense. Man har ligans bästa rushing defense som bara tillåtit 77 yards under säsongen, dessutom har man en pass rush - ledda av Aldon Smith - som är riktigt bra. Den här säsongen har Niners defensiv fått ryktet om att leverera, som man kallar det där borta, bone-crushing hits.
"We're not really trying to hurt people," säger S Donte Whitner. "But when we play physical, people get hurt."

Det är alltså två riktigt bra försvar som springer ut på Candlesick en halvtimme efter midnatt. De som ska försöka lirka upp dessa försvar är två QBs som har haft rätt olika karriärer trots att de båda gick som nummer #1 nära inpå varandra. Eli Manning gick som nummer 1 2004 och var 67 yards från 5000 yards den här säsongen och hans spel det här slutspelet får en att tänka på 2007 års Giants. New York senaste Super Bowl där Manning dessutom utsågs till MVP.
Alex Smith gick som nummer 1 året efter Manning men han har aldrig hittat rätt, förrän nu under Jim Harbaugh. I år ledde han en offensiv som hade minst antal turnovers i hela ligan och hans två touchdowns i förra matchens två sista minuter var oerhört imponerande.


San Francisco är 4-3 i slutspelet mot Giants som har vunnit det enda championshipmötet laget emellan. Lagen möttes dock så sent som för bara drygt två månader sedan, en match som 49ers vann med 27-20. En match utan spelare som Ahmad Bradshaw och Delanie Walker. Manning kunde ha tagit den matchen till OT i slutminuten men ett 4th-down pass bröts av en försvarare. Men redan då såg gav Giants försvar 49ers en riktig match och tillät bland annat inte en enda yard från Frank Gore. Nu känns det dessutom som om man är ännu bättre.

Favoriter:

49ers har verkligen imponerat på mig i år och man är onekligen ett lag för Super Bowl. Jag får dock en känsla av att Giants har något riktigt bra på gång och det är svårt att inte dra paralleller med Giants -07 och fjolårets Packers. Med ligans, i min mening, just nu starkaste defensiv, en bättre och mer erfaren QB samt en självförtroendeboostande streak så tror jag att Giants faktiskt tar hem det här. Det skulle, om jag får rätt i båda matcherna, att vi får en rematch mellan Patriots och Giants. Hur väl hade inte det smakat?

Inga kommentarer: