lördag 7 januari 2012

Wild Card Round. DET@NO.

VS.

Plats: Mercedes-Benz Superdome, New Orleans
Tid: 02.00
TV: TV10, Viasat Fotboll HD, NBC

Trots sin relativt färska SB-titel, sina senaste slutspelsframträdande och sin rekordsättande offensiv så är Saints trots allt ett mediokert lag när det kommer till slutspel. När de påbörjar sin jakt på en andra ring i natt går man upp mot ett Lions som vill ta ytterligare ett steg framåt.

Från och med sin första säsong 1967 till och med säsongen 2005 hade Saints ligans tredje sämsta vinstprocent (40%). Detta förändrades ju som bekant i och med Sean Payton och QB Drew Brees ankomst 2006, sedan dess är Saints 62-34 och om matten är med mig så är det en vinstprocent på drygt 65%. Något som placerar Saints som sexa i den tabellen om man utgår från 2006 års säsong. I år har man dessutom tangerat franchiserekordet på 13 vinster från 2009 samtidigt som Drew Brees satt en hel del individuella rekord: Han slog Marinos 27 år gamla rekord i antalet passning yards på en säsong och noterades för totalt 5476 yards. Han är ny rekordhållare i antalet passningar (468 varav 46 till TD) och han han noterades för 300+ yards i hans sju sista matcher och slog ett rekord han sedan tidigare hade. Dessutom slog Saints i år nytt rekord i totala antalet yards - 7474.

Tidigare under den här rekordsäsongen så har ju Saints faktiskt mött Lions en gång. Den fjärde december i år, då precis nu, på Superdome. En vinst som var relativt enkel. Saints ledde med 24-7 i halvtid och kunde vinna med hela 31-17.

Men mycket vatten har flutit under de fyra senaste veckorna. Både Lions och Saints har spelat bättre fotboll efter det.

När man mötte Saints där i början av december så hade Lions bara vunnit två av sina sju senaste matcher (dock efter att ha start 5-0 för första gången på 55 år) men efter ytterligare en förlust så studsade man tillbaka och vann tre raka. Därmed var man i slutspel för första gången sedan 1999.

Detroit går in i det här slutspelet med endast en slutspelsvinst efter det att man slog Bengals i finalen 1957. Att vinna den här gången lär inte heller bli lätt då Saints är 8-0 hemma i Superdome för första gången och man avslutade också säsongen med åtta raka vinster. Saints är på jakt efter sin femte raka slutspelsvinst hemma på Superdome och man är nog rejält revanschsugna efter fjolårets debacle mot Seahawks(36-41). Men Brees kommer att ha ett alternativ mindre nu när WR Lance Moore(52 receptions och 2a i laget i antal TDs) är borta.

Brees rekordsäsong har vi redan nämnt och är väl rätt allmänt känd men Lions kommer till match med sin alldeles egen 5000 yards-man. Efter att ha varit skadedrabbad sina första två säsonger så har Stafford stått för en enastående säsong med 5038 yards och 41 touchdowns, nytt klubbrekord. Recievern Calvin Johnson var fem yards ifrån att även han slå klubbrekord i antal recieving yards. Calvin Johnson har visat sig vara en av ligan bästa spelare på sin position den här säsongen.

De senaste fyra säsongerna har lagen drabbats samman tre gånger, Saints har vunnit samtliga. Förutom årets vinst så vann man med 45-27 2009 och med förkrossande 42-7 för fyra år sedan. På dessa fyra matcher har Brees 1051 yards, 11 TD och en interception. Stafford har 408 yards, en TD och fyra interception i sina två matcher mot Saints. Allt talar alltså för att Brees vinner den kampen, eller?

Lions har aldrig mött Saints i slutspel och man är oroväckand 3-8 i New Orleans.

Favoriter:
Det är onekligen två bra lag med två bra offensiv som går upp emot varandra men statistiken och hemmaplan talar ju för Saints. Många tror att det kommer att bli en ganska enkelt, jag har varit inne på samma linje tidigare under veckan, ifjol skulle man promenera hem matchen mot Seahawks men förlorade. Matchen ska spelas av först. Skillnaden denna gång är att Saints har hemmaplan och det är den som gör dom till knappa favoriter i en match jag tror kan bli väldigt underhållande.



1 kommentar:

Anonym sa...

Tror Lions kan skrälla här.

Annars tror jag på Cinci, Steelers och Atlanta.