fredag 6 januari 2012

Bloggen rankar slutspelets QBs

Det har gått en trend de senaste åren. Det laget som vunnit Super Bowl har även haft ligans i särklass bästa QB. Att ranka slutspelets QBs ter sig alltså inte så märkligt, genom att göra det kanske vi kan förutspå hur detta kommer sluta.

1. Aaron Rodgers, Packers
Det här kommer givetvis inte som någon överraskning men Rodgers är ligans bästa QB och han är kapabel till att skicka ut lag från slutspelet på egen hand.

Han har haft en otrolig säsong med sitt 15-1 Packers och man är seedade som #1 i NFC. Han är verkligen ägt den här säsongen och jag hittar väldigt få argument emot att han ska bli årets MVP. Det är dessutom lite som talar emot att han kommer att leda sitt Packers till en andra raka ring.

2. Tom Brady, Patriots
Jag vet inte hur många som märkte det men i grundseriens sista match mäktade Brady med detsamma som Brees blev så hypead för veckan innan. Han slog Dan Marino tidigare rekord och noterades för över 5200 passing yards.

Han tog sitt Patriots till en #1 seed och har haft en riktigt bra och stabil säsong. Det gör honom till ligans näst bästa QB.

3. Drew Brees, Saints
Han har i princip allt. Han har rekordet i antal passing yards på en säsong och han har en Super Bowl-ring. Men om vi ska se till helheten så misslyckades han ändå med att ge sitt lag hemmaplansfördel. Något nummer ett och två på den här listan lyckades med. För att hamna topp två på den här listan hade det krävts att han lett Saints till en first round bye.

4. Matthew Stafford, Lions
Fyra personer har lyckats komma över 5000 passing yards på en säsong i NFLs historia. Dan Marino, Drew Brees (2), Tom Brady och Matthew Stafford. Lägg där till att Lions QB passade till drygt 40 TDs och det står klart att han är en av ligans bästa QBs.

Stafford är onekligen en bra spelare och han har nu dessutom börjat visa upp den där ovanligt starka och precisa kastarmen som fick Lions att välja honom som nummer 1 totalt i 2009 års draft.

5. Eli Manning, Giants
Han hävdar själv att han håller samma nivå som Brady. Det är inte sant. Även om han nu gjort Victor Cruz till en stjärna och ledde sitt Giants till en avgörande vinst mot ärkerivalen Dallas så lurar han inte mig.

Manning är alldeles för ojämn och större delen av säsongen var inte bra. Han har visserligen dragit ner på sina turnovers men dom är fortfarande på tok för många.

6. Ben Roethlisberger, Steelers
Trots hans debacle utanför plan så har jag alltid tyckt att Big Ben är en av ligans bästa quarterbacks. Men efter att ha sett honom haft stora problem under 2011 börjar jag tveka. Nu har han visserligen varit skadad mest hela tiden och ändå spelat helt okej. I slutspelet måste han dock upp om Steelers ska ha någon chans.

7.Matt Ryan, Falcons
Han kanske äntligen har fattat galoppen?

Matt Ryan hade 29 touchdowns den här säsongen och bara 12 interceptions är ganska bra med tanke på att han dessutom loggade över 4000 passningsyards.

8. Andy Dalton, Bengals
Jag gillar Dalton. Skarpt. Jag anser att han är årets rookie.

Jag kan dock inte, även om jag kanske hade velat, sätta honom högre upp på listan. Han faller på att han saknar slutspelserfarenhet och "bara" 9-7 den här säsongen. Han kan dock mycket väl gå om några av namnen här ovanför om han gör en eller två bra matcher.

9. Joe Flacco, Ravens
Det här kanske överraskar en del men faktum är att Flacco blandat bra resultat i år med riktigt bedrövliga insatser. Hans inkonsekvens gör att han hamnar utanför den övre halvan på en här listan.

Här kan däremot trenden brytas. Ravens är en av mina favoriter att ta hem Super Bowl men det kommer inte att bero på deras QB.

10. Alex Smith, 49ers
Han är en game manager men han har problem när 49ers kommer in i red zone. Frank Gore drar ett oerhört stort lass och Niners offensiv är upplagd på ett sånt sätt att det ska bli så enkelt som möjligt för Smith. Han kommer inte att spela en stor roll när det kommer till det offensiva för 49ers i slutspelet.

11. Tim Tebow, Broncos
Nu antar jag att jag kommer att reta gallfeber på några men så är det. Han är slutspelets näst sämsta QB just nu och innan han har bevisat att han kan kasta och sätter upp bra stats kan jag inte sätta honom högre på den här listan.

Men Tebows tid kommer. Var så säkra.


12. Texans
Ja, vem kommer man att slänga in där? Det spelar ingen roll för man har den sämsta QB-situation av samtliga slutspelslag.

Yates, Garcia eller Delhomme. Du hör ju. Det håller inte alls. Däremot har dom ett springspel som kan ta dom från första rundan.

Inga kommentarer: