söndag 29 januari 2012

Billy Cundiffs miss tog Pats till Super Bowl.

AFC Conference Championship
New England Patriots - Baltimore Ravens
23 - 20

Tom Brady och Patriots fick hjälp från oväntat håll när man i söndags blev klara för Super Bowl. Baltimores kicker Billy Cundiff missade ett enkelt FG från 32 yards när endast 11 sekunder återstod av matchen. Från det avståndet sätter han 10/10 på träning men när det gällde som mest så pallade han inte för trycket och blev Baltimores mest miserabla person på ett ögonblick. Personligen så tycker jag inte alls att man bara ska lasta Cundiff för missen, redan live via twitter ifrågasatte jag Ravens coacher. Det var rent idiotiskt att inte ta den sista timeouten i det läget. Att ge Cundiff lite andrum. Nu blev det så att han var tvungen springa ut på planen och skynda fram sparken för att hinna innan tiden tog slut. Lägg en halvdan snap till ekvationen och du får ett svar på varför Cundiff missade.

I vanliga fall så brukar inte Tom Brady behöva någon extra hjälp men han var rent riktigt dålig denna söndagskväll. Något som han själv erkänner:
"Well, I sucked pretty bad today, but our defense saved us."
Ja, Patriots defensiv var faktiskt riktigt bra dagen till ära och trots att han sög så var det ändå Brady själv som avgjorde matchen med en 1-yard TD-dive med 11 minuter kvar att spela. Det visar vilken otrolig atlet han är. Med risk för sitt eget liv hoppar han alltså, med huvudet före, rakt in i en mur av stora 120+ kilos försvarare. Förutom den avgörande TDn så hade han alltså en dålig dag med 239 passing yards och två interceptions och för första gången på 36 matcher så passade han inte till en enda TD.


Slutminuterna var precis så spännande och underbara som det ibland kan vara i amerikansk fotboll och jag antar att stora delar av Patriots trupp nog var skakade som höstlöv av nervositet där ett tag. En nervositet som snabbt byttes mot eufori när Cundiff sparkade bollen till vänster om målet. Bilderna på många av Ravens spelare när det stod klart att man missat Super Bowl och tre så enkla poäng var priceless men ändå på något sätt rätt tråkiga. Att se Cundiff tomma blick gav mig en klump i halsen, det som hände honom här är nog inget man ens skulle önska sin värsta fiende. Lyckligtvis tog han det som en man och gjorde det enda rätta, glöm och gå vidare: "It's a kick I've kicked probably a thousand times in my career. I went out there and didn't convert. That's the way things go."


Patriots är nu på god väg mot sin fjärde SB-titel under Brady/Belichick det enda återstående hindret är New York Giants som slog 49ers efter en spännande match som gick till övertid. Enligt Las Vegas så är Patriots favoriter med tre poäng. Senast Patriots var i Super Bowl hade man gått dit obesegrade men även då stod Giants för motståndet, och vi vet ju alla hur det slutade. Denna gång är man i Super Bowl utan att ha dominerat säsongen på samma sätt men man är ändå där efter att vunnit 10 raka matcher. Det var dock på håret, Ravens hade en god chans att avgöra matchen två plays innan Cundiffs miss. Jag, och säkert många med mig, trodde att Lee Evans hade bollen under kontroll i endzone men i precis rätt ögonblick dök Sterling Moore upp och slog bollen ut händerna på Ravens WR.

"It's a pretty mentally tough team," sa Brady om Ravens. Jag är dock rätt övertygad om att han tycker att Ravens är rätt tuffa även fysiskt. Han tog emot en rejäl smäll när han hoppade in sin TD och han skällde dessutom ut Ray Lewis rejält då han tyckte att Lewis tacklat honom onödigt hårt och våldsamt.

Baltimores D skulle dominera över Patriots dito sas det inför matchen men det skulle visa sig att Pats 31-rankade D var minst lika bra som Ravens. Man steppade upp rejält då det verkligen gällde och man fullkomligt tog bort Ray Rice som bara tog 78 yards den här matchen. Brandon Spikes snappade upp en interception från Flacco som fram tills dess hade spelat riktigt bra och passat till två TDs. När sedan Ravens var nära att sätta en sen, förmodligen avgörande, TD så stängde Pats verkligen butiken."It's two great football teams, two gladiators, I guess, just kind of going at each other at the end, and I'm proud of our guys," sa Harbaugh efter matchen. "You know, we've got 53 guys, mighty men, as we like to call them -- and they fought, and we came up a little bit short, as 53. You know, 53 win and 53 lose."

Med Rice eliminerad av Pats försvar så var Baltimore tvingade att förlita sig på Joe Flacco som nog gjorde sin bästa match den här säsongen, kanske till och med en av de bättre i karriären. Flacco har tagit sitt Ravens till slutspel i samtliga fyra säsonger han varit i klubben men aldrig hela vägen till Super Bowl. I söndagens AFC-final passade han för över 300 yards, var 22/36 och hade två TD-pass. Så förlusten går absolut inte att skylla på Flacco (vilket knappast någon heller lär göra, Cundiff lär nog ligga mer risigt till där).
"I don't know if I ever will prove anything," sa Flacco. "I just play the same way. We lost; someone has to. But we laid it all out on the field."

Jag orkar inte gå in spel för spel, ingen kan väl ha missat den här matchen och ni vet på vilket sätt det slutade på. Billy Cundiff kommer aldrig mer i sin karriär bli förknippad med något annat än det där missade field goalet. Han kommer inte att bli av med den stämpeln förrän han eventuellt avgör en AFC-final eller ett Super Bowl. Givetvis oerhört tråkigt för honom men det är på grund av den här spänningen och dramatiken vi varje söndag sitter uppe till fem på natten och följer den här underbara sporten. Cundiff får vara glad över att Ravens nog kommer att vara en contender även nästa säsong.


Noterbart:
  • Det här är Bradys femte resa till Super Bowl. Lika många som John Elway har...
  • ... skulle han dessutom gå och vinna SB46 så är han den QB som vunnit flest slutspelsmatcher i NFLs historia (om jag minns min statistik rätt).
  • Det här är Patriots sjunde framträdande i Super Bowl, man är nu en match bakom Dallas och Pittsburgh.
  • Pats är 7-1 i AFC-finaler, 4-0 hemma.
  • Brady/Belichick är den första tränar/QB-konstellationen att spela fem Super Bowls.
  • Ravens var 7-0 mot årets slutspelslag under säsongen innan söndagens förlust.
  • Ravens hade det tungt på bortaplan i år och slutade 4-5.

Inga kommentarer: