onsdag 4 januari 2012

Vecka 17 - vilken holmgång

Vecka 17, sista omgången, brukar bjuda på viktiga matcher av slutspelskaraktär och det gällde även i år. På nyårsdagen hade åtta lag fortfarande en teoretisk chans att gå till slutspel.

Låt oss ta det steg för steg. Denver Broncos skulle enkelt slå Cheifs men det var den förra Denver-QBn Kyle Orton som fick sista ordet då Chiefs överraskande vann med 7-3 i en match som var oerhört dålig. Eller, Chiefs defensiv ska ha credd. Man var återigen riktigt bra. Tim Tebow försökte sig återigen på en av sina sena comebacks men misslyckades och han satte bara sex av sina 22 passningar för 60 yards och han hade en interception. Lyckligtvis, för Denver, så gick man till slutspel i alla fall då Oakland Raiders fullständigt kastade bort sina chanser. Att Denver förlorade innebar nämligen att Raiders äntligen, efter åtta år, kunde få spela slutspel igen. Bara man lyckades slå San Diego Chargers hemma.
Om matchen mellan Broncos och Chiefs var dåligt och tråkig så var den här matchen något helt annat där två QBs verkligen levererade, och matchen var spännande in på slutet. När drygt fem minuter återstod av matchen ledde Chargers med 38-26 efter en grym match av Rivers (19/26 310 yards 3 TD 1 INT). Palmer sökte en reciever på vänsterkanten, matchen kanske viktigaste kast, men det blev interceptat. Om det var ett kasst pass av Palmer eller en dåligt sprungen route av recievern låter jag vara onämnt. Jag har nämligen redan förträngt det.

Matchen i Oakland slutade således 26-38 och Denver Broncos jublade. Man var i slutspel för första gången på sex år.

Det var AFC West det. En division som bara verkar bli tightare för varje säsong. Tre lag slutade 8-8 och Chiefs på 7-9.

******
Resten av AFC då?

Patriots lekte ju hem AFC East och är #1 seed i conferencen. Närmast bakom var Jets som dock förlorade med 19-17 mot Miami Dolphins. Tre raka förluster i de tre sista matcherna gjorde att man tappade sin slutspelsplats till Bengals. Det verkar finnas en förklaring till det också. Mer om det senare, men ni som följt mig på twitter under eftermiddagen förstår säkert.

Bengals ja. Ett av tre lag från den norra divisionen som tog sig till slutspel. Jag tycker verkligen att de har imponerat i år, i alla fall stundtals, förhoppningsvis kan de skrälla. Man ska försöka slå Texans i första rundan av slutspelet. Ingen lätt uppgift men långt i från omöjligt. Texans, för övrigt, förlorade med en poäng mot Titans som precis som Bengals gick 9-7 men man missade slutspel eftersom att Denver förlorade mot Cheifs (om jag förstått det hela rätt).

Ravens är #2 seed och Steelers, som trots allt gick 12-4, får spela wild card.

AFC PLAYOFF PICTURE
(#6)Bengals @ (#3)Texans - Wild Card Game
(#5)Steelers @ (#4)Broncos - Wild Card Game
Lägst rankade lag @ Patriots - Divisional Round
Högst rankade lag @ Ravens - Divisional Round

******

I NFC var det ändå fortfarande några platser öppna men inte som i AFC. 49ers, Saints och Packers var klara för slutspel och samtliga tre hade med god marginal säkrat sina divisioner. Dessutom hade Lions (10-6) och Falcons (10-6) redan säkrat slutspel. En plats återstod att spela om och det var den om förstaplatsen i NFC East. Något som stod mellan Cowboys och Giants, som dessutom mötte varandra i New Jersey.

Det var på förhand veckans match, utan tvekan. Vinnaren skulle få spela slutspel. Förloraren skulle missa detsamma. Det var upplagt för en spännande och välspelad match av slutspelskaraktär. Det blev tyvärr aldrig så spännande som vi kanske hade velat. I halvtid ledde nämligen Giants med 21-0 och Eli Manning visade sig återigen vara den bättre av de quarterbacksen när det kommer till avgörande matcher. Han noterades för strax under 350 yards, satte 24 av 34 passningar och passade fram till 3 TDs till tre olika mottagare.

Giants vann tre av sina fyra avslutande matcher och man är tillbaka i slutspelet för första gången sedan 2008. Det var dessutom andra året i rad man "slår ut" Cowboys. Dallas hade en bedrövlig avslutning på säsongen med fyra förluster på de fem avslutande matcherna. Med den statistiken, under den viktigaste tidpunkten på säsongen, förtjänar man inte att spela playoff. Det håller inte. Men jag måste ändå lyfta på hatten för coach Jason Garrett (första hela säsongen med honom som head coach) och hans lag som ändå överträffade mina förväntningar.

NFC PLAYOFF PICTURE
(#6) Lions @ (#3) Saints - Wild Card Game
(#5) Falcons @ (#4) Giants - Wild Card Game
Lägst rankade laget @ (#1) Packers - Divisional Round
Högst rankade laget @ (#2) 49ers - Divisional Round

Inga kommentarer: