lördag 10 september 2011

Vilken drömpremiär!

Hade lite mer att ta upp kring premiären. Men hade jag skrivit det i förra inlägget att det nog blivit galet stort. Jag tar upp det här istället. I punktform. Vilken premiär vi fick bevittna!

  • Man fick känslan av att man kanske, kanske, såg NFLs riktiga Dream Team i torsdags. Inte ens Hollywoods bästa manusförfattare hade kunnat skriva ett bättre manus för de regerande mästarnas säsongsöppning. Speciellt offensiven var grym, och det har uppenbarligen gått och blivit den viktigaste lagdelen om man vill vinna Super Bowl nu för tiden. Här är ett litet urval av vad de bidrog med i torsdags:

    - Packers 42 poäng är det mesta man gjort i en säsongspremiär sedan 1919, sedan den första matchen i klubbens historia. Då vann man med 53-0 mot Menominee North End Athletic Club. Men den matchen hade knappast samma status som den och kablades knappast ut över TV i hela världen.
    - Aaron Rodgers och Packers offensiv var knivskarpa större delen av matchen med fyra TDs på sina första fem drives (samtliga i första halvlek). 276 yards och 16 first downs bara i första halvlek är grymt. Man ledde bara med 28-17 men det kändes som mer eftersom att Saints inte kunde stoppa Packers framfart och Saints två TDs kom via special teams.
    - Man visade upp ännu ett nytt atomvapenfarligt offensivt vapen i rookie-recievern Randall Cobb. Han började med en mottagning för en 32 yards TD i andra quartern och följde upp det med en 108 yard lång kickoff return som visade vilken smart och skicklig spelare han är. Idag ter det sig rätt otroligt att mästarna hittade Cobbs där, väntande, i andra rundan. Som nummer 64 totalt.

    Packers defensiv gav onekligen upp sin beskärda del av yards (Saints hade 477 yards 27 first down) men skärpte till sig då det väl gällde i matchens sista spel. Clay Matthews och Morgan Burnett agerade kamikazepiloter då de stoppade Mark Ingram på 1-yard line. På tre redzone försök lyckades Saints bara sätta tre poäng.

    Jag vet. Det är bara week 1, vi ska inte börja lyfta lag och spelare till skyarna när bara en av 256 matcher av årets säsong har spelats. Men Packers började säsongen imponerande både i offensiven, special teams och stundtals även i defensiven. Man avslutade förra säsongen som Super Bowl champs och man började denna på exakt samma sätt. Vad mer kan man önska?

  • Så mycket för att Saints skulle ha en fördel över Packers i premiären då QB Drew Brees organiserade players only-träningar under offseason medan Packers har kört individuellt eller i små grupper. Jag har tyckt att det där har varit en non-story hela tiden. För de flesta lag som kört organiserat har gjort det för solidaritet och för att få folket på sin sida under strejken. Men vem vet hur det här hade slutat om Packers kört organiserat eventuellt om Saints inte hade gjort det...
    Aaron Rodgers var irriterad efter matchen som jag skrev i recapen och jag förstår honom. Att Packers inte tränat tillsammans har, av vissa idioter till journalister, använts som någon sorts mätsticka om att han inte är någon stor ledare. 27/35 312 passing yards och tre touchdowns (132.1 i rating) var svar nog.

  • Som jag förstår det så draftade Saints Heismanvinnaren Mark Ingram för att han var känd att spring med en oerhört power. Men han stoppades ganska lätt från Packers 1-yard line och Sean Payton har något att fundera på. På tal om Payton. Just det valet av spel kändes faktiskt rätt oväntat av en som anses vara den mest fantasifulla och modigaste play-callersarna i ligan. För en gångs skull spelade han safe och gick på pumpen. Drew Brees var stekhet i slutet av matchen och för mig är det en gåta att man inte la bollen i hans händer. Tur för Packers.

  • En stjärna föddes i torsdags. Vilken wow-upplevelse det var att se rookien Randall Cobb!
    Han har lyft Packers redan fantastiska offensiv till en helt ny nivå. Accelerationen hanv isade upp på sin 32-yard touchdown var redan det en, som man säger i staterna, eye-opener. Men det var nog inte bara jag som fick rysningar när han drog till med en 108 yard lång kickoff return för en touchdown. Jag får rysningar och ett leende på läpparna bara jag tänker på det. Valet från andra rundan kommer att vara ett nyttigt tilläg i Packers offensiva arsenal. Tänk bara, om Cobb får vara hel och fortsätter att produvera så kommer nog veteranen James Jones att få sitta på baänken stora delar av säsongen. Det här är första gången i NFLs historia som en rookie noteras för en TD och en kickoff return i sin första match. Det, om något, säger en hel del om vilken spelare Cobb är.

  • Allt var ju självklart inte skit för Saints i den här matchen. De fick direkt valuta för pengarna då Reggie Bushs ersättare Darren Sproles presenterade sig. Han noterades för 250 yards på de 13 mottagningar han hade under matchen. Jag tycker att det här är en fantastisk ersättare till Bush, trots att han spelat i ett sämre lag än vad Bush har gjort i Vikings, så har han bättre stats på alla punkter utom antalet touchdowns. Sproles är betydligt mer flexibel än vad Bush är. Reggie who? Bra värvning Saints!

  • Packers defense fick sitt ego skadat några gånger i matchen då man gav upp tre TDs, två FGs, 477 yards och 27 first downs. Men jag hoppas att de inte drar för stora växlar av det. Man mötte trots allt Saints och Drew Brees.

  • Resultat visar, återigen, att hemmalaget i premiären har en uppenbar fördel. Hemmalagen vinner inte 90% av gånger men vad det gäller NFL-premiären gör dom det. Sedan NFL började med det här upplägget 2002 så har bortalaget bara vunnit en gång. Första gången 2002 då 49ers slog Giants. Sedan dess har hemmalaget vunnit. Åtta av de gångerna har det varit de regerande mästarna. Sedan de regerande mästarna fick den här matchen år 2004 har alltså hemmalaget vunnit 100% av gångerna. Intressanta siffror tycker jag. Det är nog en hyfsad boost att starta säsongen inför hemmapubliken och se banner där det står "Super Bowl Champions" höjas.
Har jag glömt något? Tror inte det. Jo just det. Finley var återigen tillbaka på plan och gjorde en riktigt bra match.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Haha det kunde i bli någon bättre start på säsongen. Nu blir Ravens-Steelers en match som är tvärtom där försvarsspelet kommer prägla matchen men jag säger inte att de är dåligt för försvarsmatcher kan också vara roliga.

swenfl sa...

Jag älskar faktiskt såna matcher. Tight och tufft ska det vara.
Lite synd att tiden då "defenses won championship" verkar vara borta. Men samtidigt, hade alla matcher varit som torsdagens så hade jag kunnat leva med det också ;)

Anonym sa...

det verkar så och jag klagar inte heller. Men de kommer smälla imorgon och det ska bli intressant att se om Flacco kan göra en bra match mot Steelers för en gångs skull. Han har typ 60 i passer rating mot just dom när Big Ben är med så de måste bli en ändring på de så inte deras defense får dra ett för tungt lass.

Anonym sa...

Bra artikel. Och vilken start på säsongen. Underbart att det är igång på allvar!

En sak som jag som nybörjare är lite nyfiken på är special teams. Deras betydelse och deras olika roller. Finns det någon bra länk?

/Johannes

swenfl sa...

@Johannes:

Special Teams spelar en rätt stor roll. Efter varje poäng, vid punts och vid varje avspark så har man speciella lag som ska föra bollen upp vid plan ev. pressa tillbaka det mottagande laget.

http://football.calsci.com/Positions13.html där står det kanske lite mer utförligt om det hela. Just den hemsidan brukar jag rekommendera till folk som vill lära sig lite mer om sporten. Hoppas det är till någon hjälp annars kanske jag kan försöka förklara det hela lite närmare.

swenfl sa...

Du måste nog kopiera och klistra in adressen...