fredag 21 januari 2011

Ett humant derby.

Chicago Bears safety Chris Harris joggade av plan tillsammans med Packers Donald Driver efter lagens möte förra månaden. "I said; 'We'll see y'al in Chicago in the NFC Championship Game. I had a feeling that they would make it. I was very confident in what we could do, so we got that rematch". Jag ser verkligen fram emot Bears-Packers 3.0:
Det är en match mellan två lag som verkligen hittat formen i slutspelet. Packers har vunnit fyra raka matcher med kniven mot strupen, fyra matcher som betydde vinna eller försvinna. Bears har å andra sidan gjort 35 poäng eller fler i fem av lagets sex senaste matcher.

Det är mycket historia bakom detta möte. Bears och Packers har mötts 181 gånger, och första mötet dateras till 1921. Bears har vunnit 92 matcher, Packers 83. 6 matcher har slutat oavgjort. Dessutom vann Bears den enda match då lagen mötts i slutspelet. Trots all historia och långa rivalitet så blir jag väldigt överraskad om jag får se trash-talking i den form och intensitet som var mellan Steelers och Ravens. Man är till och med långt ifrån de hot spelarna i Jets och Patriots uttryckte mot varandra. Något sådant kommer inte att ske inför den här matchen.
Packers och Bears är bittra divisionsrivaler och mellan fansen brukar det hetta till (En "hata packers"-ramsa gick runt större delar av andra halvlek på Soldier Field i söndags). Men spelarna känner inget hat emot varandra. Inte vad jag har märkt eller kunnat se under de år jag följt NFL. Spelarna möts före och efter match för att snacka med varandra och det ser ofta ut som en släktträff. Aaron Rodgers har många gånger sagt hur tacksam han är över att det var Jay Cutler som hälpte Rodgers bror att acklimatisera sig på Vanderbild University. Cutler har erkänt att han skickade ett långt gratuleringssms till Rodgers efter Packers vinst mot Falcons. Det värsta jag har läst uttalas om matchen från en spelare är vad Urlacher sa efter matchen mot Seahawks:
"It's our closest rival. They're right up the street, so it's a big deal. We have a lot of history with them. I think it's the oldest rivalry in NFL history, so it's a big deal. We don't like them. They don't like us. I'm sure there's going to be a lot of hype around this game building up to it."

Jepp, hype kommer det att vara om det inte redan är det. Det här kommer att bli riktigt stort för fansen och media gottar sig redan. Men trots hypen och historien mellan lagen så får vi alltså inte uppleva den lite töntiga verbla fighten under förra veckans AFC-matcher. Man hatar helt enkelt inte varandra. man respekterar varandra och varandras organisationer.

Egentligen är det rätt skönt. Wes Welker underhöll nog några barnsliga journalister och fans med sin gliringar till Jets coach Rex Ryan om hans fotfetish och Terrell Suggs glade nog de egna fansen med sin t-shirt. Hur som helst, i slutspelet är det matcherna som står i fokus. I alla fall för mig. Även om just Ravens-Steelers gick och blev riktigt nasty både på och utanför plan. Jag tror spelarna i både Packers och Bears känner likadant. Man vinner ingenting på att göra sin motståndare till åtlöje på annat sätt än via bra spel. En matchup som alltså bådar för en riktigt bra match men som kommer att sakna allt vad "mind-games" heter.

FOX slickade sig garanterat om sina feta republikanfingrar då de fick Bears-Packers. Olyckligtvis för dom så händer inte alls speciellt mycket utanför planen. Lagen respekterar varandra för mycket. Inget kommer att ändra på det. Det här är en match som enbart kommer att avgöras på fotbollsplanen.

Det här är ett humant derby.

Inga kommentarer: