onsdag 19 januari 2011

Ravens kan inte vinna med Joe Flacco!


I NFL är det vida känt att du måste ha en franchise quarterback för att över huvud taget vara en cocntender till Super Bowl och trots att det har funnits några få undantag så har alla Super Bowl-mästare haft quarterbacks som idag räknas som de bästa någonsin på positionen.

Ravens trodde att man hade hittat sin QB när man plockade Joe Flacoo som nummer 18 totalt i 2008 års draft.

Med sina två meter och 110 kilo så besatt han i alla fall de fysiska attribuden som behövdes och han visade omedelbart sin potential och han tog laget till slutspel varje gång under hans första tre år som starter i Ravens. Hans 36 vinster på sina tre första säsonger är delat NFL-rekord. Den enda som lyckats med denna bedrift var Dan Marino. Han har dessutom två +3600 yards säsonger bakom sig, detta har fått folk att påstå att Flacco blir våran nästa stora stjärna.

Men efter att ha sett Flacco få härdsmälta varje jävla säsong, tre år i rad i slutspelet så tycker jag att det är befogat att ställa sig frågande till om han verkligen har det som krävs för att ta Ravens till en efterlängtad titel.

Givetvis är det svårt att ifrågasätta hans position som starter för Ravens med hans grundsäsongsstatistik men det är oroväckande att han är i princip helt oförmögen att prestera när det hettar till i slutspelet. Trots att han lett laget till fyra vinster i slutspelet så har han en bedrövlig statistik. Han har bara satt 53% av sina passningar, passat till fyra touchdowns och kastat sju interceptions på sina sju slutspelsmatcher. Bedrövligt i jämförlse med hur han har gått i grundserien där han satt 65% av sina passningar och har nästan en two-to-one touchdown-to-interception ratio (60 touchdowns mot bara 34 interceptions).

Med tanke på att en QBs clutch performance (låneord från Madden, svensk översättning?) är beroende av utgången av slutspelsmatcherna är det oroväckande att han inte kan "steppa upp sitt game" när han har press på sig. Jag antar att Ravens föreståndare, slipsnissar och de som bestämmer också känner oro. För det borde dom. I år hade han dessutom uppgraderat offensiven, rejält, och förväntningarna måste ha varit att gå längre än till divisionsrundan.

Visst, precis som jag skrev i förra inlägget här nedan , så ska man ju också ge en känga till Flaccos "närmaste" (typ Boldin, Ray Rice och Houshmandzadeh) också vek ner sig när det verkligen gällde men när man ser reprisbilder från matchen är det uppenbart att Flacco INTE är redo att ta fullt ansvar för sitt offense ännu. Han har armstyrkan till att göra stora spel men han misslyckas med att sätta passningarna som ändrar momentum i matcher. Inte förrän han förbättrar sig på den punkten så kommer i alla fall jag att betrakta honom snarare som en game manager än en playmaker på sin position.

I en liga som domineras av playmakers måste RavensFlacco att bli något mer än den säkra caretakern han är idag. I alla fall om man har som mål att vinna Super Bowl inom en snar framtid. Jag hoppas för både Ravens och Flaccos egen skull att han lyckas ta några kliv ytterliggare denna offseason. För med en Flacco som spelar som han gör idag kan man glömma Super Bowl!

1 kommentar:

Tom Brady sa...

Nu levereras det inlägg. Skönt.

Sen håller jag med angående Flacco. Jag har aldrig förstått storhet kring honom. Han är inte topp 5 i ligan och han kommer aldrig kunna bli respekterad förrän han har lyckats i slutspelet. Det är fakta.

Bedrövlig match av Patriots förrensten. Fyfan så blekt. Usch.