onsdag 27 januari 2010

Förlängning tog Saints till Super Bowl!

New Orleans Saints - Minnesota Vikings
31-28 (OT)

Mardi Gras kommer att bli en besvikelse i år, för hur ska något kunna toppa den två veckor långa festen New Orleans kommer att skapa till sitt älskade lags ära, the chumps har helt plötsligt gått och blivit Champs men det är långt ifrån över, festen kan likväl hålla på till nästa säsong om det vill sig väl den sjunde februari...

Saints i Super Bowl låter helt galet, även om man kanske hade förväntat sig att det kunde hända redan innan säsongen. Franschisen föddes samma år som SB hölls för första gången (-67) och nu har man faktiskt för första gången gått till Super Bowl och dessutom vunnit NFC-titeln.

Det finns ingen historia i ligan som den mellan staden New Orleans och dess lag. Denna kärlek till varandra visade sig verkligen i söndags då Saints lyckades överleva, även om det stundtals inte var snyggt, och vinna mot ett självdestruktivt Vikings. För att överleva det kan verkligen den här staden och dess lag kan. Vi kan förhoppningsvis alla den hemska historien om Katrina som slog så hårt mot just New Orleans och i söndags var det payoff-time för all den misär staden har levt i, och delvis fortfarande lever under. Nu har Saints ett mål kvar, att slå Colts i Miami den sjunde februari. Men kanske kommer den vinsten att kännas lika skön som vinsten mot Vikings, en vinst som helt och hållet uppkom genom oerhört hårt arbete (och lite tur).

Ett riktigt New Orleans-moment eller vad man ska kalla det. För kanske kan bara en stad som varit under uppbyggnad i över fyra år uppskatta utsikten från bergstoppen man precis lyckats bestiga.

Matchen var ju rent spelmässigt inte alls mycket att hurra för. Det var inte så att två bra lag spelade sin bästa fotboll mot varandra och några härliga spektakulära plays var det ont om.

Det bestående minnet jag har av matchen, och matchens solklara avgörande, var helt klart Favres interceptionkast djup nere på Saints planhalva och då Vikings hade ett gyllene läge att ta hem matchen. Saints efterföljande första possession under övertiden ledde till ett Field Goal och Saints var i sitt första Super Bowl någonsin. Så satans underbart att det var Favre som avgjorde också, åt fel håll. Har nog aldrig känt en sådan skadeglädje tidigare, och ni vet vad man säger, det är ju den bästa glädjen ;)

Saints defensiv var en stark bidragande orsak til att man vann, även om man lyckades släppa till 28 poäng. LB Jonathan Vilma ledde sitt lag på ett exceptionellt sätt och defensiv stressade Favre hela matchen, bland annat till hela 5 turnovers. Vilma själv stod för en interception och en forced fumble bland annat.

Måste väl säga att Drew Brees vann QB-matchen mot Favre men jag tycker inte att någon av dom två gjorde en bra match. Favre var sämre mest på grund av två ödesdigra misstag och förlorade matchen åt Vikings på egen hand. Vikings dominerade all statistik efter matchen så det finns bara en person man kan skylla på egentligen...

Kommer ett special-inlägg om Favres insats med mera någon gång framöver, ev. i morgon natt.

Noterbart:
  • Saints är första laget i NFLs historia att gå till Super Bowl efter att ha kommit in til slutspel med en loosingstreak på tre matcher eller mer!
  • Saints är 14-4 på hemmaplan, inkluderat playoff, sedan 2008!
  • Brett Favres sista kast som spelare i Packers, Jets och Vikings har alla varit interceptions!!
  • Sist båda förstaseedaden lagen möttes i Super Bowl var 1993...
  • ... då vann Cowboys över Bills med 30-13.

3 kommentarer:

coltsfanatiker sa...

Såg själv inte matchen, skänt att höra att det var tjockisen som avgjorde/sumpade matchen också haha. Gillardet där med att han sista kasta har varit interceptions i alla klubbar han har varit i. Stämmer det verkligen?

coltsfanatiker sa...

Sköna glada bilder i båda inläggen också :-D

swenfl sa...

Klart som fan att det stämmer, vad tror du om mig?

Visar ju bara hur bra han egentligen är. Läs på imorgon mina lila Favre-special!